Obitelj Petković ima 11-ero djece: ”Financijska nesigurnost ne može biti razlog da nemate djecu”

Upoznali su se u crkvi sv. Nikole u Čakovcu. Saša je nakon obraćenja krenuo na pripravu za krštenje k franjevcima, gdje je prvi put i vidio Tinu kako čita na misi. Bolje su se upoznali kao članovi Frame, franjevačke mladeži.

Danas su Tina i Saša roditelji čije je 11. dijete, sina Floriana, u župnoj crkvi u Šenkovcu nedavno krstio mons. Josip Mrzljak, piše Večernji list

Obitelj Petković su: tata Saša (45), mama Tina (41), Noa (17), Tajna (15), Brigita (13), Vito (12), Lea (10), Pia (9), Fran (7,5), Viktor (5), Iskra (4), Filotea (2,5) i Florian (osam mjeseci).

“Hodali smo u čistoći”

Prije vjenčanja bili smo u vezi četiri i pol godine. Hodali smo u čistoći. Čekali smo da ja postanem apsolventica na fakultetu i da mi završe predavanja, kako ne bih morala često i dugo boraviti u Zagrebu. I onda smo se vjenčali. Ja sam imala 23 godine, a Saša 27 kad smo ušli u brak. Za mjesec dana slavit ćemo i zahvaljivati Bogu za 18 godina braka, 18 godina ljubavi i vjernosti, kaže Tina koja se sjeća kako su, kad su raznosili pozivnice za vjenčanje, govorili da će imati petero djece. 

Ona je odrasla uz deset godina starijeg brata, a suprug uz deset godina mlađeg pa nisu, kažu, imali ni predodžbu o životu obitelji s brojnom djecom. Troje djece ide u vrtić, a sedmero u školu.

Prosječan radni dan počinje mi buđenjem oko 6:30 sati. Prije posla vozim u vrtić Viktora, Iskru i Filoteu. U Varaždinu sam na poslu u osam sati. Nakon posla pokupim djecu u vrtiću. Slijede odmor, igra, pospremanje, razgovor o svemu što se dogodilo pojedinom članu obitelji tijekom dana, rješavanje problema, večernja molitva…, kaže Saša.

Kad djeca dva puta tjedno odlaze u muzičku školu, onda ih Tina vozi, skuha im ručak i drugo što treba. Vjera im je jako važna. Jedno su dijete, treće po redu, izgubili nakon što je Tina imala spontani pobačaj.

Tek onda smo spoznali koliko su djeca Božji dar i koliko sa zahvalnošću treba primati novu djecu u obitelj, govori Tina.

Financijski se, napominju, bore kao i svaka prosječna obitelj u Hrvatskoj. Saša radi kao programer – sistem-analitičar, a supruga je domaćica i brine se o djeci i obitelji.

U trudnoći je sa sedmim djetetom u trbuhu uspjela diplomirati na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove i steći titulu profesorice filozofije i religijskih znanosti. 

Imamo i jako dobre prijatelje i kumove koji nam znaju pomoći na razne načine. Bog se u konačnici brine za našu obitelj. Mislim da financijska nestabilnost i nesigurnost mogu, ali i ne moraju biti razlog za to da nemate djecu ili da ih je manje u obitelji, smatra Saša.

Za bračnu ljubav potrebno je, kažu, ponekad da muž i žena budu sami, bez djece, i da odu na neko putovanje ili izađu. Katkad im to i uspijeva pa su tako nedavno uživali u koncertu “4 tenora”. On piše pjesme, želja mu je izdati zbirku pjesama. Nema veze što nemaju više slobodnog vremena, kaže Saša, jer blaženije je davati nego primati. 

Tinu opušta uzgajanje cvijeća, modni dizajn i kreiranje odjeće. Kao djevojka zamišljala je da će biti profesorica, dotjerana, svaki dan u drugim štiklama, potpuno samostalna i financijski neovisna.

Posavjetovali se s Bogom

Ali Bog je imao drukčiju viziju za moj život. Poslao mi je divnog muža, uz kojeg je gušt rađati djecu i služiti im. Nemam potrebu biti usmjerena samo na sebe jer sam ljubljena. U ovako velikoj obitelji našla sam načina da svoje profesorske, dizajnerske i organizatorske vještine iskoristim u našem trinaesteročlanom obiteljskom timu. Ponekad je teško. Mnogi mi kažu: “Tebi to ide, ti si taj tip”. Ali to nije istina. Uvijek je borba. Otvoriti se za novo dijete, udebljati se. Preživjeti sve poteškoće i čari trudnoće i poroda. Uvijek kažem da sam se devetog, desetog i jedanaestog poroda više bojala nego prvog. Jer uvijek je neizvjesno do kraja. Imali smo i mi “krizu trećeg djeteta”, odnosno borbe s nedoumicom kako se otvoriti trećem djetetu kad s ovo dvoje malih ne stignemo sve savršeno kvalitetno odraditi? Onda smo se odlučili posavjetovati s Bogom i dobili smo odgovor: “Tko želi svoj život sačuvati, izgubit će ga. A tko svoj život izgubi poradi Mene, živa će ga sačuvati!” I tako nismo više čuvali svoj život i tijelo samo za sebe i svoj komfor, nego smo se otvorili životu, kaže Tina i dodaje da se najvredniji pokloni u životu dobivaju besplatno.

(www.jabuka.tv)


26 komentara

 • eto ne može..praviš sirotinju, nema ti to ko reći očito u oči al evo ja hoću ovako…aj dislajkanje nek počme lažni katolici

 • A VI SA NEGATIVNIM KOMENTARIMA , KOLIKO POTROŠITE NA KLADIONICE , CIGARETE ,ALKOHOL , I MOBITEL MOGLI BI PODIĆI PO PETORO DIJECE

 • Necu govoriti o financijama, moguce je da covjek zaradi dovoljno za obitelj ako se pametno trosi.

  Ali 11 djece ne moze biti dobro za djecu. Tu je na kraju situacija vjerojatno takva da stariji odgajaju mladje. Nema Sanse da svi dobiju dovoljno paznje. I nemojte sad s in “Kako je prije bilo”; danas su druga vremena I porebno je Puno vise za odgoj djeteta u suvremenom drustvu. Prije svega, Puno vise vremena.

  • Za vanju: Odvoji svoje vrime za dicu pa zar ne zivimo za svoju djecu, a šta je loše da stariji paze na mlađe zar tonije pohvalno.

 • Bog nadodaje gdje čovjek ne može,vi što ne želite djecu nemoj te umišljati da činite nešto,vlas sa glave vam neće past ako Bog ne dopusti,zato nemoj te osporavat one što žele i mogu i hoće veliku obitelj,jer oni odgovorno i s Bogom žive i vidi se iz slike da su jedna fina Obitelj,čestitke i dalje s Bogom i ništa manjkati neće ,kao onima što žive bez Boga,sva bogastva i materija ovog svijeta ne daje Radost života,Bog je taj koji daje MIr i Radost!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Nedavno je papa govorio o odredjenoj vezi izmedju seksualne fiksacije i problema unutar crkve koji se ticu rigidnog moralizma. Isto tako i da odgovorno roditeljstvo u katolickom smislu ne znaci “stancanje potomaka poput zeceva”. “Otvaranje zivotu” je religijska frazeologija koja je novijeg datuma, prilicno nedefinirana, i moze znaciti bilo sto. Ova gore se “posavjetovala sa Bogom”, kako veli, pa joj se On izgleda objavio, sto li, i rastumacio bice sve sta i kako. Nista cudno jer kako vrijeme odmice bice sve vise i vise ovih koji tvrde takvo nesto. I sve je to ok, samo treba napomenuti kako brojcanost sama po sebi nije mjerilo niti standard katolistva, a niti patriotizma, izmedju ostalog i jer je papa reagirao u tom smislu i pojasnio sto je odgovorno roditeljstvo u katolickom smislu, iako to manjim narodima opterecenim depopulacionim trendovima bas i ne odgovara.

 • dragi moj anonimno zašto nam je nada,vjera,LJubav iznad svega i to ovi roditelji sa slike imaju,a dragi moj ako čitaš imalo papa se nespretno izrazio i on je samo čovjek,ljudi danas imaju više nego ikad,smo su pobrkali ideale i ciljeve,ideal i cilj bi nam trebao bit vječni život,ovdje smo samo prolaznici imali zlatnu žlicu ili kao ja voljeli jest čistim rukam od sve prljavštine ovog svita

  • Ako se smatras katolikom, onda ti nije ispravno drzati kako se papa negdje u nekom pitanju “nespretno izrazio” i onaj koji te podrzava u takvom misljenju i stavu, pa makar taj bio kardinal, biskup ili si poput ove gore “posavjetovala se sa Bogom” pa “odozgor” dobila nekakvu objavu koja bi te u tome podrzavala, ne govori ti katolicki. Nije naime primjereno katoliku tako misliti i govoriti o papi i njegovu uciteljstvu.

 • Cestitke obitelji na hrabrosti i vjeri a sve ostalo je njihova stvar jer kad je duh i srce ispunjeno materijalno nije na prvom mjesto

 • ZANIMLJIVO JE KAKO SE PAPA NESPRETNO IZJASNIO U ZRAKOPLOVU NA POVRATKU U DOM SVETE MARTE S JEDNOG SVOG PUTOVANJA IZ POSJETE JEDNOJ OVEĆOJ KATOLIČKOJ ZEMLJI U AZIJI.
  TO JE ZAPRAVO ZANIMLJIVO!
  KAKO SE I ON USUDIO KRITIZIRATI KRŠČANSKE , KATOLIČKE OBITELJI KOJI PO TRADICIJI U TIM AZIJSKIM ZEMLJAMA IMAJU PUNO DICE.
  NE ZNAM, BI LI SE PAPA USUDIO TAKO KRITIZIRATI STANOVNIKE NIGERIJE, PAKISTANA, ILI NEKE DRUGE GOLEME MUSLIMANSKE AFRIČKE ZEMLJE?
  VJEROJATNO NE BI.
  NAJLAKŠE JE OPLESTI PO SVOJIMA.
  UVIJEK JE TAKO BILO I OPET ČE BITI.
  BAŠ KAO ŠTO I PIŠE U PROPOVJEDNIKU -NIŠTA SE NOVOGA NE DOGAĐA,SVE JE VEĆ BILO I OPET ĆE BITI-ZAVRŠEN CITAT.
  ŠTO SE TIČE OVIH JADNIKA KOJI KOMENTIRAJU BROJNOST OVE OBITELJI NA NEGATIVAN NAČIN, VRLO JE VJEROJATNO DA SAMI ILI NEMAJU DICU ILI IMAJU PO ŠVAPSKOM MODELU-AJNE KINDER.
  PA IMATE KOD NAS U ČITLUKU MISLIM OBITELJ KOJA IMA (PRIJE NEKOLIKO GODINA SU IMALI 13 DJECE) SADA 14 DICE.
  U ČAPLJINI TAKODJER IMATE NEKOLIKO OBITELI OD 12 ILI 13 DICE I ŠTO IM FALI’?
  Ništa im ne fali, zasigurno su sretniji negoli vi bez dice ili s JEDNIM ILI NAJVIŠE DVOJE.
  Tako vam je to , sviđalo se to vama ili ne ali te obitellji su sretne onako kako vi nikada stretni biti ne ćete.KraJ.ENDE, KONEC, ITD….

  • Plodnost nikad nije bila uvijet dobrog braka.. sta ima veze ako bracni par nema djece (namjerno) po tvome znaci da su manje vrijedni ili..

   • Svi koji kazu da namjerno nemaju djece mislim da lazu i da ih ne mogu imati.zalosno je sto puno parova danas nema djece zbog neplodnosti.A svako nek rodi koliko moze podnijeti i zivotom i materijalnim.Svaki porod je tezak i prica za sebe i nije lako.U svom zivotu se najvise ponosim majcinstvom i odgojem svoje troje djece.Moj organizam je toliko podnio .

  • Ti ne razumijes osnovne postulate katolicke vjere. Ona nije nikakvo “natjecanje” a pogotovo nije natjecanje u broju djece. Sreca je, prema katolickom nauku, nesto cemu svaki covjek svjesno ili nesvjesno tezi, a ultimativno biti sretan znaci prema katolickome nauku postati svetim. Josip i Marija imali su samo jedno dijete, Isusa, koji nije imao zenu i djecu. Po tvome shvatanju oni nikada nemogu biti sretni kao neki sto ih nastancaju tucet!? Nije problem u obiteljima sa po 10, 12, …, 20 djece, itd., vec u takvim sirovinama poput tebe i onima koji misle da su bolji od drugih zbog toga sto imaju dijete vise.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.