Novalić: Ne želim lagati građane

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je kako će ekonomske mjere Vlade FBiH sigurno ublažiti ekonomski pad, ali da je krizu i velike štete nemoguće izbjeći.

Nitko više od mene u ovom trenutku ne bi volio da možemo reći: postoje mjere pomoću kojih možemo skroz zaobići ovu krizu i vratiti stvari na staro. Nažalost, to nije moguće. Ne želim lagati građane. Lažne nade i nepromišljene utjehe su vrlo opasne, kazao je Novalić.

Naglašava da smo vidjeli kako su neke vlade negirale i samu opasnost koronavirusa, ismijavajući ga i tvrdeći da će sve biti dobro, a onda su imale veće probleme nego da su priznale istinu od početka. Tako je i sa ekonomskom pandemijom.

Istina je gorka i teška, ali krenuli smo od nje. Ovo je kao utakmica u kojoj nužno gubimo, ali prolaz dalje je moguć ako izbjegnemo težak poraz, ako izgubimo sa minimalnom razlikom. To je jedini način da pobijedimo u ovakvoj situaciji.

Cilj nam je ublažiti gubitak, jer zaobići ga ne možemo. Efekte ekonomskih mjera nećemo moći mjeriti prema onome što smo dosad imali (npr. broju radnih mjesta ili GDP-u), već prema onome što bismo izgubili da nismo pokrenuli ove mjere. Ili da smo pokrenuli neke druge, ishitrene i nepromišljene mjere, kazao je Novalić.

Neki predlažu, dodaje, da sve što imamo u budžetu potrošimo u iduća tri mjeseca, tako da pokrijemo i neto plate i doprinose svima.

Najprije, Federacija uopće nema toliko novca, jer nećemo smanjivati mirovine i invalidnine i preusmjeravati to gospodarstvu. Osim toga, i da imamo novca za razmetanje (a nemamo), nitko sa sigurnošću ne može reći da će ovo proći za tri mjeseca. Ako pandemija i prođe dotad, ekonomska kriza sigurno neće.

U naivnoj i ishitrenoj želji da odmah spasimo sve, mogli bismo vrlo brzo ostati bez ičega. Potrošiti sve odmah iz budžeta, i ostaviti i državu i gospodarstvo bez ičega, za tri mjeseca. Sve je nemoguće spasiti, velike štete ne možemo izbjeći, ali spasit ćemo mnogo toga. Bit će otpuštanja i nakon što zakon bude usvojen, ali ćemo ih smanjiti; usporit ćemo i zaustaviti koliko možemo negativne trendove.

Kada pokrijemo doprinose svima, stabilizirat ćemo stanje. Stvari će biti i dalje jako teške, najteže od rata, ne želim pričati bajke, ali uložit ćemo maksimalne napore i spasiti sve što mognemo. To garantiram, zaključio je premijer Novalić.

(Fena)


8 komentara

  • Prepustite fotelje sposobnim ljudima i pokusajte zaraditi bar jednu dnevnicu u zivotu.Vi ste korona virus i te seljacke price slusaju jos samo seljaci kao i vi nerazboriti i neuki.Pod SELJACI mislim na mediokritete kao vi jer ste paraziti drzave.Nema vise ni narod pljackati pa ne znate sta cete.Samo da se razumijemo da mislim na prvu,drugu i trecu stranu.Svi ste isti.Neka je bog ovom narodu na pomoci,a vi se vratite u brda odakle ste sisli.

  • Kako nećete smanjivati mirovine kad ste donijeli odluku za da povećanje od jadnih ni 3% na mirovine koje su trebale biti isplaćene od 1.1.2020.godine neće biti i da ćete to preusmjeriti na tajkune.Jadno.

  • Smanjiti plaće sebi plaće i svima preko 2000 KM a ne umirovljenicima,zakinuli ste ih i u obračunu i isp!ati godinama pa i SAD im prvim uzimate od te jadne mirovine,od zarađene mirovine.Sramota.

  • I jos nesto.Donosite neke zakone o zabranama i policijskim satima…i povrh toga zabrana kretanja izvan prebivalista.MEDJEDI!!! Sta ce jesti ljudi jesti.Ne moze zivjeti narod ni kad radi a kamoli ko ne radi.A vi napaceni narodu opet glasajte za svoje SPASIOCE.HAJDE BOG

  • Kad ovo prodje svi na ulice i ovo sve smijenit.. treba reci necemo Radit ispod 1000km i niko da neradi bas niko morali bi onda ovi dizat place ovako im pase vade se da nema para a za njih ima.. al nažalost narod je neslozan.. i prihvatile bilo sta za minimalac dok je god to tako kuku nama..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.