Nova školska godina kuca na vrata: Kako ohrabriti prvašića?

Polazak u prvi razred osnovne škole nova je faza u životu djeteta koje je još nesamostalno i ovisno o drugoj osobi. Ma koliko dijete bilo komunikativno i pripremljeno za taj proces, treba oslonac i podršku roditelja. Ono samo nije u stanju organizirati vrijeme, odrediti prioritete ili otići na vrijeme u školu.

Prvašić treba potporu roditelja koji su na poslu, a netko ipak treba odraditi njihov posao. Brigu o sedmogodišnjem djetetu jednostavnije je prepustiti drugoj osobi nego kad se radi o malome djetetu, ali time posao ne prestaje. Polazak u školu ne podrazumijeva samo odlaženje na nastavu, praćenje djeteta od kuće do škole i nazad, nego i pisanje zadaće, učenje, ali izvanškolske aktivnosti; učenje stranih jezika, sportske aktivnosti ili glazbenu školu.

Ipak, ne pretjerujte, nije dobro da dijete cijeli dan bude zaposleno. Nužno mu je ostaviti slobodno vrijeme za igru, ali mora znati koje su mu obveze i izvršavati ih u potpunosti. Ukoliko dijete nije samostalno u održavanju higijene i odijevanju, na to treba obratiti posebnu pozornost jer u školi nema tete iz vrtića koja će ‘popraviti štetu’.

Ne očekujte da dijete prihvati sva pravila odjednom i razvije navike u prvom tjednu polaska u prvi razred. Trebat će mu vremena da shvati da mu je škola stalna obveza, da se organizira i počne izvršavati svoje dužnosti. Neka će djeca vrlo teško ući u ritam koji nameću školske obveze. Vrlo često poteškoće počinju već jutarnjim buđenjem, zbog toga pazite da dijete na vrijeme ide na spavanje jer prvašiću treba minimalno deset sati sna. Za djetetovo zdravlje, razvoj, intelektulani i tjelesni napredak važna je i prehrana.

Nikad bez doručka

Ne šaljite dijete u školu bez doručka, a taj obrok nikako nemojte sladiti – neka u djetetovoj prehrani bude što manje šećera i masne hrane. Posebnu pozornost posvetite djetetovom učenju jer je vrlo važno u ranoj dobi razviti mu radne navike. Ukoliko se to ne dogodi, imat će problema u učenju, propustiti gradivo, imati lošije ocjene i uspjeh, što će mu umanjiti samopouzdanje. Pomozite mu nenametljivo u tome, a osjetite li da neke predmete lošije shvaća, organizirajte instrukcije. No, nemojte posezati za honorarnim učiteljem sve dok doista ne vidite radi li se o djetetovoj lijenosti, nezainteresiranosti ili stvarnoj poteškoći u učenju. Neka djeca pate od disleksije i disgrafije, i to treba uočiti na vrijeme da se izbjegnu poteškoće u učenju.

Danas se malo koje dijete ne bavi izvannastavnim aktivnostima. Brojne su u ponudi, ali nemojte opteretiti dijete učenjem tri strana jezika, plivanjem, gimnastikom i glazbom istodobno. Čak i ako se dijete želi baviti nekom aktivnošću samo zbog toga što se njome bavi njegov prijatelj, ne popuštajte. Pustite da odabere, ali ga pritom mudro usmjerite u ono od čega će trajno imati koristi ili u ono za što je nadareno.

Ako namećete djetetu svoju volju i ako dijete bude ispunjavalo samo vaše želje, neželjena izvanškolska aktivnost samo će ga dodatno opteretiti. Djetetu koje je tek pošlo u školu važno je igrati se; mlađe od osam godina nije dovoljno zrelo za žestoke treninge. Ponekad otiđite na sat izvanškolske aktivnosti i, da vas dijete ne vidi, promatrajte kako se ponaša i koliko je aktivno, te procijenite je li sve to vrijedno angažmana. Ni slučajno nemojte dijete opteretiti s više od dvije izvanškolske aktivnosti tjedno.

Pročitajte i o izvannastavnim aktivnostima malih Širokobriježana, a možda će vas zanimati i Savjetnik za roditelje: Kako preživjeti prvi dan škole?

(lider.media)

Klikni OVDJE i posjeti naš LIFE kutak

1 komentar

Komentiraj: