Od početka godine u FBiH zatvorene 72 tvrtke i 403 radnje

Opća kriza i nepovoljan poslovni ambijent u BiH glavni su razlozi što je na stotine poduzetnika i u ovoj godini stavilo ključ u bravu u svoja poduzeća ili radnje.

Naime, svakog dana od početka 2014. godine samo u Federaciji BiH je ključ u bravu stavljala po jedna tvrtka, zatvarane su dnevno po tri tvrtke i više od pet zanatskih radnji, piše Večernji list.

Prema podacima porezne uprave FBiH, u Federaciji BiH od početka godine, dakle za nepuna tri mjeseca, prestale su s radom 72 tvrtke s 219 poslovnih jedinica, a ugašene su i 403 zanatske radnje, podaci su Porezne uprave FBiH.

Razloga je i previše

”Brojni su razlozi što svakog dana sve više obrtnika zatvara radnje. Jedan od njih je ekonomska kriza koja je prisutna u BiH, a koja utječe na poslovanje svih poreznih obveznika zbog čega određeni broj poslovnih subjekata odlučuje prestati obavljati dužnosti. Tome, svakako, doprinosi i smanjivanje kupovne moći stanovništva, odnosno mali dnevni promet koji ostvaruju poslovni subjekti”, tvrde u PU FBiH.

Zatvaranje nekoliko stotina tvrtki imalo je za posljedicu i otpuštanje na tisuće radnika, a prema prognozi upućenih, u idućim mjesecima može se očekivati veliki broj vlasnika koji će biti primorani zatvarati svoje radnje.

”Sve je teža financijska situacija u BiH, što za sobom povlači blokiranje računa, zatvaranje gospodarskih subjekata i gubitka velikog broja radnih mjesta. Vlasti BiH nisu ništa uradile u ovom mandatu na ekonomskim i strukturalnim reformama, za razliku od zemalja u okruženju koje stvaraju pretpostavke i privlače strane investitore. Bh. vlasti su krive što je realni sektor osuđen na tiho umiranje”, komentira ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić.

Nastavak od lani

Situacija je bila slična prošloj godini kada su bile ugašene 564 tvrtke s 1114 poslovnih jedinica, dok je 2716 zanatlija prestalo s radom. Ekonomski analitičari smatraju da je stvarni broj ugašenih poduzeća veći nego što službena statistika pokazuje ako se uzme u obzir činjenica da se radnje u Poreznoj upravi ne mogu odjaviti dok se ne izmire sve obveze.

”Veliki inozemni trgovački lanci preuzimaju posao malih poduzeća pa se godišnje u većini mjesta ne otvori nijedna samostalna radnja ili, zbog nelojalne konkurencije, bude ugašena”, tvrde ekonomski analitičari.

(Vecernji.ba)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.