Novac u Mostaru posvađao HDZ BiH i SDA

Grad Mostar je do kraja 2015. godine trebao dobiti proračun za 2016. godinu ili barem Odluku o privremenom financiranju, no Proračun Grada Mostara za 2016. godinu još nije donesen jer se HDZ i SDA ne mogu usuglasiti oko određenih stavki proračuna.

Podsjetimo, zbog nefunkcioniranja Gradskog vijeća Mostara proračun ima ovlasti donijeti gradonačelnik Ljubo Bešlić uz suglasnost i potpis Izeta Šahovića, načelnika Odjela za financije i nekretnine. Prema važećem Zakonu, Odluka o privremenom financiranju za prva tri mjeseca se više ne može donijeti.

Opstrukcije ili prioriteti

SDA je taj koji opstruira donošenje proračuna za Dnevni list je rekao sugovornik iz HDZ-a, koji kaže kako je najviše prigovora bilo na stavku osiguranja novca za nastavak radova na izgradnji Sportske dvorane u mostarskom naselju Centar 2, ali i na nužna sredstva za dovršetak radova na još uvijek nedovršenom mostu Avenija-Sutina.

Iz mostarskog HDZ-a ta dva projekta smatraju jednim od najprioritetnijih stavki za grad Mostar. S tim se čelni ljudi mostarskog SDA ne slažu piše Dnevni list.

Kasnije je Salem Marić, šef mostarskog SDA odbacio tvrdnje da SDA na bilo koji načnin utječe na izradu gradskog proračuna.

”Ja nemam ništa s proračunom. Imaju u Gradskoj upravi službe koje rade proračun, što SDA ima sa tim. To su čaršijske priče. Ne želim uopće ulaziti u to niti što je prioritet a što ne. Zna grad što je prioritetno. Mi nemamo veze s tim!”, kazao je Marić.

U nastavku razgovora je ipak kazao kako je za njega prioritet obnova ruševina koje nakon rata nisu obnavljane.

”Imamo na Glavnoj ulici porušenih zgrada. Neka se to napravi pa da se onda ide u nove objekte. Samo je u tome razlika. I sada meni HDZ spočitava da sam protiv sportske dvorane. Nisam niti ću ikada biti. Red prioriteta se treba odrediti. Potrebno je obnoviti ratom porušene zgrade, pogotovo one u vlasništvu grada. Tu prvenstveno mislim na zgradu Name i zgradu Djevojačke škole”, kazao je Marić.

Iz GO SDA obećali su u ponedjeljak prokomentirati ovo pitanje i reakcije stranaka.

Medijsko prepucavanje

Na nesuglasice oko proračuna reagirala je i Naša stranka, koja je u priopćenju za javnost navela kako je financiranje javnih institucija dovedeno u pitanje.

”Ništa osim podjele plijena između partnera u vlasti nije sprječavalo gradonačelnika da na vrijeme donese proračun. Naša stranka je u više navrata inzistirala i predlagala javnu raspravu pri donošenju proračuna za Grad Mostar u 2016. godini. Smatrali smo da je ta demokratska procedura posebno važna u našim okolnostima suspendirane demokracije, vlasti bez izbornog legitimiteta i Gradskog vijeća”, piše Naša stranka govoreći kako vladajuća koalicija radi suprotno od onog što nalažu demokratski standardi; nastavlja politiku vladanja iza zatvorenih vrata i donošenja krucijalnih odluka bez sudjelovanja građana i civilnog sektora.

”Da stvar bude gora, ovaj put smo svjedoci kuloarskim pričama i medijskom prepucavanju dvije vladajuće stranke – SDA i HDZ. Mostaru su neophodni lokalni izbori, izbor nove vlasti i gradonačelnika koji neće bježati od razgovora i komunikacije s građanima i zainteresiranim društvenim grupama.

Dogovaranje javnih poslova iza zatvorenih vrata se kosi sa osnovnim načelima demokratske prakse i jednostavno je nedopustivo”, navodi u priopćenju Naša stranka.

Inače, 35 ustanova Grada Mostara i gradskih poduzeća se financira iz proračuna Grada Mostara. Među njima su, Dom zdravlja, Gradska ljekarna, Pučka kuhinja, Dječji dom, Centri za stara i iznemogla lica, za djecu i omladinu s posebnim potrebama, Sportski savez, kazališta, pozorišta…

Ponuđeno rješenje iz Gradske uprave

U Gradskoj upravi Mostara su se jučer stvari pomjerile s mrtve točke. Na kolegiju se proračun nastojao usuglasiti balansiranjem između zahtjeva HDZ-a i SDA.

”Na jučer održanom kolegiju u Gradskoj upravi Mostara su usklađene cifre i stavke koji su bili predmet nerazumijevanja”, potvrđeno je Dnevnom listu nakon kolegija iz Gradske uprave.

”Nastojali smo pojedine stavke oko kojih su se javili problemi usuglasiti. Naš Odjel za financije radi i unosi te podatke. Što se tiče nas, mi smo svoj dio posla odradili. Vidjeti ćemo hoće li to biti potvrđeno kada se dostavi strankama. Nadamo se da ćemo za dan dva riješiti probleme oko ovogodišnjeg proračuna”, kazano je iz Gradske uprave Mostara.

Koliko će novaca prema planu iz Gradske uprave biti izdvojeno za most Avenija Sutina, za sportsku dvoranu kao i za zgrade Name i Djevojačke škole jučer se nije uspjelo saznati.

(Bljesak.info)

Komentiraj: