Od 1. srpnja veće braniteljske naknade u FBiH

Iako su troškovi života enormno porasli, mjesečna primanja ratnih vojnih invalida i obitelji poginulih branitelja u posljednjih pet godina tek simbolično su uvećana.

Primanja braniteljske populacije godinama stagniraju, ali uskoro stižu promjene u načinu njihova obračuna, što bi trebalo olakšati svakodnevicu ovoj populaciji, piše Večernji list.

Naime, Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata utvrdila i u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila prijedloge za izmjene triju zakona iz oblasti braniteljske populacije.

Riječ je o prijedlogu izmjena Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji, zatim prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, kao i prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.

Drugačije usklađivanje

Utvrđene izmjene triju zakona propisuju da će se visina osnovice mjesečnog novčanog dodatka, odnosno mjesečne novčane egzistencijalne naknade, usklađivati na način kako je regulirano usklađivanje mirovina, odnosno propisom koji regulira oblast mirovinskog i invalidskog osiguranja u Federaciji BiH, bez smanjivanja posljednje usklađene osnovice, navodi se u Večernjem listu.

Podsjetimo, u zaključku koji je u ožujku potpisao resorni federalni ministar Nedžad Lokmić i koji je usuglašen s članovima radne skupine koju čine predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Armije RBiH i HVO-a navodi se da će se usklađivanje osnovica za utvrđivanje mjesečnih novčanih naknada iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite vršiti na način kako je regulirano usklađivanje primanja iz oblasti mirovinskog i invalidskog osiguranja, odnosno u skladu s odredbama Zakona o MIO“.

Člankom 78. propisano je da se vrijednost općeg boda usklađuje 15. travnja svake godine prema postotku porasta prosječne bruto plaće u Federaciji u prethodnoj godini. U slučaju promjene obuhvata bruto plaće u smislu Zakona o porezu na dohodak, vrijednost općeg boda će se uskladiti prema odredbi članka 79. ovog Zakona. Usklađivanje vrijednosti boda iz stavka može se provoditi najviše dvije uzastopne kalendarske godine. Članak 79. Zakona o MIO glasi:

Mirovine se usklađuju 15. travnja svake godine tako da se usklađivanje vrši u visini zbroja 50% postotka porasta potrošačkih cijena i 50% postotka porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini.

Nadalje, članak 80. Zakona o MIO glasi:

Izvanredno usklađivanje može se provesti jednom u tekućoj godini ako je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda prethodne kalendarske godine veća od 3% i ako nema akumuliranog deficita proračuna Federacije, a najviše do stope rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini.

To u biti znači da će rast naknada braniteljskim kategorijama pratiti rast mirovina, odnosno u skladu s rastom bruto društvenog proizvoda i indeksom rasta cijena. Ovo znači rast invalidnina za RVI, naknade za obitelji poginulih branitelja i novčani dodatak za dobitnike ratnih priznanja, piše Večernji list.

Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji propisana je još jedna izmjena kojom se djeci poginulih branitelja, čija je nesposobnost nastala do navršene 15. godine života, odnosno najkasnije do 35. godine života, omogućava nastavak korištenja prava na obiteljsku invalidninu sve dok ta nesposobnost traje.

Utvrđene izmjene trebale bi početi s primjenom od 1. srpnja 2024. godine, kao što je i dogovoreno spomenutim zaključkom iz ožujka. Federalni ministar za pitanje branitelja i invalida Domovinskog rata Nedžad Lokmić već je prošlog mjeseca najavio da bi branitelji u Federaciji BiH trebali imati povećane isplate za 6,5 posto za sve naknade.

Skraćeni postupak

U obrazloženju za skraćeni postupak predlagač je obrazložio da je Parlament Federacije BiH na sjednici Zastupničkog doma od 21. 12. 2021. godine i na sjednici Doma naroda od 25. 2. 2022. godine proglasio zakon o izmjenama dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju te je stoga nužno izvršiti usklađivanje pojedinih odredbi ovih triju zakona s odredbama zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju koje se odnose na usklađivanje osnovice za utvrđivanje mjesečnih novčanih naknada.

Uz navedeno, određene izmjene i dopune predložene su na inicijativu predstavnika temeljnih braniteljskih organizacija Armije BiH i HVO-a na koje je ukazala praktična primjena Zakona. Imajući u vidu navedeno, kao i činjenicu da nije u pitanju složena i opsežna izmjena zakona, resorno ministarstvo je predložilo da se izmjene ovih triju zakona donesu po skraćenom postupku.

Spomenimo i da je Vlada FBiH, na prijedlog resornog ministarstva, donijela uredbu o izmjenama uredbe o sufinanciranju nabave putničkih automobila za ratne vojne invalide 100 posto prve skupine kojim se, između ostalog, mijenja iznos za nabavu automobila. Ovim izmjenama je propisano da Federalno ministarstvo vrši uplatu iznosa osiguranih sredstava jednom korisniku do 50.000 KM, dok razliku iznosa prodajne cijene iznad iznosa od 50.000 KM snosi sam korisnik sredstava. Do sada je iznos po korisniku bio 30.000 KM. Ovim sredstvima se može platiti i porez na dodatnu vrijednost.

Također je propisano da korisnik sredstava koji je izvršio nabavu putničkog automobila isti ne može otuđiti u roku od tri godine. Predlagač je objasnio da su ove izmjene donesene kako bi krajnji korisnici ovog prava dobili što kvalitetniji automobil koji će zadovoljiti njihove potrebe s obzirom na to da se radi o najtežoj kategoriji ratnih vojnih invalida čije se zdravstveno stanje svakodnevno pogoršava, zaključuje Večernji list.

(www.jabuka.tv)

19 komentara

 • Dragi branitelji, mislim na istinske branitelje,opet podvala. Visina se mora vezati za prosječnu plaću a ne za osnovicu koju određuje dnevna politika, tačka

 • Meni ce povecati 20 i kpju marku…kupit cu bar jedan lljek zeni …bravo …koje pojacanje …ne mogu da vjerujem !

 • Ovo znači – ništa! Jedno veliko ništa, osim za 100% RVI ! Na 50 maraka invalidnine, biće povećanje 3 marke!?!? Eto vam invalidnina, eto vam i povišica, da Bog da je dugo i veselo primali i trošili na lijekove stoko ! Nije normalno da jedan 100% invalid svako treću godinu dobije mojih 1000 mjesečnih invalidnina plus svaki mjesec 20 mojih invalidnina! Ako je to u redu, onda neka đavo nosi sve. Ukinite sve invalidnine ispod 300-400 maraka ili ih dignite !
  Da odmah odgovorim hejterima, prošao sam 5 pravosnažnih revizija kod tri različita ministra!

 • Dok du god zivi za tvoju informaciju a kad umru prelszi na clana obitelji i tako 100 godina sistem od dragog druga Tita.

 • Treba u Zdrastvu podignut place dat ljudima da mogu dobro zaradit oni ratuju po bolnici svaki dan pa ne traze stalno.
  Sramota kolko zdrastvo zaradi velika a kljucni su u nasim zivotima.
  Kad ti najblizeg njeguje dao bi mu sve sto imas

 • Ako je čovjek i najveći domoljub, da je znao prije Domovinskog rata da će se hrvatski političari ovako oživljavati nad stradalnicima, nitko ne bi uzeo pušku u ruke. Dabogda se svima ovima koji su nas doveli u ovakvu poziciju desilo ono što se desilo nama. Nije to jedan dan ili mjesec propatit, nego 5 godina!

 • Može li normalan čovjek ovo RAZUMJET: Zapovjedicima koji nisu invalidi a pokupili odličja i otišli u mirovinu na osnovu tih ODLIČJA njima se diže naknada za odličja (neznam kolka je ali nije ispod 400 KM + mirovina) a ja koji sam prošao 5 komisija od rata te mi isti smanjili invalidninu sa 70% na 60% primam cca 170 KM invalidnine – procijenite PAMETNOM DOSTA

  • Ti zapovjednici su veći invalidi od tebe i takvih, s kim su posla imali u startu su 50% invalidi. Ljudi nisu htjeli sređivati invalidnost, a mogli su. Primali bi ko ti i takvi 5-6 godina mjesečno po 500- 600 maraka, ondašnje vrijednosti. O naknadama za odličja,za to vrijeme nije bilo ni spomena,šutili su i trpili vaš lopovluk. Pametnom dosta Pametnom dosta

 • 8.37,
  Treba u zdravstvu ukinuti liste čekanja pa nek radi tko hoće,a ne da u recimo dermatolog ne možeš doći za tri četiri mjeseca kao i svih ostalih.
  Za tri mjeseca bolesniku doktor ne treba ili je ozdravio ili umro,a nalazi nemaju smisla za tri ili više mjeseci i treba ih ponovno vaditi i tako u krug.
  Piši,naručuj šalji dalje itd.

 • Živine naše samo sebi plaće podižu.Nabili plaće šest do deset tisuća.Mislim na naše parlamentarce koji dižu razvojačenim braniteljima i ostalim borcima osnovice.Plus nadzorni odbori.Dići će deset km mjesečnu naknadu.Sramota.

 • Ja san sračuna da ću u ovoj godina zahvaljujući velikodušnoj vladi naše federacije i njihovoj još većoj i neprestanoj velikodušnoj brigi za našu napaćenu populaciju kojoj smo i ujutro i uveče uvijek na umu i pameti, dobiti povišicu od devet maraka.Sretan sam , presretan ,od srca im hvala, nije puno ali je to znak njihove neprestane brige i predanosti boljem životu kojem su oni posvećeni cijeli svoj političko-farseni mandat..Još jednom , veliko hvala..
  PS.Zamislite sa smo dobili povišicu od dvadeset maraka, di bi nam bio kraj!

 • Treba ponovo ratovati sa nasim dragim dusebriznicima povjesati na bandere od otoke do vijecnice pa ih proglasiti sehidima jer su se borili za nas a cini mi se da ce to doci veoma brzo

 • S vi koji imate to ,ili invalidninu ili bilo šta vezano za rat popušite ku..činu, svi do jednoga.
  Šta ćemo s onima koji su se ponijeli korektno i nisu htjeli muvat,lagat,krivotvorit dokumentaciju,podmićivat sve živo okolo od zapovjednika, doktora itd a bili su na ratištu s puškom od prvog do zadnjeg dana.Jedan sam od tih i nije mi krivo zbog toga jer ranjenicima treba dati duplo više.
  Zar ne bi trebalo da svi branitelji (ili borci) imaju nešto,nekakav dodatak, bez obzira,radili ,ne radili, imali primanja ili ne, imali mirovinu po nekom drugom osnovu ili ne I TO U CIJELOJ DRŽAVI JEDNAK ,A NE OVAKO.
  PORUČUJEM VAM SVIMA DA STE GOVNARI I GNJIDE I BIT ĆETE DOK GOD NE BUDE OVAKO KAKO SAM NAPISAO.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.