Roditelji: Kako preživjeti prvi dan škole? – Jabuka.tv

Roditelji: Kako preživjeti prvi dan škole?

Portal Jabuka.tv u rujnu kreće s tematskim mjesecima. A mjesec u koji smo upravo ušli u znaku je učenika, ali i njihovih roditelja, pa smo ovaj mjesec posvetili upravo njima te ćete u našoj rubrici #MjesecŠkolaraca svakog tjedna kroz rujan pratiti nove priče vezane za školu i učenike.

Idućeg ponedjeljka, brojni mališani u hercegovačkim školama krenut će u prvi razred. Većina njih željno iščekuje taj dan, a roditelje, posebno one čije prvo dijete ide u školu, plaši pomisao na razdvajanje od njihove djece. Brinu se oko toga hoće li se djeca uklopiti, kako će i s kim sjediti, tko će ih učiti i kako će podnijeti prve dane škole.

”Strah me da se neće uklopiti. Nitko ne želi da baš njegovo dijete bude onaj izopćeni dječak, a opet, to nije nešto na što mi kao roditelji možemo utjecati. Pomalo se osjećam kao da ga bacam lavovima, djeca su danas drugačija nego prije i već jako rano se dijele na neke grupice, pa me strah da on neće uspjeti uklopiti se ni u jednu od grupa,” izjavila je za portal Jabuka.tv 30-godišnja Ana iz Mostara.

No, 33-godišnju Snježanu iz Širokog Brijega brinu neke druge stvari. ”Moj sin je jako živahan i pomalo hiperaktivan. Nadam se da neće stvarati probleme učiteljici i da će uspjeti izdržati na svome mjestu za vrijeme školskog sata”, rekla je Snježana.

Nakon što roditelji prođu ”dječje bolesti” s prvim djetetom kada je u pitanju škola, s drugim, pa i trećim, već postaje rutina te roditelji, a pogotovo zabrinute majke, tada već s nešto više iskustva znaju kako će dijete spremiti u školu.

”S prvim sam djetetom bila jako nervozna, a sad je to puno drugačije. Nema neke nervoze, samo ovaj put curica kreće u školu pa nam je jedina briga da nabavimo ruksak Frozen na vrijeme”, kroz smijeh priča za portal Jabuka.tv 42-godišnja Sonja iz Mostara koja u školu šalje treće dijete.

druga_osnovna_skola_siroki_brijeg_2

Kako bi vam pomogli u tim prvim danima, ekipa portala Jabuka.tv, u suradnji s knjižarom ”mr. Paper”, potražila je savjete učitelja i donosimo vam nekoliko smjernica kako lakše podnijeti prve dane:

1. Ne pokazujte tremu ili nervozu pred djetetom

Bez obzira na to koliko vi nervozni bili, ne dopustite da to dijete vidi. Šestogodišnjaci i sedmogodišnjaci neće uvijek priznati da se boje, ali vi morate znati da je ovo za njih jako velik korak i pružiti im sigurnost kako bi lakše prevladali svoje strahove.

2. Na dan polaska u školu, ne prepustite ništa slučaju

Nemojte dopustiti da kašnjenje unese nemir na taj poseban dan. Odjeću i sve stvari pripremite večer prije, a potrudite se da se probudite dovoljno rano da vaše dijete stigne doručkovati. U školu svakako krenite na vrijeme.

3. Nemojte im dodatno otežavati stvari nepotrebnim sitnicama

Prvašići ne kupuju hranu u školi, a već u prvom tjednu vaše dijete će morati nositi hranu od kuće, stoga nemojte mu spakirati sok koji ne zna otvoriti ili hranu koju nikad nije probao. Pripazite i s odjećom, vezice na cipelama ako ih ne zna zavezati i nezgodni gumbi mogu mu stvoriti probleme.

4. Označite njihov pribor

Stavite oznake s imenima na sve djetetove bilježnice i knjige. Pišite velikim štampanim slovima kako bi dijete moglo pročitati svoje ime, a kako bi se izbjeglo gubljenje knjiga i mješanje sa drugim đacima.

5. Budite entuzijastični i puni podrške

Ako se vaš mališan na početku i boji, ne brinite. S vremenom i uz pravu potporu će se prilagoditi i težak početak će biti iza vas.

Portal Jabuka.tv želi puno sreće budućim prvašićima i njihovim roditeljima, da im škola donese samo radost i lijepe uspomene, nova prijateljstva i važna iskustva koja će ih pratiti cijeli život.

(www.jabuka.tv)

mr-paper-1


8 komentara

  • Nemojte molim vas srat sa ovom propagandom,kako preživjeti.Pa ja predlažem tko god pravi dramu od odlaska u školu neka se obrati kvalitetnom psihijatru!
    Mogu samo reći kako je bilo lijepo u SOCIJALISTIČKOJ FEDERATIVNOJ REPUBLICI JUGOSLAVIJI….
    Svemu smo učeni i naučeni,poštivali roditelje i nastavnike,i nisu mame od nas pravile debile!

  • A KAKO BI UCENICI TREBALI PREZIVIT PRVI DAN I OSTALU CIJELU SKOLSKU GODINU??!?!?!?! ne idu roditelji u skolu nego djeca

  • Puno više postivanja prema učiteljima,nastavnica i profesorima kao nekad i bit će ok… I vi ste se srozali zadnjih 10-15 godina, prije ste bili pojam od zanimanja, a danas ste se nekako pustili i pomalo su vas i odvukle te instrukcije privatne (jezici i matematika). Dajte malo, ipak radite s tom dijelom svakodnevno. A i roditelji više povjerenja prema njima, ako ima problem, razgovor, pedagog, i sl, a ne odmah svadja. Poštivanje djece prema uc.,nast., i prof. I vi isto radite s tom djecom svakodnevno, što im prenosite svoja znanja, uci te ih i kulturi. A i roditelji ucite djecu da ih poštuju, a ako je neki problem, razgovor, okanite se svadja. Treba škole podic na veće nivoe, i te male do 4, 5, razreda, i one do 8 ili 9, i srednje.

  • Županija i ministarstvo školstva je degradiralo i podcijenilo profesore i na plaći i na sve druge načine, i ne znam kako uopće mogu profesori funkcionirati kad je u ovom jadnom društvu profesor tako podcijenjen a uzdižu neke tamo tajkune i neki tamo novac ,a znanje i obrazovan je je zadnja točka na svirali našoj županiji a i mnogim roditeljima. A djeca i roditelji će shvatiti kad djeca završr osnovnu i srednju školu i dođu do saznanja da nemaju potrebno znanje ni za život a kamoli fakultet i dalje obrazovanje.
    Kažu da se znanje ne može kupiti jer da sa može znanje kupiti svi bi tajkuni i tajkunčići bili doktori i profesori.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.