Obilježena 24. godišnjica ubojstva policajca Ante Valjana

Povodom 24. godišnjice ubojstva travničkog povratnika, službenika Policijske postaje Travnik Ante Valjana, kolege policajci u ponedjeljak su na groblju Prahulje položili vijence i zapalili svijeće.

To su moji radni kolege od prvog radnog dana na poslu. Policijske institucije provode istragu, FUP još uvijek radi na tome. Mi ćemo ih se uvijek sjećati i obilježavati ovaj dan, rekao je Dragan Škulj, zapovjednik Policijske postaje Travnik.

Podsjetimo, u Travniku je 12. srpnja 1998. najprije ubijen hrvatski povratnik, policajac Perica Bilić. Eksplozivna naprava postavljena u njegovom osobnom automobilu aktivirala se u trenutku kada je motor upaljen. Bilić je poginuo na licu mjesta.

Mjesec i pol dana kasnije, 31. srpnja , ubijen je drugi hrvatski povratnik, policajac Anto Valjan. Valjan je ubijen na samo nekoliko metara od sjedišta travničke policije, u samom središtu grada. Eksplozivna naprava postavljena u kanti za smeće aktivirana je u trenutku kada se policajac Valjan, nakon završetka noćne smjene, spremao ući u svoj automobil.

U veljači 1999. godine snažna eksplozija je uništila osobni automobil travničkog policajca, tridesetdvogodišnjeg Vlade Stojaka.

Eksplozija se dogodila tek dvadesetak metara od zgrade PU Travnik, a Stojak je zadobio teške i po život opasne ozljede. Nisu razriješena ni ubojstva travničkih Hrvata povratnika, Fabijana Babića (1925.), 16. veljače 1997., Luke Jezerčića (1938.) i sina mu Pere (1970.), 30. kolovoza 1997., Ivice Domića (1967.), 26. listopada 1997. godine…

Županijsko tužiteljstvo u Travniku još uvijek provodi istragu o nepoznatom počinitelju.

(Fena)

1 komentar

  • Bas cudno da ovi slučajevi nisu riješeni. Kao ni ubistvo dom Mupa Joze Leutara. Ti kojo su naredili sva ova politicka ubistva sa jednim ciljem zastrašivanje hrvata i njihov nestanak sa prostora Sredisnje Bosne i danas imaju uporište u politici koja i danas prijeti hrvatima i politici koja na zalost kontrolira dobar dio Mupa, Sudova, Tužilaštava, Osu itd. Imamo slucaj Memic, identicno zataškavanje zlocina, prekrivanje tragova, svjesno i namjerno pogrešno konstrukcija istrage u pogresnom smjeru itd. Nitko nista ne poduzima, i dalje te iste politicke elite prijete svima ratom, frontovima, haubicama, nekim brojnim lovcima, letećim robotima itd. Takva zlodjela, teroristicki akti ne mogu biti prekriveni i zaboravljeni ako sa druge strane nije upetljana visoka i moćna politika i mocnici koji imaju uticaj na institucije drzave koje trebaju te slucajeve rasvjetliti. Hrvatski politicari su imali visoke funkcije od min pravde, min sigurnosti, tuzilastva i nista nisu ucinili, znaci da su se svrstali na stranu istih, nalogodavaca tih djela. Znaci bitni im je bio tal i dijeljenje proracuna nego pravna drzava. Na isti nacin je ubijen i Ugljen i Delalic u Sarajevu. Da ne bude da se samo prica o terorističkom cinu na hrvate. Ps znamo da je bio pokušaj na isti nacin obračuna sa Seferom Halilovicem i tada mu je zena stradala. Zar se ne namece logičan odgovor, tko i zasto je sve to radio. Tko je tako mocan da sva ta ubistva i nevine zrtve stavi negdje sa strane, tko je mocan da blokira istrage i procese. I pticama na grani je jasno. U ovoj drzavi na zalost vise nitko ne ocekuje pravdu i rasvjetljavanje ovih i ovakvih terorističkih naručenih ubistava nego je pranje tko je sljedeći, tko je sljedeća meta ovih ludaka.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.