Dodik: BiH bi mogla preživjeti deset godina

Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je, možda, posljednji trenutak za Bošnjake da sa ostala dva naroda sjednu i razgovaraju o političkom konsenzusu u BiH, a time i ekonomskom, jer, ako to neće, riskiraju da u budućnosti budu napušteni i da BiH ne bude u okviru u kakvom je sada, prenosi Srna.

”Bošnjaci bi konačno morali više razumjeti ukupne zahtjeve Srba i kao većinski narod pokažu veću odgovornost za BiH, a ne da se kriju iza međunarodne zajednice i pokušaja da im ona osigurati njihove zahtjeve kao legitimne”, rekao je Dodik za ”TV1”.

On kaže da bi volio da legitimni predstavnici srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda konačno postigli dogovor o tome kako treba da se BiH kreće i da vjeruje da to nije problem.

”BiH bi za 10 godina mogla preživjeti, ako nađe unutarnji dogovor. A, ako ne nađe dogovor i dalje će da ostane nestabilna”, smatra Dodik.

Dodik ističe da je pobornik ideje da BiH i cijela regija ostanu u miru i smatra da svi treba učiniti sve što je potrebno radi očuvanja stabilnosti, pa čak i povuku korak nazad.

”Veći su problem ekonomska pitanja koja sada dolaze na red nego politička koja možemo da zamrznemo, ali i njih bi konačno trebalo da riješimo. To se treba uraditi brzo”, poručio je Dodik.

On smatra da je animozitet koji je stvoren između institucija BiH i Republike Srpske isključivo zbog ponašanja ljudi iz SDS-a, PDP-a i NDP-a.

”Oni su legalni u institucijama BiH jer imaju dovoljan broj glasova, a legitimni nisu jer nemaju većinsku podršku Republike Srpske”, rekao je Dodik.

On smatra da je njihova frustracija u tome što je njihov rejting u padu.

Odgovarajući na pitanje da li će se kandidirati za člana Predsjedništva BiH, Dodik ističe da, prema anketama koje do njega dolaze, kod naroda ima podršku veću od 60 posto što je dovoljno za svaku vrstu pobjede.

”Prema istraživanju NDI koji im je dostavljen trenutna snaga im je pala za 13 posto, sa 24 na 11 posto u Republici Srpskoj, dok je SNSD porastao sa 29 na 34 posto. Prema tim istraživanjima DNS sada ima devet posto podrške, PDP se zadržao na šest posto, a NDP nije prešao ni cenzus”, naveo je Dodik.

Milorad Dodik je negirao da je Vlada Srpske pripremila odluku o prekidu odnosa sa Vijećom ministara BiH.

“To nije točno. Nitko ne želi da prekine odnose. Mi želimo dijalog”, rekao je Dodik.
On kaže da suradnju ne zaslužuju predstavnici Republike Srpske u Vijeću ministara BiH koji ne zastupaju interese Srpske, već vlastite.

Dodik je najavio da će suština zaključka Narodne skupštine Republike Srpske biti definiranje odnosa prema onima koji van Ustava u ime Srpske donose ključne odluke kao što je mehenizam koordinacije.

(Srna)

Komentiraj: