Obilježena 543. godišnjica smrti kraljice Katarine Kosače

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u ponedjeljak je na tvrđavi hercega Stjepana Kosače (Stjepan grad) u Blagaju obilježena 543. godišnjica smrti kraljice Katarine Kosače-Kotromanić.

Predsjednik mostarskog Gradskog odbora Mladeži HDZ-a BiH i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Mostara Goran Bošnjak naglasio je kako je ovo prvi put da se na ovom mjestu obilježava komemoracija za Katarinu Kosaču.

Ideja je bila zaštititi važnost i ulogu kraljice Katarine u Bosni i Hercegovini i za Hrvate u BiH, ali i zaštiti i samu tvrđavu koja je jednim dijelom prepuštena zaboravu. Cilj nam je da ovo uđe u tradiciju i da se i narednih godina obilježava na istom mjestu. Također, nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća održana je i misa u crkvi Presvetog Trojstva u Blagaju, kazao je Bošnjak.

Dodao je kako su poučeni iskustvom s Bobovca došli na ideju da se godišnjica smrti kraljice Katarine obilježi na navedenom mjestu, s obzirom na to da je to njezino rodno mjesto.

Pričajući o povijesti kraljice Katarine, Marinko Jurić iz Kulturno-umjetničkog društva (KUD) Sveti Ante Cim kazao je kako se ona rodila 1424. godine u Blagaju.

Neki povijesni podaci kažu da je rođena i godinu kasnije, a što se tiče njezinog statusa, bila je posljednja bosanska kraljica i po tome je na neki način i pamtimo. Koliko je ona, zapravo, ostavila traga u Bosni kao kraljevstvu govori činjenica da žene i dan danas u Kraljevoj Sutjesci nose crne dimije i crne marame na glavama u nekakvom žalovanju za njom iako je prošlo više od 500 godina nakon toga, kazao je Jurić.

Istaknuo je kako je važno napomenuti i to da je svoju Bosnu, pod najezdom Turaka, ostavila papi Sikstu u nasljedstvo.

(Fena)15 komentara

 • Dase kojim slučajem kod nas u Širokom slavio pomen na posljednju bosansku kraljicu hrvatskih velikaša sljednicu,kao što nije, vjerojatno bi za tu prigodu stradalo barem omanje stado janjaca da s namire seljačine od političara na vlastii njihovi uvlako guzičari po partijskoj liniji.

  • Tako je, kao i svih ostalih bar pola kraljevstava na zapadu. Idioti srbi misle da onaj križ i 4C da su 4 slova C hahaha nije nego 4 ljiljana hahaha a oni to na zastavi nose kao svoje.

 • Odlično. Neka se tom prigodom tradicionalno nosi vijenac i pale svijeće, a predvodnik/ca neka uvijek budu po jedan omladinac i omladinka u paru. Moglo bi to čak biti i u sklopu određenog “seminarskog (praktičnog) rada”, kao takvog, na koncu recimo početne godine političke akademije, ili možda u okvirima redovitih aktivnosti predsjedništva studenstkog zbora čuvenog i prestižnog mostarskog sveučilišta, kao neki dakle “dašak” onoga iskonskoga “vjetra”, ona neka identitetska “nit”, u svjetlu naime lidera i predvodnika novo-tehnoloških digitalizacijskih trendova u regionu.

 • Uhljebnička mladež KRADEZE -a dobila lovu za neki projekt,da se uče kako se uklopiti i maznuti lovu a ne raditi ništa posebno,a u stopu ih prate Žene Katarine Kosače,tj. žene KRADEZ-a,koje su osnovane da raspravljaju o dubini dekoltea i visini štikli,dok ima muževi namiruju mlađahne eskort dame,i svi skupa već 30 godina vode politiku”NE TALASAJ”.

 • Kakva ironija, a vecina ni ne zna ni bakino djevojacko prezime, a prabake da i ne spominjemo.
  Da su bile plemickog porjekla sve bi o njima znali, ali posto su bile “obicne”: pastirice, zemljoradnice, tvornicke radnice, majke, kucanice…Koga to zanima.

 • Bošnjaci zanemarujući Katarinu Kosaču ustvari zanemaruju Hrvate kao Narod u BiH.
  I na taj način žele BiH samo za sebe.

 • Za Kraljevu Sutjesku. Grijesis kada kazes Bosnjaci hoce drzavu za sebe. Mislim za sve dobre ljude ima mjesta u toj lipoj Bosni i u Hercegovini.

  • Za bošnjake su “dobri” oni koji se bereits i rade za samo interese Bošnjaka u BiH.
   Najbolji primjer su Željko Komšić i Ivo Komšić, i slični hrvati.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.