Očekuje nas srpanj bez oborina i temperaturni rekordi tijekom ljeta

Nakon što smo imali dvije rekordno tople godine, gledajući globalno, izgleda da ćemo sličnu ili još goru situaciju imati ove godine. Accuweather je objavio prognozu za idućih 90 dana, piše Večernji list.

Za lipanj ove godine prognozirali su samo tri relativno kišna dana, dok u srpnju kiše u Hercegovini uopće ne bi trebalo biti. U Bosni je, pak, situacija nešto bolja, ali riječ je o tek pokojem kišnom danu koji ne bi trebao dramatično promijeniti situaciju.

Sve ovo izaziva napetost među građanima jer se ponovno mogu očekivati redukcije i nestašica vode, ako se prognoze, naravno, obistine. Nije lako ni poljoprivrednicima koji trebaju vodu za svoje kulture. Da je situacija ozbiljna, pokazuje i Britanski meteorološki institut koji nije daleko od navedenih prognoza. Oni su najavili jednaku ili još topliju godinu, nego što je bila 2015. “Prognoze daju naslutiti da ćemo do kraja 2016., imati tri rekordne ili skoro rekordne godine za redom glede porasta globalne temperature”, kazao je Adam Scaife, prognostičar BMO-a.

Kada se sagleda cjelokupna situacija u BiH, 2014. godina, kada su krenuli rekordi, nije bila tako sunčana. Naprotiv, katastrofalne poplave u svibnju i danas izazivaju sablazan kod svih građana koji su osjetili njihovu snagu. Kiša je tada neprekidno padala nekoliko dana, a vrijeme se nije smirivalo tijekom čitavog ljeta. Tek je miholjsko ljeto u listopadu donijelo dašak pravih ljetnih temperatura.

Prošle godine sunce je, pak, doslovce ‘žarilo’ hercegovačke ceste. Nije manjkalo ni najezde zmija ni drugih opasnih životinja, a temperature su nerijetko dosezale i 45 Celzijevih stupnjeva. Zima koja je iza nas ne ostavlja mjesta optimizmu kako će ova godina biti bolja. U povijesti mjerenja 2015. je bila najtoplija. Toplu 2016. godinu, možda i rekordnu ponovno, najavio je i jedan od najpoznatijih meteorologa u regiji Zoran Vakula, prenosi Večernji list.

– Povremena hladnija razdoblja, kojih će jamačno biti – bit će kratkotrajnija i manje izražena od razdoblja iznadprosječne topline. Dobro poznata priča iz prošlih mjeseci, pa i cijele godine. Posljedice “El Nina”? Vrlo vjerojatno, kazao je meteorolog.

“El Nino” karakterizira povećanje temperature površine mora, obično od 1 do 3 stupnja, u istočnom Pacifiku. Taj porast, prema riječima stručnjaka, povlači za sobom niz procesa poput domino efekta. Uz to, javljaju se i izmjene u polju tlaka zraka. “El Nino” je prošle godine stvorio velike probleme i razlog je zbog kojeg je 2015. bila najtoplija u povijesti mjerenja.

I on je jedan od razloga nestašice određenih prehrambenih proizvoda, što je dovelo i do rasta cijena hrane. Premda je tek travanj i do službenog početka ljeta ostala su dva mjeseca, visoke temperature koje ovih dana vladaju već ga uvelike najavljuju. – ‘Stanka’ u globalnom zagrijavanju definitivno se primaknula kraju. Globalno zagrijavanje u idućim godinama znatno će se ubrzati, potvrdili su u britanskom Met Officeu.

(www.jabuka.tv)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.