Novi cjenovnik cigareta od 1. siječnja

U Bosni i Hercegovini od 1. siječnja cigarete će poskupjeti do 35 feninga, ovisno o proizvođaču. Tako će prosječna cijena kutije s prvim danom sljedeće godine iznositi 4,50 KM, dok bi cigarete pojedinih proizvođača mogle iznositi i do 5,5 KM po kutiji.

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u izjavi za Dnevni avaz kazao je da proizvođači cigareta do 30. studenoga Upravi moraju dostaviti nove cijene. Tek tada će biti poznato koliko će koji proizvođač povećati cijenu.

“U svakom slučaju, ako proizvođači i distributeri koji formiraju cijene odluče ukupno novo porezno opterećenje prevaliti na krajnjega potrošača, kutija cigareta trebala bi poskupjeti za 0,35 KM. Ali, to hoće li svi oni prevaliti ukupno porezno opterećenje na krajnjega potrošača ili će kalkulaciju novih cijena uraditi na drugačiji način, ovisi od poslovne politike svake tvrtke, a točne informacije o tome imat ćemo za koji dan”, potvrdio je Kovačević.

Prema usvojenoj odluci koja se zasniva na Zakonu o trošarinama u BiH, od 1. siječnja 2017. minimalna trošarina iznosit će 2,42 KM, a specifična trošarina 1,35 KM za kutiju cigareta, navedeno je iz Upravnoga odbora UNOBiH-a.

“Porezni obveznici i druge osobe koja se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe na dan 1. siječnja i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UNO do 7. siječnja 2017. godine, dok se obračun trošarina mora dostaviti do 17. siječnja kako bi se obračunala razlika”, navode iz UO UNOBiH-a.

Nakon usvajanja Zakona o trošarinama u BiH 2009. godine bilo je predviđeno da naša zemlja tijekom nekoliko godina postepeno povećava visinu trošarine na duhan i duhanske prerađevine kako bi dostigla razinu od 64 eura za 1.000 komada cigareta, odnosno minimalnu trošarinu u iznosu od 2,60 KM po pakiranju, kako je i bilo utvrđeno trošarinskom politikom EU u trenutku usvajanja Zakona o trošarinama u BiH.

“U 2017. godini minimalna trošarina na pakiranje cigareta iznosit će 2,42 KM, što znači da još nismo dostigli tu minimalnu trošarinu u EU. Ali, u međuvremenu EU je minimalnu trošarinu povećala na 90 eura za 1.000 komada cigareta, što je 3,60 KM po kutiji, tako da bi BiH – kako bi dostigla minimalnu trošarinu u zemljama članicama EU – trebala i u narednim godinama povećavati trošarine na duhan i duhanske prerađevine”, pojasnio je Kovačević.

(www.jabuka.tv)
9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.