Od petka nabavna cijena goriva 3 KM?

Cijena nafte na globalnom tržištu zbog geopolitičkih odnosa i visoke potražnje vrtoglavo raste.

Kako saznaje BHRT, dobavljači u Bosni i Hercegovini od petka će nabavnu cijenu plaćati već 3 KM, zbog čega će građani za litar goriva morati odvojiti i više.

Prema riječima izvora koji im je ustupio na uvid novi cjenovnik nabavke naftnih derivata, situacija je sve teža.

Teško da neko može predvidjeti do koje granice će rasti cijena goriva. Iz Vanjskotrgovinske komore BiH kažu da su već obavili razgovor s prijevoznicima međunarodnog prijevoza putnika, čija je zabrinutost neminovna.

Ta cijena postaje iznimno neisplativa, njihovo povećanje cijena usluga postaje iznimno neisplativo, odnosno njihovo povećanje cijena usluga bi dovelo do neisplativosti onih koji koriste taj prijevoz i ugrozio njihovo poslovanje, kazao je Vjekoslav Vuković iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Olakšanje za građane BiH bilo bi barem privremeno usvajanje SDP-ovog Prijedloga zakona o smanjenju ili privremenom ukidanju akciza na gorivo u BiH, čime bi troškovi goriva za građane bili manji za oko 40 feninga po litru.

Ukidanje akcize makar na privremenoj osnovi je racionalan potez, razloga ima, ali ima li racionalnog razmišljanja među političarima. Ohrabruje da brojni analitičari podržavaju ovo kao mjeru koja će osim cijene goriva utjecati lančano na pojeftinjenja svih proizvoda na koja utječe cijena goriva. Odlučivat će se u Domu naroda, očekujem da se Zastupnički ovo usvojiti, kazao je Saša Magazinović iz SDP-a.

Upravo cijena goriva uzrokuje i povećanje cijene svih proizvoda ovisnih o gorivu. U ovom slučaju, ekonomist smatra da kao zemlja moramo reagirati najbolje.

Ono što bi bilo važno i najvažnije za građane da u ovoj situaciji poplave globalne inflacije, da nešto uradimo kao zemlja, ako bi se prihvatilo zaustavljanje naplate akciza na razdoblje od šest mjeseci, onda bi gorivo bilo 35 feninga jeftinije a možda i više, smatra ekonomist Zoran Pavlović.

Hoće li političari u Bosni i Hercegovini biti odlučni u pomoći svojim građanima i napraviti potez ukidanja akciza na gorivo barem privremeno, bit će poznato 9. ožujka kada je zakazana sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. To će biti i prilika da pokažu koliko u teškoj situaciji misle na one koji ih biraju.

(www.jabuka.tv) 

11 komentara

  • Govna jedna ne trebaju vama geopolitički odnosi dižete vi cijene i bez toga.
    Moglo je gorivo biti i 1.50KM nije bilo ni Rusije ni Ukrajine….

  • Biciklo kupi, rekao bi Fadil. A on i onakvi i ne znaju koliko je gorivo kad ga nisu iz svog novcanika platili ima 20 godina. Od koga se nadamo da će imati sluha

    • tako je + što bi išta dirao kad kako kaže nikad godina nije bila bolja…njemu i njegovima jatacima…neznam šta se čeka ko ga prvi sretne, njega i njegove ..zna se

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.