Novalić sa županijskim premijerima: Ništa od lockdowna, uskladiti rad ugostiteljskih objekata – Jabuka.tv

Novalić sa županijskim premijerima: Ništa od lockdowna, uskladiti rad ugostiteljskih objekata

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i dopremijeri Jelka Milićević i Vesko Drljača održali su u ponedjeljak online sastanak sa županijskim premijerima, kako bi u skladu s dogovorom s nedjeljnog sastanka, harmonizirali daljnje zajedničko djelovanje.

Premijeri su, iznoseći najnovije podatke o broju oboljelih, ukazali da se radi o povećanom broju pacijenata kojima je neophodna hospitalizacija, dok broj zaraženih u većini županija još nije dostigao broj zaraženih koji je u Federaciji bio najveći u vrijeme drugog vala pandemije, krajem studenog prošle godine.

Uslijed povećanja broja oboljelih, u svim županijama su pooštrene mjere u skladu s preporukama kriznih stožera, ali situacija nije ista u svim županijama.

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg je predložio da se na razini Federacije usklade mjere u ograničenju kretanja roba i ljudi, odnosno da se pokuša uskladiti rad ugostiteljskih objekata zbog ”prelijevanja ljudi iz županije u županiju”, što doprinosi povećanju širenja zaraze koronavirusom, a ostale mjere da donose županije u dogovoru s kriznim stožerima, a što su podržali i ostali sudionici sastanka.

Obustavljen hladni program u SKB Mostar, primat će samo hitne slučajeve

Zbog velikog pritiska na bolnice, pogotovo u Bosanskopodrinjskoj, Srednjobosanskoj i Sarajevskoj županiji, ukazano je na potrebe stručnog kadra, određenih lijekova i medicinske opreme, ali i na eventualne probleme s dovoljnim količinama kisika.

Na sastanku je razgovarano o lockdownu, pooštravanju mjera, ali i provođenju izrečenih mjera. Većina premijera se složila da bi potpuno zatvaranje dovelo do nesagledivih ekonomskih posljedica i otpuštanja radnika. Spomenuto je i da je Federacija već jednom imala potpuni lockdown, ali da se to različito poštovalo u županijama, zbog čega su se svi složili da je neophodno osigurati provođenje postojećih mjera.

Na kraju sastanka, premijer Novalić je, sublimirajući prijedloge i preporuke, usuglasio sa županijskim premijerima da je prioritetno da se pomogne zdravstvenim ustanovama te usvoje zajedničke mjere o ograničenom kretanju roba i ljudi.

Pogoršana situacija u HBŽ-u: Cijele obitelji završavaju u bolnici

O ovome, kao i ostalim konkretnim prijedlozima županija, preporuke će već u utorak ujutro pripremiti premijer Novalić zajedno s dopremijerima Milićević i Drljačom te u dogovoru s Kriznim stožerom, uputiti ih na usvajanje Vladi Federacije.

Sastanci premijera i dopremijera Federacije BiH, kako je u ponedjeljak dogovoreno, održavat će se svakog ponedjeljka sa županijskim premijerima, kako bi se odluke donosile sinkronizirano i kako bi jedni drugima pomagali, a sve s ciljem nadilaženja teške situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Apel Doma zdravlja Grude: Ponašajte se odgovorno, ne dolazite nam bez prijeke potrebe

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.