Novi zakon: Za prekoračenje brzine do 1.000, a za pojas 100 KM

Zastupnici državnoga Parlamenta nedavno su u drugom čitanju podržali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, kojim se za određene prekršaje propisuju oštrije sankcije u odnosu na važeći akt, piše Oslobođenje.

Bahata vožnja

Prekoračenje brzine veće od 30 kilometara na sat, umjesto do 200, sada košta i do 1.000 KM. Ako popijete koju čašicu, prag tolerancije pada na jedan i po promil alkohola u krvi, a kazna raste na 400 maraka, oduzimanje vozačke dozvole i dobivanje kaznenih bodova. Ni pijan suvozač neće se izvući – kazna je 40 maraka. Ako niste zavezali pojas, umjesto dosadašnjih 30, prekršaj ćete platiti 100 KM.

”Kazna od 100 maraka sasvim je dobra mjera da, jednom kada napravite takav prekršaj i budete za njega sankcionirani, da ga više ne ponavljate”, kaže pomoćnik ministra prometa i komunikacija Zoran Andrić.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović ocijenio je da je to dobar zakon u osnovi, ali da nije savršen.

”Niti jedan zakon, pa ni ovaj, nije savršen. Da jesu, ne bi se stalno mijenjali i unaprjeđivali. Važno je da svaka promjena učini zakon boljim i efikasnijim. I sam sam prije tri godine predlagao tada usvojene izmjene ovoga zakona. Danas, kada su značajno pooštrene kaznene mjere za počinjene prekršaje, smatram da je učinjen korak naprijed k povećanju sigurnosti svih sudionika u prometu. Čujem komentare da su kazne previsoke za naš standard. S tim se djelomično mogu složiti. Nisu ni kazne u zapadnoeuropskim državama koje idu i preko 10.000 eura u nekim slučajevima u skladu s njihovim primanjima. Stoga, poručujem svima koji na ovaj način komentiraju zakon, nemojte praviti prekršaje i nećete imati problem”, istaknuo je Magazinović.

Usvojen je i zaključak kojim se Ministarstvo prometa i komunikacija BiH zadužuje da, najkasnije u roku od šest mjeseci, izradi zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, u dijelu koji se odnosi na definiranje i adekvatno sankcioniranje naročito bahate vožnje.

”Jedna od tema koju potenciram već nekoliko godina je potreba da se u našem zakonodavstvu prvo definira, a onda i adekvatno sankcionira naročito bahata ili ako je nekome lakše razumjeti – naročito obijesna vožnja. Ako netko divlja autom ili motorom vozeći nekoliko puta brže od dozvoljenoga, vozi u stanju u kojem se ne zna je li više pijan, drogiran i slično, ne treba čekati da nekoga ubije da bi ga se smjestilo u zatvor. U nama susjednim državama to je pretvoreno u kazneno djelo i potencijalna kazna kreće se od jedne do tri godine zatvora.
Postojalo je i ranije razumijevanje za ovu moju inicijativu, ali tek sada je Parlament zadužio Ministarstvo da u roku od šest mjeseci izmijeni Zakon i u smislu adekvatnoga kažnjavanja potencijalnih ubojica na cesti. Smatram da je ovo dobra preventivna mjera. Iskreno mi je žao da se razumijevanje za ovakve inicijative naglašeno pojavi nakon tragičnih događaja koji nisu više ni tako rijetki kod nas. Bilo kako bilo, pozivam medije i javnost da prate provedbu ovoga zaključka jer je ovo jedan od efikasnih načina da ostvarimo zajednički cilj i sklonimo dio potencijalnih ubojica s ceste”, kaže Magazinović, piše Oslobođenje.

Usuglašavanje

Predsjedavajući Kluba zastupnika SBB-a Mirsad Đonlagić kazao je da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH dobar, da daje potpunu osnovu da bude prihvatljiv.

Naglasio je i da ne treba imati iluzija da će bilo koji zakonski tekst, pa ni ovaj, riješiti sve probleme.

”I prethodni akti davali su mogućnost da se mnogo toga riješi. Imamo primjera da neki duguju i po 48.000 KM. Mislim da ovaj zakon predstavlja određeno poboljšanje”, kazao je Đonlagić.

Momčilo Novaković (PDP-NDP) konstatirao je da je došlo vrijeme za donošenje novoga zakona, jer je važeći pretrpio sedam izmjena i dopuna.

Kako je Prijedlog zakona usvojen u različitom tekstu u Domu naroda, delegati Sead Kadić, Mario Karamatić i Darko Babalj imenovani su u Zajedničku komisiju oba doma PSBiH za usuglašavanje teksta Zakona.

(www.jabuka.tv)
15 komentara

  • Nije vam drzava kriva vi ste krivi usporite neka vam ova slika gore bude upozorenje svima vama vozacima bez imalo mozga i kulture u prometu triba pocet oduzimat vozila

  • Mario Karamatic sa 69 glasova koje je dobio u svom Posušju,sa zavrsenom osnovnom školom u komisiji. Pa vi ne da niste normalni, nego ste poludili skroz.

  • Amen više, ovih divljaka na cesti po Hercegovini je i previše! Nedavno sam na zaobilaznici skoro poginuo jer je neki debil mislio da je dobra ideja pretjecati u zavoju, dok ide brazilijun kilometara na sat.

    Zar je toliki problem držat se propisa?! Da ih se svi drže, ne bi bilo svaki tjedan po nekoliko mrtvih u ZHŽ-u. Ali eto, bitno je da on stigne u Mostar 5 minuta prije, pa će niz Žovnicu vozit ko manijak.

  • A zasto se u drzavi ne organizira srednja skola ,policijska akademija ili slicnog naziva,da imamo skolovan kadar policajaca za par godina,a ne ovako,tokari,bravari,elektricari,gimnazijalci itd. Sa kursom od 3 mjeseca postanu na brzaka pravnici I visoko strucni policijski kadar,smijurija,pola ih ne zna ni kulturno pozdravit

  • Gospodine, glupane Magazinoviću!
    Sigurnost u prometu prvo se povečava dobrom infrastrukturom, pa onda kaznama. Ovako najlakše ostavi lošu infrastrukturu, postavi ograničenje na 40 i sakrij kameru u za bus, na dijelu ceste gdje inače nema žive duše. Onda se puni proračun a novac koristi za simuliranje popravaka cesta i financiranje uhljebljenih stranačkih glupana. Model je siguran i dugoročan. Tako da ispada da vi niste ni glupi ni ludi, nego mi.

  • Najbolje je kada te policajac zaustavi da kazes: “Nisam ja” i on ce ti povjerovati, tako da ces izbjeci kaznu ;-))

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.