Novalić, Solak i Hodžić idu u zatvor

Apelacijsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostupanjsku presudu u predmetu “Respiratori” koji je vođen protiv tadašnjeg premijera FBiH Fadila Novalića, direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i dobavljača Fikreta Hodžića zbog nezakonitih radnji prilikom nabavke respiratora.

Ova informacija je za Klix.ba potvrđena iz više izvora u bh. pravosuđu, međutim još nije službena s obzirom na to da odluka nije otpremljena odvjetnicima i drugim stranama u sudskom postupku.

Prvostupanjska presuda, koju je Apelacijsko vijeće Suda BiH potvrdilo, osudila je Fadila Novalića na četiri godine zatvora, Fahrudina Solaka na šest godina i direktora “Srebrne maline” Fikreta Hodžića na pet godina. Osim toga, prvostupanjskom presudom, kompanija Srebrena malina mora vratiti skoro 700.000 KM i platiti kaznu od 200.000 KM u roku od 60 dana od konačne presude.

Premijer, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite i direktor Srebrene maline osuđeni su za zloupotrebu položaja, dok je Solak osuđen i za krivotvorenje i uništavanje službenih dokumenata.

Jedina oslobođena u ovom predmetu je tadašnja ministrica financija Jelka Miličević za koju nije utvrđeno da je počinila kazneno djelo.

Inače, na drugostupanjsku presudu nema mogućnosti žalbe ovoj sudskoj instanci. Osuđenima preostane da se još obrate Ustavnom sudu BiH u slučaju povrede ljudskih prava, ali odluka Suda BiH neće biti poništena do odlučivanja u Ustavnom sudu, ukoliko do takve žalbe dođe, javio je Klix.

Sud BiH odbio zahtjev Dodikove obrane, zakazano ročište

(www.jabuka.tv)

8 komentara

  • Lako što će oni u zatvor mi od toga nemamo ništa bili u zatvoru ili skinuti sa svih funkcija i zabrana rada u državnim tjelima i društvima. Narodu treba da opljačkano vrate s kamatama u proračun to jest narodu onda bi to na nešto ličilo i da to vraćeno nikakvom naknadnom tužbom za nekoliko godina kad narod malo zaboravi na njihov lopovluk država ne mora s dodatnim kamatam vratit njima.

  • A Seka kao nista nije radila, kao ona nije znala za pogubnost respiratora. Ko ce odgovarati za zivote ljudi koji su bili priključeni na malina respiratore?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.