Viškovi EU: Kada će BiH dobiti cjepivo za koronu i kakvo će preuzeti? – Jabuka.tv

Viškovi EU: Kada će BiH dobiti cjepivo za koronu i kakvo će preuzeti?

Na samitu Europske unije najviši dužnosnici Europske komisije potvrdili su da će višak cjepiva protiv Covida-19, koje je Unija nabavila, biti doniran zemljama Zapadnog Balkana.

Kada i koliko će od postojećih cjepiva doći na teritorij BiH, za sada postoje samo nagađanja. A evo što do sada znamo o postojećim cjepivima.

Pfizerova, Moderna, Oxfordska, Sputnjik V, sve su to nazivi cjepiva protiv Covida-19, koje su u opticajuna tlu Europe.

Prve dvije se razlikuju jer su rađene najnovijom tehnologijom. Uspješnost je čak 94 posto. Od 43 tisuće dobrovoljaca na kojima su testirane, primjećeni su tek lakši simptomi, poput crvenila ili groznice, javlja BHRT.

To je umjetno cjepivo i ona simulira virus i ubacuje se u naš organizam kao RNK, umotana u lipide i stupa u kontakt s našim stanicama, a prije toga ona imitira s protein virus, to je onaj šiljak kojima virus probija naše stanice. Dakle, ona imitira taj šiljak od virusa i izazove imunološkiodgovor. Znači, nije u pitanju dio pravog virusa, nego umjetno cjepivo, kaže Jasenko Karamehić, imunolog.

Pfizerovo cjepivo zahtijeva posebne uvjete. Za distribuciju i skladištenje ovog cjepiva potrebno je osigurati hladnjake do minus 80 Celzijevih i bit će dosta skuplja u odnosu na druge.

Predviđanja su da će kompanije Pfizer i Moderna od prodaje cjepiva u idućoj godini zaraditi čak 32 milijarde dolara. Pitanje je za koju ćemo se mi u BiH odlučiti?

Čim se odobri u EU, kad IME odobri injekciju, onda će svaka zemlja na Balkanu vršiti svoj pregled, dati svoje odobrenje, na nacionalnoj osnovi to uradi također, i da se krene s narudžbama cjepiva, za sada je glavni korak – odobrenje i regulativa, govori Cristopher Vujić Tehlirian, medicinski direktor farmaceutske tvrtke Pfizer.

Za američku Modernu uvjeti skladištenja zahtijevaju -21 stupanj, dok je za Oxfordsku potreban normalan hladnjak. To će značiti manju cijenu i veću pristupačnost.

U igri je i ruski Sputnjik V. Već postoje najave da bi ovo cjepivo moglo biti na području RS-a u veljači iduće godine. Stručnjaci kažu da je njena uspješnost do 96 posto, a radi se klasičnom metodom.

Što znači da u sebi imaju dio virusa RNK koji ima nosač, to su uglavnom adanovirusi kojih je nekoliko stotina i uglavnom su bezopasni za naš organizam. To je klasično cjepivo, kaže Karamehić.

Najvažnije, ni jedna nije opasna po zdravlje čovjeka. Građani koji su za cijepljenje, u većini, podijeljenog mišljenja kada je vrsta cjepiva u pitanju.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH su priopćili da je BiH pozvana da iskaže potrebe za injekcijom protiv COVIDA-19 u okviru europskog mehanizma nabavke.

Ovim pozivom, pored KOVAKS mehanizma, BiH se otvara mogućnost da bude dio europskog mehanizma nabave što je glavni preduvjet za sigurnu nabavu cjepiva.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

  • Ne možemo kupiti ni Nutellu orginal a gdje tek vakcinu tko zna šta će nam smućkati i poslati….da nas eleminišu a naši će lovu pokupiti!

  • Neka su cjepiva valjda na bazi tih abortiranih stanica. I zamisi sad shizofrenije koja nastaje. Iako je neka tzv. akademija za život, valjda kao nekakvo regulatorno tijelo u tom smislu, uglavnom odobrila korištenje tih znanstveno-preporučenih cjepiva, neki valjda religiozni fanatici odbijaju ove koje u procesu formiranja sadrže valjda te konkretne stanice, dok im ujedno ne predstavlja problem konzumirati ono za što vjeruju da su stanice, navodno, nekog židova iz 1. stoljeća. Teološki, diferencijacija je u tome što za ovog lika vjeruju da je “bezgrješan” (u osobnom i nasljednom smislu, jer vjeruju da “grijeh” činiš osobno, a što je kao posljedica ovoga “glavnog grijeha” kojega se nasljedjuje) – i to po svojoj čitavoj biti, u smislu supstance odnosno stanične strukture, dok za ove abortirane stanice nemaju isti stav odnosno vjeru, nego tek nekakvu “nadu” da kad se te stanice jednom na nekakvom Strašnom Sudu (kojega se ovi boje) ponovo sastave, okupe i iskupe, neće završiti gdje valjda ne treba, gdje je “jauk, plač i škrgut zubi, crv izjeda neprestance, u jezeru što gori ognjem i sumporom, a nema vode da se utali žeđ” itd.. Moguće je kako smatraju da bi ih ovr stanice mogle nekako odvući, povući za sobom gdje su ti neki drugi, koji su loši i ništa ne valjaju, ili tako nešto, pa onda histeriziraju, dižu paniku, protestiraju, mole po trgovima, opremaju bunkere i katakombe, puške, konzerve i slično.

    • treba biti naivan ko ti pa tvrditi “najvažnije je, da cjepivo nije opasno po ljudsko zdravlje”, ako pod zdravljem podrazumjevaš nus pojave(alergijske reakcije,razvoj same bolesti) onda navodno može proći, KLJUČNO PITANJE KOD CJEPIVA,POSEBNO OVIH NOVIH SA UMJETNOM STRUKTUROM VIRUSA JE- “ŠTA KASNIJE”!!!, kako će NAŠ IMUNI SISTEM KASNIJE REAGIRATI na sve ostalo;u svijetu je već došlo do velike pobune znanstvenika protiv neispitane nove vrste cjepiva samo što to tvoji domaći mediji neće prenijeti pa nauči strane jezike da se informiraš i iz “druge ruke”;dobro napisa u komentaru gore- ni NUTELA nije ista;ko ti garantira da će Fajzerovo cjepivo biti isto za sve zemlje a posebno za tzv elitu: znanstvenici tvrde da umjetna cjepiva u velikom broju mogu DOVESTI DO STERILITETA- zato mlađarijo pamet u glavu

    • „jauk, plač i škrgut zubi je metafora za stanje u kojem se duša nalazi“ to nije mjesto..e sad odakle si ovo kopirao/la neznam, vjerojatno sa nekog ljevicarskog portala..nije ni bitno..

      • Je, je… kršćanska je publikacija uglavnom prisutna na tim ljevičarskim portalima, sve negdje do otprilike 18. stoljeća, kada se već pomalo otkriva ova nekakva helenizirana, poganska pneumatologija, i oglašava uglavnom na ovim nekim pro life friendly portalima.

  • najebaće mnogi radi ove vakcinacije dostaćei zemija pojes.koronaje politički projekt.niko Nepita šrase nalazi u ovim vakcinama.sve poludelo za vakcinacijom

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.