Objavljen poziv za prijavu kandidata za volontersku nagradu ‘Gordana Jelić’

Humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ je objavila Javni poziv za prijavu kandidata za godišnju volontersku nagradu „Gordana Jelić“ za 2022. godinu.

Udruga poziva sve zainteresirane fizičke i pravne osobe iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine da prijave osobe za koje smatraju da zaslužuju nositi titulu najboljeg volontera/volonterke u Republici Hrvatskoj i najboljeg volontera/volonterke u Bosni i Hercegovini.

Obrazac za prijave može se podnijeti za osobe koje su u proteklih 12 mjeseci sudjelovale u organizaciji i provedbi volonterskih aktivnosti u zajednici u kojoj žive i djeluju i na taj način iskazale spremnost darovati svoje vrijeme, znanje i vještine za dobrobit najranjivijih članova društva.

Puno puta smo, kroz sad već cijelo desetljeće rada, doživjeli da na prijedlog volontiranja i uključenja u rad naše ili bilo koje druge organizacije osobe nesvjesno reagiraju kao da se to ne odnosi na njih. Jer su stava da nemaju šta dati i ponuditi. Misle ako nemaju konkretna financijska sredstva ili svaki dan barem sat vremena na raspolaganju, kako oni bolesniku, starijoj osobi, branitelju ili beskućniku mogu biti od ikakve pomoći?! Postoji tu i određena doza straha u smislu kako zdrav i zbrinut čovjek može utješiti nekoga tko vodi bitku za svoj život ili živi sam na rubu siromaštva. Što je čak i normalno i prirodno da čovjeku prođe kroz glavu. Ali već prilikom prvog volonterskog iskustva, unatoč svim upitnicima i strahovima, svi oni spoznaju tu istinsku dimenziju tog nesebičnog davanja. Osjete istinsku ispunjenost i zahvalnost. Osjete da su zaista bili korisni i da su uistinu pomogli drugome. Ovom nagradom želimo osvijestiti da svaka osoba ima ono nešto što drugoj osobi može promijeniti ili olakšati život i da je svakim danom sve veća potreba čovjeka za čovjekom. Ne treba otići u drugi grad ili državu, dovoljno je pogledati oko sebe. Kroz priče naših volontera i volontera koje prijavljujete kao svoje kandidate na ovaj poziv, želimo i vjerujemo da možemo dodatno potaknuti mlade, ali i pripadnike drugih dobnih skupina, da sami sebi daju priliku da se uvjere koliko neprocjenjivu ulogu mogu odigrati u životnim pričama najpotrebitijih, izjavio je predsjednik Ivan Soldo.

Volonterska nagrada „Gordana Jelić“ se dodjeljuje već petu godinu za redom s ciljem podizanja svijesti o značenju i vrijednosti volontiranja kao dobrovoljne aktivnosti koja pozitivno utječe na kvalitetu života pojedinca i zajednice u cijelosti, ali i na osobni i profesionalni razvoj volontera, što u konačnici doprinosi razvoju solidarnijeg i humanijeg društva.

Nagrada je ustanovljena u čast pokojne profesorice psihologije i pedagogije Gordane Jelić koja je svojim volonterskim angažmanom i inicijativama ostavila dubok trag u radu i djelovanju humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“. Zahvaljujući njoj, kao začetniku provedbe modela pomoći putem trajnog naloga, Udruga danas u okviru tog vida podrške okuplja preko 8000 fizičkih i pravnih osoba iz cijelog svijeta.

Detaljnije informacije o pravilima i proceduri prijave kandidata, kao i obrazac za prijavu kandidata, pronađite na službenoj stranici Udruge – http://humh.hr/natjecaji.asp te stranici Lokalnog volonterskog centra Udruge „Pomozimo zajedno“ https://pomozimozajedno.hr/volontiranje/volonterska-nagrada-gordana-jelic/. Rok za podnošenje prijava je ponedjeljak, 28. studenoga, 2022. godine.

(www.jabuka.tv)

 

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.