Novalić: Postoje podaci gdje je uposleno više od 35 tisuća novih radnika

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je da se bilježi pozitivan trend u svim makroekonomskim pokazateljima u Federaciji, ali je upozorio da je zastoj u reformama prisutan kada je u pitanju brzina i lakoća otvaranja biznisa.

Gostujući u emisiji “Odgovorite ljudima” na FTV naglasio je da je problem u tome što je Ustavni sud FBiH izvan snage stavio Zakon o notarima, zbog čega su oni suspendirani, a stari zakon nije vraćen. Kada se to pitanje riješi, ostalo je na lokalnoj razini, gdje se dobivaju dozvole za otvaranje biznisa i ubrzanja tih procedura.

Iznio je podatak da postoji suradnja s akademskom zajednicom, ali i nevladinim organizacijama za rad na reformama, a iznio je i podatke Porezne uprave Federacije BiH i Zavoda za zapošljavanje FBiH, prema kojima je zabilježen porast broja zaposlenih od 35.972, dodajući da postoje podaci gdje su ti radnici zaposleni.

Osvrnuo se na pitanje umirovljenika napominjući da su umirovljenici općenito i mirovinski sustav najveće pitanje, ali je naglasio da je ovaj saziv Vlade zatekao 134 milijuna KM deficita u MIO-u, dodajući da je tijekom mandata prošle Vlade u mirovinski sustav ulazilo 4.000 umirovljenika godišnje, a ova Vlada zatekla je sustav koji je ubrzao ulazak umirovljenika na 12.000 novih umirovljenika godišnje.

“Potreban nam je novi zakon kako ne bi bilo takvih ulazaka u mirovinski sustav. Pristali smo na povećanje mirovina od 10 posto onima koji su u mirovinski sustav ušli do 1998. godine i pet posto onima do 2008. godine. Obvezali smo se s koeficijentom od 14, ali potreban je i rast BDP-a”, kazao je Novalić.

Kao drugu ranjivu kategoriju stanovništva, nakon umirovljenika, naveo je branitelje, istaknuvši da je uz suglasnost udruga promijenjen odnos prema braniteljima. Jedna od promjena je donošenje registra, što je urađeno, u proceduri je zakon o braniteljskim udrugama od posebnoga značaja za Federaciju te je napravljen sporazum o dostignutim pravima.

“Rebalans proračuna trebala bi razmatrati Vlada, a za desetak dana i Federalni parlament, kada će sedam milijuna KM biti usmjereno za deset najvećih braniteljskih udruga od posebnoga značaja za Federaciju. Više ne određuje Vlada kome će usmjeriti sredstva, ali proračun ne smanjujemo”, pojasnio je Novalić.

Govoreći o pitanju Agrokora, odnosno kako zaštititi radnike i imovinu, najavio je da će u narednim tjednima Federalna vlada imenovati povjerenika o pitanju Konzuma, kćerke tvrtke Agrokora, koji će imati prava za pojačan nadzor, ali se neće miješati u poslovne odluke, dodajući da će time zaštititi prava radnika i proizvođača jer će se oni prvo namirivati.

I premijer Novalić je ocijenio da je Sporazum o suradnji Hrvatske i bh. entiteta Republike Srpske na realizaciji projekta “Opskrbljivanje prirodnim plinom krajnjega kupca – Rafinerije nafte Brod” miješanje u državne nadležnosti.

Novalić je potvrdio da je zatečeni dug u Federaciji 6,253 milijarde KM, s tim da je vanjski veći od pet milijardi. Radi se o dugu koji potiče još iz bivše Jugoslavije (oko milijardu), a ostalo je nakupljeno u proteklih 20 godina.

“Restriktivnom fiskalnom politikom, uštedama i moratorijama uspjeli smo smanjiti dug za 471 milijun KM. Zatekli smo i deficit od 225 milijuna KM, od čega 65 milijuna KM u poljoprivredi, 173 milijuna KM u autocestama, 134 u MIO… Učinit ćemo sve da novu Vladu ne opteretimo takvim stanjem”, podvukao je Novalić.

Kazao je da su trezorski zapisi u iznosu od 360 milijuna KM predviđeni u proračunu kao izvor novca, uz MMF ukupno zaduženje bi trebalo biti 760 milijuna KM, a vraća se 1,2 milijarde KM, što znači da se mnogo manje zadužuje nego što se vraća duga.

“I ono što se zadužujemo radimo zbog vraćanja duga kojega su stvorile neke prethodne vlade. U ovom mandatu zadužili smo se 103 milijuna KM od MMF-a”, zaključio je federalni premijer Fadil Novalić.

(Fena)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.