Obilježeno 25 godina Bušića: Nismo gubili bitke u ratu, ali ih gubimo sad u miru | Jabuka.tv

Obilježeno 25 godina Bušića: Nismo gubili bitke u ratu, ali ih gubimo sad u miru

U utorak na blagdan Svetog Ante u Posuškom Gracu je na dostojanstven način proslavljena jubilarna 25. obljetnica utemeljenja prve profesionalne postrojbe HVO-a “Ante Bruno Bušić“.

Misno slavlje predvodio je biskup vojnog ordinarija mons. dr. Tomo Vukšić. U propovijedi je podsjetio na važnost sjećanja na poginule i na ovakve trenutke.

Napomenuo je kako se stariji sjećaju prijašnjih vremena kada se nismo smjeli niti sjećati pojedinih stvari. A da su nam upravo hrvatski branitelji omogućili slobodu govora, slobodu molitve i slobodu sjećanja.

Također, podsjetio je sve nazočne na svoju propovijed u Lourdesu. Tako je na Gracu još jednom ponovio kako je najljepši hrvatski grb – čisto srce, a najljepša hrvatska himna – plač djeteta, prenosi Posušje.net.

Nakon svete mise uslijedilo je mimohod koji je sa stijegovima krenuo od župne crkve do spomenika podignutog u spomen na 106 poginulih pripadnika ‘Bušića’. Zatim je uslijedila himna svih Hrvata „Lijepa naša“ u izvedbi klape Sv. Juraj – Hrvatske ratne mornarice i minuta šutnje kao počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Zatim su uslijedili pozdravi gostima i uzvanicima sa svih strana, obiteljima poginulih, hrvatskim ratnim invalidima, članovima brojnih udruga i visokim časnicima.

Na obljetnici su nazočila visoka izaslanstva iz Republike Hrvatske na čelu s potpredsjednikom Hrvatskog sabora Milijanom Brkićem, ministrom hrvatskih branitelja RH Tomom Medvedom i savjetnikom predsjednice RH za branitelje Antom Deurom.

Pozdravi su bili upućeni izaslaniku načelnika stožera oružanih snaga Bosne i Hercegovine, brigadnom generalu Tomi Kolendi, zapovjedniku 4. pješačke brigade oružanih snaga BIH, načelniku zajedničkog stožera oružanih snaga BiH, brigadiru Zdravki Rezi, pukovniku Miji Šteki, zapovijedniku prve pješačke bojne 4. pješačke brigade oružanih snaga BiH te ostalim predstavnicima udruga kao i svim nazočnim predstavnicima vlasti u BiH na svim razinama i ostalima.

Po polaganju vijenaca i paljenju svijeća nazočne je pozdravio predsjednik Udruge pripadnika postrojbe „Ante Bruno Bušić„ pukovnik Josip Duspara koji je rekao kako je postrojba služila na ponos i čast hrvatskom narodu. Da nisu gubili bitke u ratu, ali ih danas nažalost gubimo u miru i pozvao sve na zajedništvo u rješavanju problema braniteljske populacije.

Nazočnima se obratila zamjenica državnog tajnika Ureda za Hrvate izvan RH, gđa. Ivana Perkušić koja je u svom govoru također naglasila das u ljubav, sjećanja i zajedništvo ono što nas krasi, ted a ne smijemo zaboraviti one kojisu svoje živote dali za našu slobodu.

Nakon nje riječ je preuzeo minister hrvatskih branitelja RH Tomo Medved. On je rekao da braniteljima u rat nije trebao poziv već su oni osjetili zov domoljublja. Naglasio je kakosmo svojim radom i djelovanjem obvezni opravdati njihovu žrtvu.

Skupu se obratio i stožerni brigadir Anton Luburić koji je u svom govorurekao kako za njih u ratu nije postojala riječ zašto, već su svoje zadaće, koje su bile pred njima, izvršavali bez pogovora. Jedina zadaća koju još nisu izvršili, ali hoće, je izrada monografije ove postrojbe koja je u pripremi i svjetlo dana bi trebala ugledati sljedeće godine.

U nastavku su dodijeljivane plakete i zahvalnice pojedincima i institucijama zaslužnim za pomoć u organizaciji, radu i suradnji s udrugom, te nagrade sudionicima prigodnog malonogometnog turnira koji je odigran dan ranije.

Na kraju svečanog slavlja jednosatnim koncertom nazočne je obradovala jedna od ponajboljih klapa iz Hrvatske klapa Sv. Juraj

(Dnevnik.ba)


12 komentara

  • Bitku i danas ne gube branitelji nego naši političari,generali koji su se prodali za mrvice i svoje povlastice koje imaju a koje će i njima jednoga dana skočiti na nos…Ali biti će kasno…Sve što smo puškom obranili i stvorili ovi lopovi,,političari,,nam prodaše bošnjačkom Sarajevu. Svi su potkupljeni ili ucjenjeni…Invalide HVO-ne iz Središnje Bosne šalju na reviziju,komisije u Zenicu.Koje poniženje,jad,bjeda.To im sredio Šerif Patković zapovjednik Sedme muslimanske koji ih sa svojom postrojbom i Muđžahedinima napadao,ubijao i napravio invalidima na kućnom pragu.I sada njemu u Zenicu na reviziju.Je li to politika HNS-ora,braniteljskog odbora pri HNS-oru,udruga HVO-ne.Ako ste to dozvolili e onda što je dalje,imali niže išta od toga i imali još poniženja.Sramite se političari koji nas prestavljate i presjednici svih udruga HVO-ne….

  • izgleda da su obljetnicu privatizirali neki ljudi nije krivac u zenici ja kao jedan od prvih u postrojbi nikad do sada nisam bio pozvan niti sam ostvario ikakva prava pa di su šerifi ne znam baš

  • braco moja ja san 50 postotni invalid nastrado u 12 misecu na jarmu sta trebam uraditi da dobijem 70 posto ko ovi lopovi sto su sredili i krili se po njemackoj i podrumim

  • Najprije podnesite izvjesce sta ste stekli poslije bitke trazite krivce u Sarajevu iZenici kakva obmana sramite se.Neka vam Bog sudi na vasojj dobroti.

  • pita li itko od vas busica, kako ilija saravanja ima braniteljsku mirovinu i skrb a cilo ratno vrime bio o niemackoj kod zeta, a sada ispija pica sa ministrom begicem

  • ni i nisu se borili ali nisu ni davali novac na zalost ali nisu svi takvi. Ja osobno sam dosao u Siroki treci dan poslje raketiranja Sirokog jer sam vec od ranije bio u Njemackoj i receno mi je ovo sto sam napisao.

  • Vecina ko je bio vani placao je za vojsku a to je zaboravljeno. Netreba za to spomenica ali netreba te ljude toliko blatit.Receno je da vojske vise ntreba a da treba novac.Placali smo 300KM za svaki mjesec(pricam za Siroki).To nije vrjedno jedne noci na ratistu ali netreba sad toliko blatit te ljude.Izbaci te one koji su kupili mirovine i bit ce sve uredu.

  • nemoj te mene izbaciti stacu van kad nemate para ja san sredijo donijo pare i sto je naj vaznije ZDRAVLJE KO VAS SLJIVI

  • A di je Glasnović tu ,izgleda on nikud ne ide bez Hasanbegovića, a Hasan nas baš ne voli mislim na HVO,glava tutkume pročitani

Komentiraj: