Izvannastavne aktivnosti širokobrijeških školaraca – Jabuka.tv

Izvannastavne aktivnosti širokobrijeških školaraca

Kad su školarci u pitanju, nikako se ne smije zanemariti ono razdoblje poslijepodne kad većina učenika danas ne odmara, već juri po raznoraznim izvannastavnim aktivnostima. Želja djece da sudjeluju u različitim aktivnostima i ambicije roditelja često znaju učenicima toliko ”popuniti” raspored da neki tek u deset navečer dolaze doma i ostavljaju fascikle, torbe i tenisice kako bi se odmorili.

Ekipa portala Jabuka.tv pokušala je istražiti čime se bave mali i malo veći Širokobriježani, te koliko to sve košta. Uz redovne članarine, treba napomenuti da je za mnogi od tih hobija potrebno izdvojiti i novce za posebnu opremu, ovisno o sportu kojim se djeca bave.

Nismo zaboravili ni učenje stranih jezika koje je čini se popularnije među roditeljima, a djeca su ipak najviše zagrijana za sportove. Ovim istraživanjem smo pokušali obuhvatiti većinu slobodnih aktivnosti kojima se mladi Širokobriježani vole baviti, zanimao nas je broj tjednih sati koji određena aktivnost traži te cijena.

Od sportova su definitivno najpopularniji izbor nogomet i košarka gdje uz dječake posljednjih godina imaju priliku trenirati i djevojčice. O treniranju mladih košarkaša smo razgovarali s trenerima omladinske škole HKK Široki, zanimala nas je dob djece koja se mogu upisati te cijena članarine.

Košarku zainteresirani dječaci mogu trenirati već od prvog razreda osnovne škole. Mjesečna članarina iznosi 35 KM, a broj treninga ovisi o dobi djece. Tako najmlađe i početničke skupine imaju treninge tri puta tjedno, a s godinama se broj treninga povećava na čak dva treninga dnevno. Kad je u pitanju školski uspjeh i treninzi, trener s kojim smo razgovarali rekao nam je da nema nikakvih znakova da treninzi negativno utječu na školski uspjeh, naprotiv, dečki koji se na terenu najviše trude, trude se i u svim drugim segmentima života, pa tako i u školi.

Za primjere navodi Stanka Baraća i Darka Planinića, koji su uz zavidne košarkaške uspjehe uvijek nalazili vremena za školu i nisu zapostavili taj dio života.

Osim košarke, tu je već spomenuti nogomet, rukomet te odbojka koja je iznimno popularna među djevojkama.

Djeca koju zanimaju borilačke vještine, točnije karate, svoje mjesto su našla u Karate klubu Široki, gdje treniraju djeca već od 5 do 6 godina, a početničke skupine treninge imaju dva puta tjedno. Oni nešto stariji treniraju tri puta tjedno, a kadeti i juniori treniraju svaki dan. Članarina iznosi 30 KM mjesečno.

Posljednjih godina i u Hercegovini su se pojavile univerzalne sportske škole u kojima se djeca u radu s trenerima upoznaju sa svim sportovima. Taj tip treninga namijenjen je djeci od pet do dvanaest godina, a treninzi se održavaju dva puta tjedno. Članarina iznosi 30 KM mjesečno.

Kad je o izvannastavnim aktivnostima riječ, u prvom planu su uglavnom sportovi, no ne smijemo zaboraviti ni glazbeno obrazovanje, sviranje instrumenata i pjevanje. U Širokom Brijegu već 40 godina djeluje Glazbena škola gdje su već generacije učenika stekle osnovno glazbeno obrazovanje.

Za sve koje zanima ples, tu su Mažoretkinje Široki koje iz godine u godinu nižu sve veće uspjehe na natjecanjima, ali se i broj treninga za natjecateljske skupine sukladno tome povećava. Tako se zna dogoditi da u pripremama pred natjecanje djevojke i djevojčice treniraju po dva puta dnevno, a redovni treninzi u trajanju od dva sata se održavaju dva puta tjedno. Najmlađa skupina je vrtićka, a natjecateljski timovi su raspoređeni u tri dobna razreda: kadete, juniore i seniore. Mjesečna članarina iznosi 15 KM. Osim toga, natjecateljski timovi dobiju svu opremu od kluba, te izuzev natjecanja, imaju i plaćena putovanja. Djevojke iz seniorskog A tima imaju plaćene nastupe.

Zainteresirani za učenje stranih jezika su mogli birati između nekoliko različitih privatnih škola za učenje, ali što se jezika tiče, uglavnom se uče engleski i njemački.

U posljednje vrijeme sve je veća popularnost učenja jezika od rane dobi, tako su se neki mališani upisali na engleski već od dvije do tri godine. Cijene za takve skupine se kreću od 50 do 80 KM mjesečno, za dva sata tjedno. Tečajevi su uvijek popularni i kod školaraca, koji tamo pokušavaju ”stići” sve ono što u školi nisu uspjeli, ili učiti unaprijed kako ne bi imali problema s jezicima na nastavi.

O učenju stranih jezika ekipa portala Jabuka.tv popričala je s profesorom Tomislavom Ćavarom, nastavnikom u Prvoj osnovnoj školi Široki Brijeg koji se godinama bavi i privatnim podučavanjem jezika. Evo što nam je on rekao o idealnoj dobi za početak učenja jezika, zanimanju za njemački jezik te motivima učenika s kojima se susreće.

”Najbolje vrijeme za početak učenja stranog jezika je odmah, čim se dijete rodi. Kod djece je mozak poput spužve i upija strani jezik bez predrasuda, koje odrasli imaju jer su već dovoljno razvili govorni aparat maternjeg jezika. Djeca mogu naučiti govoriti jezik na čisto intuitivnoj razini poput izvornih govornika bez krutih gramatičkih pravila”, navodi profesor Ćavar te dodaje da se ”dogodila jedna eksplozija zanimanja za učenje njemačkog jezika potaknuta isključivo ekonomskom krizom u našim krajevima. Većina polaznika pohađa početnički tečaj na razini A1 i nakon toga odlazi u zemlje njemačkog govornog područja na rad.”

Kad je o učenicima riječ, navodi sljedeće: ”Velika većina učenika uopće nije zainteresirana za učenje i stjecanje znanja. Svega 30 posto učenika bez roditeljske prisile svladava gradivo ili se zanima za izvannastavna znanja. Nažalost, klima u društvu je takva da je obrazovanje u potpunosti deplasirano. Degradacija sustava obrazovanja se dodatno pojačala pojavljivanjem privatnih obrazovnih ustanova u kojima možete završiti školu za medicinsku sestru u svega nekoliko mjeseci. Volio bih vidjeti osobu koja bi imala povjerenja u medicinsko osoblje koje je svoje obrazovanje steklo u privatnoj školi bez izravne prakse i kontakta s pacijentima,” zaključio je u razgovoru za portal Jabuka.tv profesor Ćavar.

(www.jabuka.tv)

mr-paper-1


25 komentara

 • Od svih vannastavnih aktivnosti najzanimljivije su mi one kada djeca poslije nastave odlaze kod svog nastavnika ili profesora na tečaj ili instrukcije.
  Mislim da bi takve nastavnike trebalo odmah udaljiti iz škole a ravnatelja koji to dopušta pravno goniti i strpati u zatvor najmanje 10 godina,

 • Ipak, najomiljenije izvanastavne aktivnosti širokobrijeških srednjoškolaca su ispijanje kava u mexxu, galeriji ili big benu

  • To je sasvim prirodno. Logično je da je mladim ljudima zabavnije druženje od učenja stranog jezika.
   Međutim, nije normalno da jedan nastavnik ili profesor pusti dijete bez ikakvoga znanja u viši razred samo zato što mu je uplatio 100 ili 200 maraka tečaja.
   Jeste li se ikada zapitali kakvu smo time poruku poslali ostaloj djeci koja su svoju ocjenu zaslužila radom?
   Bolje je biti lopov nego raditi.
   Posljedice su nesagledive. Naša djeca će postati lopovi i neradnici. Oni koji ne pristanu na to mogu se samo odseliti.

 • jadan je direktor koji ne može ili ne želi tom stat u kraj. u stvari jedni smo mi čija djeca idu u školu gdje je on direktor.

 • Koliko ljubomore i zavisti,svi ste vi jad i bijeda.
  Poz Prof.Cavaru.Bivsi ucenik,uvjek ste bili gospodin i inteligentno veci od ostalih,ostali ste mi u lijepom sjecanju.

 • Mislim da svako,osim osoba sa posebnim potrebama, može naučiti za prolaznu ocjenu,tako da mu instrukcije i netrebaju,samo ugrije stolicu.

 • Nemojte u Širokom košarku tu mogu samo tatini sinove! Koga zanima nek mi ostavi broj moba zovnit cu ga i reci tko sve napreduje tatinim zaslugama!

 • Cesto se u nasim skolama na kraju godine poklanjaju bodovi tako ispadne da prosjecan djak na racun tjelesnog i slicnih predmeta te uz pomoc poklonjenih bodova prodje odlicnim uspjehom, pa se upise u gimnaziju i ima po deset jedinica .nastavnici malo razmislite o tome jer takvi jedva zavrse gimnaziju i ne mogu upisati ne zeljeni nego nikakav faks,a vi ste krivi jer ste im davali lazne nade,na vrijeme im kazite gdje im je mjesto pa ce se mozda neki pitruditi!!!!!!! !

 • Slažem se s predhodnim komentarom, a što se tiče instrukcija, osobno sam išao na instrukcije a imao sam odličan u školi. Došlo je vrijeme da za upis na faks, bez mita, treba odlično poznavati materiju da bi upisali. To je bio moj osobni izbor ići na instrukcije i puno su mi pomogle.
  Druga je stvar ako prof drži instrukcije učeniku kojem predaje pa iz toga naravi biznis. Ima njih koji ne drže instrukcije onim učenicima kojima predaju.

  • Ima, ali najvise je nazalost onih koji u krugu djece kojoj predaju regrutiraju polaznike tecaja i instrukcija sto drzim kao izuzetno neprofesionalno, a mislim da se moze okarakterizirati kao tezi oblik povrede ZOR-u.

   • To je ono što me boli. Nemam ništa protiv toga da djeca idu na tečaj nekog jezika ili predmeta. Svakako je korisno. Međutim, ne mogu vjerovati da na satu ne mogu naučiti za 2 a čim odu na instrukcije kod iste osobe odjednom sve znaju.
    Osobno se na smatram natprosječnim. Završio sam gimnaziju i fakultet u ZG i nisam nikad išao na instrukcije niti sam osjećao da mi je potrebno, niti su mi roditelji to mogli priuštiti.
    Mislim da je program u školi usklađen sa mogućnostima zdrave prosječne djece i da ga mogu svi savladati ako sa malo potrude. Ako ne žele ili roditelji smatraju da ne treba ima i zato ocjena a ne nastavniku stoja u džep što je ionako, izgleda, postalo hercegovački običaj. Glupo je i nepravedno da ocjena ima cijenu. Ocjenom se izražava znanje i postignuća djece a ne imovinsko stanje roditelja. Dok to ne prihvatimo vladat će siledžije, prevaranti i podobni a ne obrazovani, pošteni i sposobni.

 • Sigurno si polagao velike nade u svoje djete pa ispalo da to nije to.kad si tolika faca nemoj se kriti iza anonimo daj ti broj svog telefona pa da te nazovu ove tate cije sinove prozivas a ima ih sigurno 100-tinjak u klubu a ako ti je tolika muka slobodno napisi te tatine sinove pa neka ti svaki tata odgovori sta ima.Sta to tebe boli

 • O KOSARCI DA NE PRICAMO,TRENIRAO SAM ,2 ipo godine,dao sam sve od sebe al dzaba,tu mogu samo tatini sinovi napredovat,a upisao sam se u nogomet,toga jos vano nema,pa je super😊

  • Nemoj se ljutit ali priča ti nema smisla.
   Koliko sam razumio više od 2 godine s trenirao košarku pa si skužio da bi bolje prošao u nogometu, Priznaj da nije logično da je netko talent i za nogomet i za košarku. Ako ti ne uspije nogomet hoćeš li probati karate?
   Slažem se da sinovi imućnih u uglednika brže napreduju ali talent, ako ga ima uz rad mora doći do izražaja. Mamiću i ostalim menadžerima nema koristi od Stipe Lijanovića ili sina od Bere Kutle ako ne znaju igrati nogomet.
   Ako nisi do sada postigao neki uspjeh vjerojatno nećeš živjeti od sporta. Ali nema razloga da prekineš sa treninzima. Navike i prijateljstva koje si stekao pratit će te u životu i bit će ti sigurno od koristi. O zdravlju je suvišno i pričati. To je pravi razlog zbog kojih mudre “tate” šalju svoje sinove na trening a ne da postanu novi Ronaldo ili Messi …

 • Što se tiče sporta, malo je pravih talenata i mislim da je kod nas uz opću neimaštinu malo iskrivljen pogled kod dosta roditelja na ove dječje aktivnosti. Malo se djeca pošalju da se druže i poigraju, a jadni roditelji kako se sve to plaća, treninzi, oprema + dovoz/odvoz djece počnu gledati kao ulog koji bi se trebao isplatiti na način da dijete postane zvijezda i živi od toga. Malo je talenata, najviše je prosječnih, pomirite se s ovom činjenicom i život će vam biti lakši!

  • Ostavi ti čitateljima broj svoga “moba”, pa ćeš vidjeti koliko će ih nazvati i hebati ti sve živo kretenčino.

 • Mnogi drze tecaj po skolskoj knjizi,ne vidim svrhu djete samo unaprijed zna ono sto bi ionako ucilo u skoli ,pa ispadne pametan na satu ,a da ga upitas neku drugu lekciju zastaje. Moja djeca su davno shvatila da nema instrukcija ,a da stvarno vidim zelju da bolje nauci jezik pustila bi,ali to je kao neki trend,ja se ne dam prevariti pa se sami muce i pomazu jedno drugom i to mi je najveci gust gledati.Roditelji razmislite vjerujte mi necete pozaliti”

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.