Novi dokumenti u BiH – novi udar na džepove građana

Zamjena osobnih dokumenata je dodatno opterećenje za građane u Bosni i Hercegovini, koji i bez tih nameta imaju dovoljno novčanih problema. Najava, kako će sljedeće godine doći do izmjene osobnih dokumenata je još jedan udar po džepovima. Kako se i očekivalo, dokumenti će se plaćati skuplje, kako osobne iskaznice tako i vozačke dozvole.

Za novu osobnu iskaznicu, umjesto dosadašnjih deset, građani će morati izdvojiti 18 maraka, što je povećanje za, ništa manje nego 80 posto. Poskupjet će i vozačke. Njihova cijena je sada 40, a nakon što isteknu stare, za novu će se morati izdvojiti 60 maraka, što je povećanje, opet za visokih 50 posto. Novi vlasnici bh. putovnica najbolje su prošli, putovnica će stajati 40 KM, ali umjesto dosadašnjeg roka trajanje od 5 godina, sada će vrijediti dvostruko više, kao i većina putovnica u drugim zemljama.

Znatno poboljšanje

Sadašnji osobni dokumenti, odluka je Vijeća ministara BiH, važit će do trenutka njihovog istjecanja. A, postupak izdavanja elektronske osobne iskaznice i vozačke dozvole trebao bi početi 1. ožujka 2013. godine. Iz Vijeća ministara je priopćeno da je kvaliteta novih osobnih iskaznica i vozačkih dozvola značajno unaprijeđena i jamči održivost bezviznog režima u ovom segmentu. U Agenciji za identifikaciju dokumenta BiH kažu da se nove osobne iskaznice tiskaju isključivo zbog veće sigurnosti, a da će na njima podaci biti ispisani ćirilicom i latinicom.

– Na zahtjev građana moći će se unijeti i entitetsko državljanstvo i krvna grupa. Najveća promjena je to što će nova osobna sadržavati elektronski čip u koji će se moći pohraniti digitalni potpis na zahtjev građanina, rekla je Amila Opardija, glasnogovornica IDDEEA.

Punjenje proračuna

U dvije godine matični uredi trebat će izvršiti provjeru 2,5 milijuna osobnih, a one će biti najviše izdavane u 2013. i 2014. godini, jer najvećem broju bh. stanovnika upravo tada istječu postojeće. Tako bi se u sljedeće dvije godine, iz džepova građana u blagajne moglo sliti oko 45 milijuna KM, samo od prihoda zamjene osobnih iskaznica. Naravno, tu su i novci od vozačkih, putovnica i drugih dokumenata, sve iz džepa građana. I građani u okruženju, ali i Europi, plaćaju skupe dokumente. – Za tehničke pripreme softvera i opreme za pohranjivanje podataka i osobnost u tijeku 2012. godine planirano je 3,5 milijuna KM, kazala je Amila Opardija, glasnogovornica IDDEEA. Jedna od novina kod izdavanja novih osobnih biti će mogućnost da budu dostavljene poštom, znači, da prilikom predaje zahtjeva treba naglasiti dostavu poštom. (Večernji list)

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.