Novih 55 lijekova na listi

U sklopu redovite godišnje revizije Liste lijekova, pripremljena je Lista ZZO ZHŽ-a u koju su ugrađene izmjene, a koje su rezultat praćenja promjena Federalne liste esencijalnih lijekova. Ravnatelj ZZO ZHŽ-a Vilson Crnjac izjavio je kako će se nova, privremena lista, za osiguranike Zavoda u ZHŽ-u primjenjivati od 1. rujna.

Velika učinkovitost

Na novoj listi nalazi se 152 lijeka u 456 oblika, od kojih i mnogi najnoviji lijekovi s velikom učinkovitošću. Kako je kazao ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHŽ-a dr. Stjepan Bogut, lista je privremenog karaktera, sveobuhvatna je te usklađena s Federalnom listom esencijalnih lijekova. Sadrži novih 55 zaštićenih naziva lijekova za liječenje kroničnih bolesti poput šećerne, ali i bolesti kardiovaskularnoga sustava, visoki krvni tlak, probleme sa štitnjačom, prostatom, bolesti dišnih putova, neurološke bolesti, bolesti oka i dr. Na listi su i sve vrste suspenzija za djecu koje u cijelosti snosi Zavod, dakle, osiguraniku su potpuno besplatne.

Usklađene cijene

Naime, Upravno vijeće ZZO ZHŽ-a donijelo je odluku o utvrđivanju cijena lijekova s liste te visini udjela u cijeni lijeka koji će snositi ZZO ŽZH, a cijene lijekova s liste su usklađene s federalnim referalnim cijenama. Prema riječima Crnjca, zahvaljujući revidiranju cijena lijekova na listi, odnosno pojeftinjenju, lista je proširena s dodatnih 55 preparata, a za pojedine lijekove povećani su udjeli Zavoda. Tako se, u odnosu na staru, za pojedine lijekove na novoj listi udio Zavoda povećava sa 25% na 75%, što znači da će osiguranik primjerice za nabavu kapi za oči, odnosno lijekova koji se koriste u liječenju glaukoma ili primjerice lijekova koji se koriste za liječenje bolesti štitne žlijezde, sada participirati svega 25%. Prosječna cijena lijeka na novoj listi je 17,17 KM.

Ana Buntić Ćavar | vecernji.ba1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.