Novi detalji o masovnoj pucnjavi u Teksasu: Napadač bivši vojnik

Nakon krvavog pohoda, napadač je uspio pobjeći, ali je poslije pronađen mrtav u svom automobilu. Ne zna se je li se ubio ili je netko pucao u njega. Američki predsjednik Donald Trump iz Tokija je osudio zločin.

Najmanje 27 ljudi poginulo je u nedjelju u pucnjavi u crkvi u Teksasu, objavila je mjesna policija, a mediji pišu da je napadač bivši vojnik, 26-godišnji Devin P. Kelley koji je otpušten iz zračnih snaga nakon postupka na vojnom sudu 2014.

Napad se dogodio u baptističkoj crkvi u Sutherland Springsu u okrugu Wilson. Naoružani napadač je ušao u crkvu oko 11.30 sati po mjesnom vremenu i otvorio vatru. Poslije je i sam ubijen.

“Pojedinosti su još nejasne, ali za sada znam ono što mi govore, a to je da je 27 mrtvih i više od 20, 25 ozlijeđenih”, rekao je policajac Albert Gomez Jr za CBS.

“Govore i da je i napadač mrtav”, dodao je.

Američki predsjednik Donald Trump osudio je iz Japana “strašan” zločin.

Dvadesetak osoba je ranjeno. Žrtve su stare od 5 do 72 godine. Među njima je i 14-godišnja kći pastora te crkve. Pastor nije bio u crkvi u vrijeme napada.

Predsjednik Trump je u Japanu, drugog dana azijske turneje, osudio strašan pokolj.

“Srce nam je slomljeno. U suzama i boli, budimo jaki”, izjavio je u Tokiju.

“Taj sotonski čin je izveden dok su žrtve i njihove obitelji bile u svojoj bogomolji”, rekao je ogorčeno.

Napadač je nosio jurišnu pušku i neprobojan prsluk, rekao je načelnik teksaške policije Martin Freeman.

Dodao je da osumnjičenikov identitet nije ‘sigurno utvrđen’, no u međuvremenu su dva izvora potvrdila kako je riječ o bivšem vojniku. Riječ je o “mladom bijelcu u dvadesetim’ koji je bio ‘odjeven u crno'”, rekao je. Uspio je pobjeći, ali je poslije pronađen mrtav u svom automobilu. Ne zna se je li se ubio ili je netko pucao u njega.

Motivi napada zasad nisu poznati. Američki mediji pišu da je napadač bivši vojnik, 26-godišnji Devin P. Kelley koji je otpušten iz zračnih snaga nakon postupka na vojnom sudu 2014. Živio je u predgrađu San Antonija, velikog teksaškog grada udaljenog pedesetak kilometara.

Pucnjava se dogodila na osmu obljetnicu pokolja u vojnoj bazi Fort Hoodu u Teksasu 5. studenog 2009. kada je vojni psihijatar Nidal Hasan ubio 13 ljudi, za što je osuđen na smrtnu kaznu koju još čeka.

U Sjedinjenim Državama svake godine od vatrenog oružja pogiba više od 33.000 ljudi, među kojima 22.000 dignu ruku na sebe, pokazuje nedavna studija. Rasprava o zakonu o nošenju oružja, iznimno pomirljiva, povede se nakon svake veće pucnjave.

Unatoč tomu, malo je konkretnih mjera za suzbijanje ovakvih pojava, uglavnom zbog utjecaja moćnog oružanog lobija, Nacionalne udruge za vatreno oružje (NRA).

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.