Objavljen popis najmoćnijih putovnica na svijetu, BiH na 90. mjestu

Singapur je zemlja sa najmoćnijom putovnicom na svijetu prema rangiranju Passport Indexa, a slobodno mogu putovati u 127 zemalja svijeta. Bosanskohercegovačka putovnica, s kojim je moguće slobodno otputovati u 73 zemlje svijeta, je na 90. mjestu.

Passport Index je online alat koji prikuplja podatke iz 193 zemlje članice Ujedinjenih naroda kako bi sastavio promjenljivu listu najmoćnijih putovnica na svijetu. Financira ih svjetska financijska kompanija Arton Capital. Najmoćnija putovnica određena je prema broju zemalja u koje je moguće otputovati bez vize.

Singapur je prema ovogodišnjem rangiranju zemlja sa najmoćnijom putovnicom na svijetu, koja omogućuje slobodno putovanje u čak 127 zemalja svijeta.

Njemačke putovnice, koje su do sada imale naslov najmoćnijih na svijetu, su prešle na drugo mjesto, zajedno s Danskom, Švedskom i Finskom. Sa njihovom putovnicom moguće je slobodno otputovati u 126 zemalja svijeta, prenosi Klix.ba.

Rast Singapura na globalnom rangiranju putovnica poklapa se s rastućim bogatstvom. WealthInsight, tvrtka za podatke koja se bavi bogatstvom širom svijeta, izvijestila je u svibnju da je Singapur šesti najbolji grad na svijetu. Svaki 34. stanovnik u Singapuru je milijunaš.

Međutim, bogatstvo zemlje nije nužno razmjerno rangiranju snage putovnice.

Crna Gora je ispred Bosne i Hercegovine i nalazi se na 85. mjestu. Crnogorci sa svojom putovnicom mogu otputovati u 76 zemalja svijeta, jednako kao i Makedonci.

Sa srpskom putovnicom moguće je otputovati u 82 zemlje, a s hrvatskom u 115 zemalja svijeta, dok u ovom dijelu Europe prednjače Slovenci sa 119 zemalja u kojima im je omogućeno slobodno putovanje.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.