Apple priznao da namjerno usporava svoje starije modele mobitela

Apple je jučer priznao kako namjerno usporava procesore na svojim starijim modelima mobitela – iPhone-u 6, 6s, SE i odnedavno iPhone-u 7. Do priznanja je došlo nakon što je portal Geekbench.com proveo mjerenje brzine procesora pod najvećim opterećenjem, i otkrio kako operativni sustav iOS najvjerojatnije sam usporava procesor na starijim modelima.

“Prošle godine, uveli smo novu mogućnost za iPhone 6, iPhone 6s i iPhone SE, kako bi izgladili iznenadne skokove u potrošnji, ali samo kada je to neophodno kako bi spriječili uređaj da se neočekivano ugasi pod takvim uvjetima”, stoji u priopćenju Applea koje je poslano dan nakon objave testova na Geekbenchu.

“Sada smo tu mogućnost proširili i na iPhone 7, s iOS 11.2 verzijom, i planiramo dodati tu mogućnost i za druge proizvode u budućnosti.”

Iako među korisnicima već godinama kruže teorije zavjera kako Apple namjerno usporava stare uređaje kad god izađe novi model, razlog koji je Apple dao za usporavanje je logičan, što je naveo i Geekbench u sklopu svog testiranja.

Litij-ionska baterija u starijim uređajima polagano gubi svoj maksimalni kapacitet i napon – usljed čestog punjenja i pražnjenja dolazi do sve većeg odmaka od tvorničkih vrijednosti, pa u trenutku kada mobitel pokušava iskoristiti maksimalnu brzinu procesora dolazi do iznenadnog gašenja uređaja, jer baterija više nije u stanju pružiti dovoljno visok napon.

U raspravi koja je uslijedila na Redditu, mnogi su korisnici posvjedočili kako im se mobitel ponovno ubrzao kada su zamijenili baterije, što znači da je Appleov navedeni razlog za usporavanje najvjerojatnije točan. Ipak, appleove mobitele nije jednostavno servisirati, te korisnici ne mogu jednostavno kupiti novu bateriju i sami ju zamijeniti, već cijeli mobitel moraju nositi u Appleov servis.

Ono što je mnogima smetalo je činjenica što Apple ni na koji način nije obavijestio korisnike da im usporava mobitele, niti da ih mogu ponovno ubrzati zamjenom baterije. Baterija u novijim modelima iPhonea ima garanciju od oko godine dana, a u većini slučajeva već nakon godine dana dolazi do dovoljnog pada performansi da se mobitel počinje usporavati, prenosi Jutarnji.hr.

Da su korisnici znali da će im se mobitel ubrzati zamjenom baterije, mnogi bi možda upravo to učinili, dok im se ovako činilo kao da je jedina opcija jednostavno kupiti novi i brži mobitel.

(www.jabuka.tv) 


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.