Obilježena 29. obljetnica zatvaranja logora “Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi”

U srijedu, 1. ožujka je u Jablanici obilježena 29. obljetnica zatvaranja logora “Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi” u kome je tijekom Domovinskog rata bilo zatočeno oko 600 Hrvata.

Na taj dan prije 29 godina izvršena je razmjena iz jednog od najbrojnih logora za Hrvate u Bosni i Hercegovini logor “Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi”.

Ovaj Koncentracijski logor “Muzej” u Jablanici formiran je prema nalogu ratnog Predsjedništva općine Jablanica 15. travnja 1993. kada su uhićeni i u logor dovedeni prvi Hrvati bez ikakvog obrazloženja o razlozima zatvaranja.

U razdoblju od osnivanja do njegovog zatvaranja kroz ovaj logor prošlo je više od 600 hrvatskih logoraša, od kojih 88 vojno sposobnih, ostalo su civili, među kojima preko 70 ero djece iz Jablanice, Doljana, Drežnice, Grabovice i okolnih mjesta, a mnogi nisu ni evidentirani od strane Međunarodnog Crvenog križa.

Komemoraciji za poginule i umrle logoraše ovog logora prisustvovao je veliki broj bivših logoraša, članova njihovih obitelji i prijatelji logoraša, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz cijele Hercegovine, generalni konzul RH Marko Babić sa suradnicima, ministar branitelja u Vladi HNŽ-a Oliver Soldo i mnogi drugi uzvanici.

Unatoč lošim vremenskim uvjetima, ipak su se kod Muzeja postavili vijenci, upalile svijeće i uz opijelo koju je predvodio mjesni župnik don Drago Ćurković, pomolilo se i u mislima prisjetilo na žrtvu hrvatskih logoraša.

Predsjednik Hvidra-e u HNŽ-u Željko Mikulić naglasio je kako nažalost, ni nakon 29. godina od raspuštanja koncentracijskog logora “Muzej” u Jablanici, Tužiteljstvo BiH nije podiglo ni jednu optužnicu protiv nalogodavaca i odgovornih osoba za formiranje logora.

To jasno govori kakav je odnos pravosuđa prema hrvatskim logorašima i kako nemaju sve žrtve isti status pred pravosudnim tijelima ove države.

Sveta Misa zahvalnica za hrvatske logoraše služena je u Crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Jablanici, prenosi Bljesak.info.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.