Borba za dostojanstvo: Štrajk liječnika u FBiH, osim u ŽZH

Štrajk koji je zakazao Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH počinje u ponedjeljak.

Kako podsjećaju u priopćenju, na osnovu odluke Skupštine Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, Sindikat je na sjednici Upravnoga odbora u Sarajevu 21. listopada donio odluku o početku općega štrajka doktora medicine i stomatologije na području FBiH od 6. studenoga.

“Sve županije u kojima je organiziran naš sindikat će se pridružiti općem štrajku liječnika, osim u ŽZH, s obzirom na to da u toj županiji nije do kraja završeno konstituiranje sindikata liječnika u pojedinim općinama, a koje se ubrzo očekuje. Štrajk liječnika ima samo jedan zahtjev: potpisivanje kolektivnoga ugovora za doktore medicine i stomatologije na razini FBiH i na razini županija u kojima su se stekli zakonski uvjeti za potpisivanje istoga”, navodi se u priopćenju.

Iz Saveza sindikata poručuju da su na potpisivanje kolektivnoga ugovora za doktore medicine i stomatologije čekali godinu dana te upozoravali na mogući štrajk, nastojeći nastupiti konstruktivno, u cilju iznalaženja rješenja sadašnje situacije, ali još uvijek nisu “pronašli partnera za pregovore”.

“S obzirom na to da do toga nije došlo, primorani smo na ovako radikalnu akciju. Štrajk nije naša želja i molimo naše pacijente za razumijevanje i podršku, a kolege za strpljenje i ustrajnost u zajedničkim ciljevima. Još jednom apeliramo na nadležna ministarstva zdravstva da potpišu federalni kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije, čime bi prestala potreba za štrajkom, a time izbjegle neželjene posljedice za građanstvo i za struku. Sada odlučno kažemo ‘ne’ omalovažavanju liječničke struke i krećemo u borbu za dostojanstvo svih liječnika u zdravstvu.

Ovo nije samo naša borba. Ovo nije borba za veće ili manje plaće. Ovo je borba za dostojanstvo. Borba za ostanak mladih i najkvalitetnijih kolega. Za ostanak formiranih stručnjaka koje ne smijemo prepustiti inozemstvu. Mi se ne borimo za sadašnji trenutak, nego za budućnost zdravstva u Bosni i Hercegovini. Ipak, Federalna vlada, zajedno sa županijama, nije pokazala dovoljno razumijevanja za liječnike i trenutno smo jedina djelatnost u FBiH koja nema svoj kolektivni ugovor. U pojedinim vladama naši predstavnici nisu dobili ni službene prijeme”, navodi se u priopćenju.

Na kraju poručuju da strukovni sindikati doktora medicine i stomatologije žele građanima omogućiti najbolje liječnike, najbolje lijekove, i najbolje liječenje.

“Još jednom apeliramo na građane za strpljenje tijekom štrajka i zahvaljujemo na podršci i razumijevanju koje dobivamo u posljednjih nekoliko dana. Naš cilj je da kreiramo bolju atmosferu i za pacijente i za liječnike i vaše odobravanje je najbolji pokazatelj ispravnosti naše akcije”, poručuju iz Saveza.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.