Novi koeficijenti za vojnike i dočasnike, predviđeno povećanje plaća

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjem zasjedanju usvojio je u prvom čitanju izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH po kojima bi se odredili novi koeficijenti za vojnike i dočasnike kako bi se poboljšao materijalni status najugroženijih kategorija u Oružanim snagama BiH.

Kako je obrazloženo u prijedlogu predsjedateljice Zastupničkog doma i članica Povjerenstva za obranu i sigurnost Borjane Krišto, predviđeno uvećanje koeficijenata za vojnike i dočasnike obuhvatilo bi 7.126 djelatnih vojnih osoba u kategoriji vojnika i dočasnika, što bi u financijskom smislu izazvalo porast troškova po osnovi plaća u iznosu od približno 9.327.186 KM bruto na godišnjoj razini.

Zbog toga je zastupnik SBB-a Mirsad Isaković izrazio zabrinutost navodeći da će izmjena narušiti proračunsku ravnotežu, te je tražio da se točno navede iz kojih izvora će biti osigurana potrebna financijska sredstva.

“Ukoliko ne bude utvrđeno da to bude riješeno unutar raspoloživih preraspodjela u ovogodišnjem proračunu imat ćemo velikih problema”, uvjerena je zastupnica SNSD-a Dušanka Majkić sugerirajući da se prije konačnog izjašnjavanja Zastupničkog doma sačeka stav Vijeća ministara BiH, čime bi se mogli rukovoditi zastupnici.

S obzirom da vojnici imaju prosječnu plaću od 655 KM zastupnici SBB-a podržali su zakonsku izmjenu, a koju su dobrom ocijenili i zastupnici SDA.

“Nadam se da ovaj prijedlog nije populistički već da ima istinsku namjeru za poboljšanje položaja pripadnika OS BiH i da će se iznaći rješenja za potrebna financijska sredstva”, kazao je zastupnik Salko Sokolović (NB).

Zastupnik SNSD-a Nikola Špirić predložio je da se Vijeću ministara BiH da rok od 60 dana da uputi novi zakon o plaćama i naknadama kojm bi bilo riješeno pitanje povećanja plaća vojnicima i dočasnicima.

Iako je zastupnik SDP-a BiH Saša Magazinović stava da je zakon kozmetičke prirode zastupnici iz tog stranačkog kluba podržali su zakon budući da razlika između plaća vojnika i dočasnika govori da je na djelu nejednakost i diskriminacija.

“U okviru zakonskih mogućnosti postoji prostora za povećanje plaća. To će osim poboljšanja statusa vojnika doprinijeti suzbijanju trenutne pojave da veliki broj vojnika napušta Oružane snage BiH”, zaključila je Krišto.

Osim toga, za državne službenike predviđen je raspon kretanja koeficijenata unutar platnih razreda, dok za djelatne vojne osobe to trenutno nije predviđeno.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.