Sud BiH odbio zahtjev Dodikove obrane, zakazano ročište

Sud Bosne i Hercegovine odbio je, kao nedopušten, zahtjev za izuzeće sedam sudaca koji je uputila Obrana Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, optuženog za neizvršavanje odluka visokog predstavnika.

Nakon što je 17. siječnja četvrti put odgođen početak suđenja Dodiku i Milošu Lukiću, bivšem v.d. direktoru Službenog glasnika Republike Srpske iz Državnog suda za Detektor je potvrđeno da je odbijen zahtjev Obrane za izuzimanje sedam sudaca iz ovog predmeta zbog nepristranosti.

U odnosu na ovih sedam pobrojanih sudaca: Zoran Božić, Vesna Jesnković, Šaban Maksumić, Darko Samardžić, Hilmo Vučinić, Redžib Begić i Minka Kreho, Sud je donio odluku kojom se zahtjev obrane odbacuje kao nedopušten, naveli su iz Suda BiH.

Ovom odlukom odbačen je još jedan od nekoliko zahtjeva Obrana za izuzećem ili promjenom mjesta suđenja, zbog kojih je početak suđenja Dodiku i Lukiću odgađan četiri puta.

Ovaj zahtjev Dodikova Obrana je uputila na posljednjem ročištu kada je sudac Mirsad Strika donio rješenje kojim je postupak u odnosu na drugooptuženog Lukića privremeno razdvojen. Dodikov branitelj Goran Bubić ulagao je zahtjeve za izuzeće suca zbog neosnovanog odbacivanja zahtjeva za premještanje suđenja u Banja Luku i jer su, kako su naveli, pristrasni u donošenju odluka po žalbenim zahtjevima Obrane.

Dodik i Lukić su optuženi da su od 1. do 9. srpnja ove godine u Banja Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt donio odluku kojom se sprječava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka.

Suđenje Dodiku je zakazano za 5. veljače. 

Bećirović: Trenutno stanje u BiH je opasno

(www.jabuka.tv | Foto: Armin Durgut / Pixsell)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.