NS BiH: Nestalo 450 000 KM od prodaje karata

Nogometni savez BiH uvijek se povezivao s nečasnim radnjama. Nakon suspenzije krovne kuće nogometa od UEFA-e i FIFA-e, zadaću da uvede red u bh. nogomet dobio je Odbor za normalizaciju Nogometnog saveza BiH kojim predsjedava Ivica Osim. 

Razotkrivanje prijevare

Kako je na snazi „privremena vlada“ na površinu lagano isplivavaju neke novčane dubioze Nogometnog saveza koje su se provlačile godinama kao uobičajena pojava. Nakon što je nezavisna revizijska kuća po prvi put uradila financijsko izvješće, pokazalo se kako u blagajni NS-a BiH, po osnovi utrška karata s utakmica seniorske nogometne reprezentacije nedostaje oko 450 000 maraka. Večernji list je došao u posjed kopije izvješća u kojemu se po stavkama vide nedostaci u blagajni Nogometnog saveza. Dokument je sačinila nezavisna revizijska kuća.

„Osobno nisam vidio taj dokument, ali prema usmenim informacijama koje imam nedostaci u blagajni Saveza, iznose gotovo više od milijuna. Angažirali smo revizijsku kuću. Ako se ispostavi u njihovom izvješću da su postojale nepravilnosti, tada ćemo ih konstatirati, rješavati“, kazao je za Večernji list Dino Begić, član Odbora za normalizaciju NS-a BiH, koji se očito uhvatio u koštac s nekim problemima koji godinama traju u Nogometnom savezu.

Početkom ožujka ove godine s nekim od bivših čelnika NS-a BiH Odbor za stabilizaciju održao je sastanak. Na sastanku nisu dobili opravdanja za nedostatke, koji su se morali vidjeti u novčanim izvješćima puno ranije. Godišnja izvješća krovne kuće nogometa tako su „frizirana“ i netočno prikazivana. Primjerice, iz 2006. nedostaje 15.804 marke za koje je Savez kupio ulaznice za Svjetsko prvenstvo. Taj novac nakon plasmana karata na tržište nije vraćen u blagajnu. Iz 2008. nedostaju potraživanja za ulaznice za susrete bh. vrste protiv Makedonije, Bugarske, Estonije i Armenije u ukupnom iznosu od 151.350 maraka. Samo obveze za ulaznice utakmice dodatnih kvalifikacija BiH – Portugal iz 2009. godine iznosile su 86.125 maraka, ali taj novac također nedostaje. Iz iste godine nedostaje novac od susreta s Belgijom (21.590).

Utvrđivanje odgovornosti

Nogometni savez BiH od UEFA-e je kupio karte za Europsko prvenstvo 2008., a koje su iznosile oko 27.500 KM. U blagajni Saveza nedostaje gotovo 7000 maraka koje nemaju opravdanje i trag kako su i gdje potrošene. Postoje i drugi nedostaci u spomenutom izvješću prema kojem je Savez ukupno uskraćen za nekih 450.000 KM. „Cilj nam je da završni račun za 2011. bude doveden na nulu, ali i da konačno utvrdimo stvarno stanje, a ako u svemu bude nešto upitno, utvrdit ćemo odgovornost. Tko bude kriv za dubioze, za njih će odgovarati“, dodao je Begić.

Otpisivanje dugova, sporovi, tužbe…

Nogometni savez BiH trebao bi se susreti s nekoliko gorućih problema u budućem vremenu. Krovnu kuću nogometa još uvijek guši tužba agencije Kentaro, kao i tužbe nekoliko sponzora prema kojima na pravi način nisu ispoštovane obveze. U Nogometnom savezu će u ta dva predmeta vjerojatno nastojati do rješenja doći nagodbom, ali situacija u koju je doveden Savez više govori o nesposobnosti prijašnjih voditelja te institucije, koji su donosili nemali broj puta štetne i pogrešne odluke.

Godina prilično uspješnog rada Odbora za normalizaciju NS BiH

Danas se navršava godina prilično uspješnog rada Odbora za normalizaciju NS BiH. Odbor je formiran odlukom FIFA Odbora za hitnost nakon suspenzije Saveza, a prvi sastanak je održan u Beču 18.04.2011. Tim povodom članovi Odbora će održati konferenciju za novinare u Travniku, na kojoj će biti predstavljeni rezultati rada i planovi. Nakon toga će biti održan i sastanak Odbora, te odlazak na utakmicu U-21 i Olimpijske vrste BiH.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.