NS BiH pohvalio suradnju NK Široki Brijeg i FK Sarajevo

Široki Sarajevo Wagner

Odbor za sigurnost Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine danas je održao sastanke s čelnicima za sigurnost i čelnicima za vezu s navijačima i direktorima klubova BH Telecom Premijer lige BiH uoči nastavka sezone predstojećeg vikenda.

Kako javlja Anadolu Agency (AA), na današnjim seminarima predstavnicima klubova ukazano je na greške u organizaciji utakmica iz jesenjeg dijela prvenstva.

Najveće propuste u dosadašnjem tijeku prvenstva napravili su čelnici Željezničara koji su prodali više ulaznica od stvarnog kapaciteta stadiona ”Grbavica” u vječitom bh. derbiju sa Sarajevom u kojem se dogodio niz incidenata na tribinama.

Isto tako, Uprava Želje nije odradila dobar posao oko postavljanja zaštitara i policije na sjevernoj tribini. Kako bi ubuduće bili spriječeni navedeni propusti danas je odlučeno da u organizaciju utakmica visokog rizika klubovi moraju uključiti predstavnike Odbora za sigurnost NS BiH, koji trebaju prisustvovati i svim sastancima prije utakmica, što nije bio slučaj prije odigravanja najvećeg derbija u prvom dijelu sezone Premijer lige BiH.

Posebno upozorenje upućeno je i FK Sloboda, kao i HŠK Zrinjski, na čijim stadionima su prodavali alkohol za vrijeme prvenstvenih utakmica u prostorijama stadiona, što je striktno zabranjeno prema pravilima FIFA, UEFA, ali i NS BiH. Ipak, zaključeno je i da je sigurnosna situacija na bh. stadionima poboljšana.

”Generalno situacija je bolja nego ranije. Bolja je bila i nego smo predviđali pred sezonu s obzirom da su u listopadu održani Opći izbori u BiH, gdje smo sumnjali da bi moglo biti umetno politički izazvanih nemira kojih nije bilo. Namjerno kažem situacija je bolja od očekivane, ali neću reći i da je dobra“, rekao je za Anadolu Agency Adis Hajlovac, predsjednik Odbora za sigurnost stadiona NS BiH, koji je istaknuo da i dalje u Premijer ligi BiH najveći problem ostaje pirotehnika koju koriste mnoge navijačke grupe: ”Predstavnicima klubova i danas smo ukazali na problem pirotehnike i sugerirali im da se odlučnije moraju boriti s time. Moraju imati puno iskreniji pristup tom problemu. Ono što je sigurno je da NS BiH neće tolerirati upotrebu pirotehničkih sredstava u nastavku sezone”.

Hajlovac je kazao i da je uspostavljena i bolja suradnja službenih osoba na utakmicama bh. društva najboljih, kao i da je sve manje propusta u evidenciji ”nedozvoljenog ponašanja na stadionima”.

U organizaciji utakmica visokog rizika iz prvog dijela sezone na današnjim sastancima posebno je pohvaljena suradnja uprava NK Široki Brijeg i FK Sarajevo, zahvaljujući kojoj nije bilo ni manjih problema i sukoba među navijačima spomenutih klubova.

(www.jabuka.tv)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.