Novalić: Nudili smo sve varijante, Sindikat ni na jednu nije pristao

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je, nakon sastanka s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), u ponoć kazao novinarima da su se pokušali još jednom dogovoriti sa sindikalcima o zakonu o radu koji je Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru.

”Sustav ponašanja je bio opet isti. Nismo mogli s druge strane apsolutno probuditi interes za dogovorom. Jedini dogovor je bio da se to suspendira” kazao je Novalić.

Dodao je da su predstavnici Vlade nudili razne opcije.

”Oni su rekli da imaju 26 primjedbi. Rekli smo ”evo odmah ih zaokružujemo u vašu korist”, jer znamo svi da tih 26 tačaka nemaju veze s radničkim pravima, ja sam siguran u to. Znamo u čemu je problem, problem je u kolektivnim ugovorima koji ne smiju biti suspendirani i koji nude više prava povlaštenim granama u industriji. To je jedno što smo nudili” rekao je Novalić.

Drugo, istaknuo je on, nudili su da ”onih 90 plus 90 dana potpisivanja novih kolektivnih ugovora proširimo na 120 plus 120”.

”Nudili smo da oni odustanu od tužbi koje opterećuju proračune i koji ne znaju kako će to platiti. Nudili smo da se u naredne dvije godine zalede plaće na sadašnjem nivou plaća u svim granama za koje oni smatraju da se treba to postići. Nudili smo cijelu noć pregovore da se usuglasimo oko tih stavki, s tim što smo rekli – 26 tačaka možemo odmah zaokružiti u vašu korist, ali oko spornog člana 182 ponudili smo varijacije, 240 dana zadrške do novih kolektivnih ugovora, suspendiranje tužbi i zaleđivanje plaća na sadašnjem nivou čak i za povlaštene grane industrije” kazao je Novalić.

Kad to nije išlo onda smo, istaknuo je on, ponudili da pregovaramo dalje, ”ali imamo samo sedam dana da se dogovorimo, znači da sljedeći četvrtak obavezno idemo na oba doma Parlamenta FBiH’, prenosi Bljesak.info.

”Do sljedećeg četvrtka ostavlja se partnerima da sporne amandmane doradimo. Na to se nije pristalo i time je SSSBiH definitivno dokazao da on nema namjeru potpisati novi zakon o radu” rekao je premijer Novalić.

Napomenuo je “da smo jedini u Europi ostali bez novog zakona o radu koji je usuglašen s europskom legislativom“.

”Napominjem da ćemo ga ionako u paketu 19 morati usvojiti za jednu godinu i da je on okidač za sve moguće druge reforme i potpore koje međunarodna zajednica planira u BiH” kazao je Novalić.

Po njegovim riječima, SSSBiH jednostavno nije procijenio ovaj trenutak i „nije na visini zadatka“.

”Meni je zbog toga žao i ja vam moram priopćiti da ćemo mi sutra ići u redovnu proceduru. Nudili smo sve varijante, ni na jednu se nije pristalo” kazao je Novalić nakon sastanka s predstavnicima SSSBiH koji je završio u ponoć.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Kad sebi smanjite plaće barem 50 posto onda će te biti vjerodostojni lideri i partneri radn icima,umirovljenicima itd.za dogovor.Ovako svoja primanja ne dirati,pričati da nema otpuštanja u državnom sektoru,nigdje veze.Znači uzeti opet od sirotinje,radnika u proizvodnom sektoru,umirovljenika da bi zadržali svoje podobne foteljaše i uhljebe.Kad znate prepisati zakon oradu od EU-je onda prepišite i radničke plaće i mirovine.Prepišite omjer prosječne mirovine u EU-ji u odnosu na prosječnu plaću političara,pa će te vidjeti da ste vi sa svojim primanjima u EU-ji i svim drugim pogodnostima a mi radnici i umirovljenici ko da smo u Zimbadveu.

  • sve privatizirati, ukinuti pojam stalnog radnog odnosa , svima ugovor na šest mjeseci a sindikat treba da se izbori za cijenu satnice ,
    naš jadni seljak nema ni godišnji ni minuli ni beneficirani ni odmor , gdje su njima mirovine.

  • Lopovi lažljivi! najprije ste za bagatelu dobili tvornice,zgrade i drugo društveno dobro,a sad još h oćete da vam radnici budu robovi,a vi bahati bogovi.Doće vrijeme da će radnici to sve vratit ili zapalit. igrate se s ljudima kao da su igračke,sramite se.

Komentiraj: