Od 123 nekretnine SFRJ, podijeljene 72, prodana jedna

Premda je sporazum o pitanjima sukcesije bivše SFRJ potpisan prije 17 godina, još nije u potpunosti riješeno pitanje nekretnina u kojima su bila smještena diplomatsko-konzularna predstavništva nekadašnje države, piše Večernji list BiH.

Od 123 nekretnine, 72 su podijeljene, a jedna je prodana. Novac od prodaje je podijeljen prema omjeru koji je sporazumom dogovoren.

BiH pripada 15% imovine koju je posjedovala bivša država, a od prodaje stana u New Yorku, koji je prodan za 12,1 milijun dolara, dobila je 1,3 milijuna dolara.

Imovina bivše države

Na jednom od sastanaka Stalnog odbora visokih predstavnika za pitanje sukcesije dogovoreno je da bude započeta procedura prodaje još četiriju nekretnine, za čije preuzimanje nije bila zainteresirana ni jedna država.

Međutim, čini se da bi i sama lista objekata mogla biti sporna. Na njoj su i objekti za koje službeni Beograd tvrdi kako su ili uzurpirani ili nepostojeći.

Osim toga, Srbija do sada nije uspjela dokazati da na određene objekte polaže pravo kako bi bili izuzeti iz sukcesije. Procijenjena vrijednost imovine DKP-ova je 266 milijuna dolara, od čega bi BiH trebalo pripasti oko 40 mil.

Ta imovina raspoređena je prema zemljopisnim regijama i raspodjela se vrši prema pripadajućim postocima za svaku regiju. Regija OECD 67 nekretnina, vrijednih 201 milijun dolara, od čega BiH pripada 30,15 milijuna. Ostatak Europe ima 6 nekretnina vrijednih 20,9 milijuna dolara, od čega BiH pripada 3,135 milijuna.

U Latinskoj Americi i na Karibima je 13 nekretnina vrijednih 11,4 milijuna dolara, od čega BiH pripada 1,71 milijun. Azija ima 7 nekretnina vrijednih 9,1 milijuna dolara, od čega BiH pripada 1,365 milijuna.

U Sjevernoj Africi je 6 nekretnina vrijednih 4,7 milijuna dolara, od čega BiH pripada 0,75 milijuna. Afrika Južno od Sahare ima 24 nekretnine vrijedne 19,3 milijuna dolara, od čega bi BiH trebalo pripasti 2,895 milijuna.

BiH je u dosadašnjoj raspodjeli dobila Veleposlanstvo u Velikoj Britaniji (10,9 mil. dolara), rezidenciju u Austriji (1,8 mil.), stan u Italiji (0,2 mil.), Veleposlanstvo u Kanadi (2,5 mil.), rezidenciju u Mađarskoj (0,6 mil.), Veleposlanstvo u Norveškoj (1,7 mil.), kuću u SAD-u (1,2 mil.), Veleposlanstvo u Španjolskoj (3,2 mil.), Veleposlanstvo u Turskoj (0,9 mil.), Veleposlanstvo u Keniji (1,6 mil.), Veleposlanstvo u Alžiru – BiH i RH u idealnim dijelovima 0,3 (ukupno 0,6 mil.) te odštetu za Egipat (0,33 mil.), što je ukupno 25,23 milijuna dolara.

Podjela umjetnina

U sklopu provedbe aneksa B sporazuma djeluje i radna skupina – stručnjaci za raspodjelu umjetničkih djela koja su se nalazila u objektima bivše SFRJ.

Do 2017. raspoređeno je 1416 umjetnina, a BiH je dobila 47.

U Srbiji se pojavila tvrdnja da je iz DKP-ova nestalo više od 140 vrijednih umjetnina te da će odgovor o nestanku zatražiti preko Interpola.

Navodno, najviše djela, 40-ak, nedostaje u Rimu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.