Obilježen Dan narcisa: “Pregledati se jednom u 10 godina znači spasiti si život”

Okupljanjem na Trgu širokobrijeških žrtava te razgovorom i dijeljenjem narcisa članice udruge “Narcis – udruga žena liječenih od karcinoma dojke” u četvrtak su obilježile Međunarodni dan narcisa.

Dan narcisa poseban je dan posvećen svim oboljelim od raka dojke, a ovih se dana prigodno obilježava i na području Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH), u čijim gradovima članice Udruge zajedno s volonterkama prodaju i poklanjaju narcise.

Kako je u izjavi za portal Jabuka.tv objasnila Radica Lasić, predsjednica udruge “Narcis”, obilježavanje dana narcisa započelo je u srijedu 20. ožujka u Ljubuškom i Grudama, u četvrtak su u Širokom Brijegu, a u petak u Posušju.

Što znače narcisi? To je cvijet koji se uvijek rađa na proljeće i simbolizira buđenje novoga života, radost i tako dalje. Narcis je simbol novog početka, koji se događa i s nama i našim životima. Mi smo prošle ružno razdoblje kada smo bile na granici i naš život poslije te bolesti je u stvari proljeće našega života. To je velika promjena nakon koje shvatite što vam je vrijedno i što nije, rekla je Radica Lasić.

Članice udruge “Narcis” i volonterke prolaznicima su dijelile narcise i podsjećale ih na simboliku ovog cvijeta

Predsjednica Udruge naglasila je da ovom i sličnim akcijama nastoje probuditi svijest o postojanju te teške bolesti.

Nažalost, još uvijek je osviještenost jako malena, a bolest se događa i može se dogoditi svakome. Mi želimo pomoći s ciljem da se ljudi ranije javljaju na preglede jer, ako se karcinom otkrije na vrijeme, on je izlječiv, što je ogromna razlika od razvijenoga stupnja. A za to je potrebno samo otići na mamografiju, žene starije od 45 godina trebale bi se kontrolirati barem jednom u dvije godine, a mlade djevojke otići na ultrazvuk, objasnila je Radica Lasić za portal Jabuka.tv, dodajući da je potrebno 10 godina da bi se karcinom razvio od male stanice do veličine od jednog centimetra.

Radica Lasić ukazala je na važnost pregleda jer je rano otkriveni karcinom dojke izlječiv

Znači – pregledati se jednom u 10 godina znači spasiti si život, rekla je predsjednica udruge “Narcis”, navodeći i da se dobna granica ove bolesti spustila jako nisko te je istaknula primjer djevojke iz Mostara, koja je oboljela sa samo 16 godina.

Prema riječima predsjednice Udruge, u Županiji Zapadnohercegovačkoj ne postoji registar oboljelih od karcinoma dojke pa podaci koji “kruže” nisu posve pouzdani. Jedan od problema je i manjak interesa kod žena za učlanjivanjem u Udrugu, iako je smisao “Narcisa” upravo pomoć ženama koje su oboljele i preživjele opaku bolest koja je najčešća zloćudna bolest žena u razvijenom svijetu.

Volonterke s članicama Udruge

Inače, udruga “Narcis” na raspolaganju je svim ženama kojima treba bilo kakva vrsta pomoći. 

U bilo koja doba nas se može pozvati, bez obzira na to od kuda žena dolazi. Tu smo za sve savjete, sve vrste pomoći. Bitna je i podrška obitelji, a ono što je meni posebno pomoglo je vjera, kazala je dan ranije za portal Jabuka.tv Radica Lasić.

Lasić za Jabuka.tv: “Želimo pokazati ljudima da smo tu i da imamo novi život”

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.