Obuća koja je napravljena u BiH se nosi se u zapadnim zemljama

Obuća je postala jedan od najvažnijih izvoznih bh. proizvoda. Naime, Bosna i Hercegovine je ove godine, zaključno s krajem kolovoza, izvezla obuće u vrijednosti od gotovo pola milijarde maraka. Ukupno je od siječnja do kolovoza izvezeno obuće, kamašnih i sličnih proizvoda te njihovih dijelova, u vrijednosti od 497,895.710 KM.

Drugi na listi

Proizvodnja obuće u BiH u protekle tri godine generirala je prihod od 322 milijuna KM, od čega su 273 milijuna KM ostvarena kroz izvoz, rezultat je analize Poslovnih novina i bonitetne kompanije LRC BIS, piše Večernji list BiH.

S 85 % udjela izvoza u ukupnom prihodu, ova industrijska grana nalazi se na drugom mjestu, iza proizvodnje koksnih peći, a s 31. prosinca 2017., ukupno 108 kompanija bavilo se ovom djelatnošću te zapošljavalo 14.790 radnica i radnika.

Osim činjenice da predvodi cijelu bh. ekonomiju, proizvodnja obuće krucijalno utječe na manje bh. sredine s obzirom na to da top deset kompanija ove industrije dolazi iz gradova kao što su Tešanj, Kotor Varoš, Teslić, Travnik, Novi Travnik i Prijedor.

Korištenjem “business intelligence” sustava na godišnjoj razini, odnosno ažuriranjem godišnjih financijskih izvješća, možemo doći do smjernica i putokaza gdje i u kojim industrijama bi trebalo poduzeti određene aktivnosti kako bismo unaprijedili poslovni ambijent. Također, ovo je važno zbog toga da kompanijama omogućimo kroz poticaje i strategiju poboljšati poslovni ambijent, ali i da te industrijske grane ostvare što bolje rezultate, istaknuo je izvršni direktor LRC BIS Emil Kučković te naveo potrebu suradnje države i kompanija kako bi se kreiralo bolje poslovno okruženje.

Zvučna imena

Zanimljivo je da je u ovoj godini uvjerljivo najveća vrijednost izvoza u Italiju, u visini od 211 milijuna KM, a izvezena su 5,057.994 kg obuće. Druga na popisu izvoznih destinacija je Njemačka, gdje je izvezeno 2.087.237 kg ovih proizvoda u vrijednosti od 47,962.542 KM.

Na trećem mjestu je Francuska u koju je izvezeno 2,310.810 kg obuće, čija vrijednost iznosi 43,669.241 KM, a slijede Austrija, gdje je izvoz iznosio 34,859.508 KM, i Hrvatska u koju je izvezeno obuće u vrijednosti od 30,554.521 KM.

Zanimljivo je kako je iz Italije, koja slovi kao prijestolnica mode i čije su cipele među najcjenjenijima u svijetu, u osam mjeseci uvezeno 1,872.298 kg obuće čija je vrijednost 55,189.451 KM, što znači da smo iz Italije uvezli četiri puta manje nego što smo izvezli u nju. Italija je inače zemlja iz koje je BiH uvezla najviše obuće.

Podsjetimo, veliki broj europskih kompanija ima tvornice u BiH ili surađuje s našim kompanijama koje rade za njih. Proizvodi se potom prodaju na svjetskom tržištu pod poznatim brendovima. Jedan od primjera je talijanska kompanija Olip koja odranije ima pogon u Travniku, a ove godine otvorila je veliku tvornicu u Donjem Vakufu.

Kompanija Sanino iz Dervente radi za njemačkog giganta Adidas. Adidasove kopačke koje su nosili suci na SP-u u nogometu ove godine proizvedene su upravo u BiH.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.