Novi zakon u ŽZH: Svakoj nezaposlenoj rodilji u 2018. po 2000 KM

Skupština Zapadnohercegovačke županije jučer je usvojila proračun za 2018. godinu u iznosu od 82,981.651 KM. U odnosu na izmjene i dopune proračuna Zapadnohercegovačke županije za 2017. godinu, proračun za iduću godinu veći je za 3,055.712 KM, piše Večernji list BiH.

Kako je vidljivo iz strukture rashoda, Vlada ZH županije i u idućoj godini poseban naglasak stavlja na socijalne kategorije stanovništva te, uz to, provodi i jaču pronatalitetnu politiku. Tako je u proračunu za iduću godinu, u odnosu na onaj za 2017., između ostaloga, planiran znatno veći iznos na stavci rodiljskih naknada, ali i socijalne zaštite.

Prema riječima ministra financija ZH županije Tonija Kraljevića, svaka nezaposlena majka koja dobije dijete tijekom iduće godine od Županije će dobiti 2000 KM kroz rodiljske naknade i jednokratnu pomoć za opremanje djeteta. Bolje uvjete imaju i zaposlene majke. Naime, Vlada ZH županije nedavno je donijela odluku o isplati pune plaće tijekom svih dvanaest mjeseci majkama koje su korisnice proračuna ove županije.

“Nadamo se kako će znatno uvećanje tog iznosa bar jednim dijelom olakšati nezaposlenim rodiljama te u konačnici dati i obola popravljanju negativnih demografskih statistika u našoj županiji “, navodi Kraljević. Dodaje kako su na istom tragu, između ostaloga, u proračunu za 2018. osigurana sredstva za besplatne udžbenike prvašićima. Zbog potpisanih novih granskih kolektivnih ugovora u osnovnom i srednjem školstvu, kolektivnog ugovora za djelatnike MUP-a te sukladno tome povećanja osnovica za obračun plaća svim proračunskim korisnicima Zapadnohercegovačke županije za 5,5 posto u proračunu za iduću godinu, povećan je iznos na stavci bruto plaća, kao i naknada troškova zaposlenih.

Sredstva planirana u proračunu ZHŽ-a za 2018. za kapitalne izdatke veća su za 85,05% u odnosu na izmjene i dopune proračuna za 2017. godinu. Ta su sredstva planirana za nabavu opreme, građevine, rekonstrukciju i investicijsko održavanje te kapitalne prijenose drugim razinama vlasti. Kada je riječ o nabavi opreme, najveći iznos, odnosno više od 700.000 KM, planiran je za nabavu četiri vatrogasna vozila, dok će u kapitalnim investicijama 500.000 KM biti utrošeno na rekonstrukciju zgrade PU Ljubuški.

U proračunu za iduću godinu uvećana su izdvajanja za knjižnice, kulturu i sport. Također, prilikom izlaganja proračuna za 2018. ministar Kraljević je naglasio kako će i u idućoj godini značajna proračunska sredstva biti usmjerena za rješavanje starih dugovanja prema Poreznoj upravi FBiH za neuplaćene doprinose te na otplatu kredita iz ranijih godina. Podsjetimo, u posljednje dvije godine ZH županija se nije dodatno kreditno zaduživala, a u 2017. je rađen rebalans proračuna zbog suficita od nešto više od tri milijuna KM.

(www.jabuka.tv) 


22 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.