Obilježena 25. godišnjica Daytonskog sporazuma: Održao je mir, ali vrijeme je za unaprijeđivanje

U sarajevskoj Vijećnici u subotu navečer je upriličena svečanost u povodu 25. godišnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Viski predstavnik u BiH Valentin Inzko čestitao je građanima BiH 25. godišnjicu mira te naglasio da je on upravo, nakon brojnih pokušaja, postignut zahvaljujući Daytonskom sporazumu.

Dayton je omogućio dvije stvari, da imamo jednu BiH koja je poslije Daytona dobila novo unutrašnje uređenje s entitetima i županijama. Da imamo jednu BiH u kojoj ima mjesta za sve. Mir je samo početak, trebamo zajedno graditi dalje, poručio je Inzko i naglasio da je Daytonski sporazum itekako dragocjen.

Na svečanosti se obratila i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, te veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson i šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Johann Sattler.

Veleposlanik Sattler je kazao kako je došlo krajnje vrijeme da se priča o boljoj sadašnjosti i boljoj budućnosti.

Vlasti moraju napraviti odlučnije korake u tom pravcu. Uvjereni smo da se značajan korak mora i može ostvariti iduće godine. Prelazak iz postkonfliktne faze u fazu pristupanja u EU, iz Daytona u Bruxelles. Europa je već tu, sada je vrijeme za EU. Živjela BiH!, poručio je Sattler.

Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković je naglasila da je u 25 godina koje su iza nas, uz pomoć Međunarodne zajednice, učinjeno mnogo i da je Daytonski sporazum uveliko ispunio svoju zadaću, odnosno očuvao mir.

Raduje nas angažman naših prijatelja koji ulažu napore kako bi naša zemlja nastavila integracijske procese, kazala je Turković.

Američki veleposlanik u BiH Eric Nelson je istaknuo da je Sporazum održao mir i omogućio BiH da krene putem ka EU.

Sada je vrijeme da se naprave naredni koraci, ključni za budućnost. Kako bismo to uradili moramo unaprijediti Sporazum, jer namjera nije nikada bila da on bude vječan. Njegovi nedostaci moraju i mogu biti popravljeni, rekao je Nelson.

Dodao je i da bh. građani zaslužuju svjetliju budućnost u stabilnoj i prosperitetnoj demokratskoj BiH, članici euroatlantske zajednice, a da će SAD podržavati ta zalaganja.

Građanima Bosne i Hercegovine, putem unaprijed snimljenih video-poruka, obratilo se i više od dvadeset bivših i sadašnjih visokih državnih i međunarodnih dužnosnika, prijatelja Bosne i Hercegovine.

Daytonski mirovni sporazum zaključen je 21. studenog 1995. godine u američkom gradu Daytonu, a potpisan je 14. prosinca iste godine u Parizu.

(Fena)


4 komentara

  • Sklonite ovo spodobu pokvarenu sa portala… Smrad koji mjesecno uzima 20 tisuca eura a neka govno nabroji sto je korisno uradio. Naprotiv, zavada i truje narode ovdje u BiH. On je sramota EU i demokracije u koju se kunu..

    • Ispravak netocnog navoda.Nije 20000 nego 24000 €.Gnjida , kako ga nije stid uzeti taj novac.Kada bi mu dao da cuva dvije nacrtane ovce jednu bi izgubio.

  • Zapad je postao zlo samo imje uglavi novac duš u nemaju obraz đon sila vlada ja imam atomsku mogu druge ugnjetavati najjača i zadnja je Božja doćemo pridanj svi smislio štoćemomu donijeti od dijela raj se nemože kupiti a paka je đžaba

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.