Očekuje se blagi pad inflacije u BiH

U kvartalnoj anketi o inflacijskim očekivanjima predstavnika financijskog sektora, a koju provodi Centralna banka BiH, očekivana agregirana inflacija u krugu ispitivanja u ožuku za tekuću godinu iznosi 4,2 posto.

To implicira blagi pad u odnosu na 2023. godinu, kada su prema prosinačkom anketiranju, sudionici predviđali prosječnu inflaciju 5,8 posto za 2024. godinu.

Inflacijska očekivanja u ovom krugu za 2025. godinu iznose 3,6 posto, što predstavlja pad u odnosu na prosinački krug ispitivanja, kada su projekcije stope inflacije za 2025. godinu iznosile 5,5 posto. Ovo predstavlja i najniža očekivanja stope inflacije u posljednjoj godini dana.

Izvor: Centralna banka BiH

Pozitivna očekivanja inflacijskih kretanja za 2024. i 2025. godinu, ujedno, impliciraju pozitivne tendencije cjelokupnog gospodarstva.

Inflacijska kretanja su nezaobilazan makroekonomski indikator u procesu donošenja privatnih i poslovnih odluka, a anketu o inflacijskim očekivanjima predstavnika financijskog sektora i dalje kvartalno provodi CB BiH. S tim u vezi, komercijalne banke i osiguravajuća društva dostavljaju podatke o očekivanim inflacijama u promatranim razdobljima.

Hoće li BiH uvesti euro?

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.