Nova prilika za oboljele: Veliko otkriće koje bi moglo liječiti gotovo sve vrste raka

Novootkriveni dio našeg imunološkog sustava mogao bi biti iskorišten u izlječenju svih vrsta raka, objavili su znanstvenici.

Naime, kako javlja BBC, tim sa Sveučilišta u Cardiffu otkrio je metodu kojom se u laboratorijskim uvjetima uništavaju stanice zloćudnih bolesti prostate, dojki, pluća te ostalih vrsta raka.

Ovo otkriće, objavljeno u uglednom znanstvenom časopisu Nature Immunology, do sada nije bilo testirano na pacijentima, no istraživači tvrde kako “ima ogroman potencijal”. Usprkos činjenici da je njihov rad u još ranoj fazi, poručuju kako je riječ o uzbudljivom otkriću.

Što su točno otkrili?

Imunološki sustav je prirodna obrana našeg tijela od infekcija koja također napada i stanice raka.

Znanstvenici su tražili “nekonvencionalne” i do sada neotkrivene načine na koji imunološki sustav prirodno napada tumore. Otkrili su T-stanice (T-limfocite) u našoj krvi. To su imunološke stanice koje mogu skenirati tijelo i procijeniti gdje postoji prijetnja našem zdravlju koju treba eliminirati. One bi se mogle iskoristiti za “napad” na razne vrste tumora.

Postoji šansa da bismo na taj način mogli liječiti sve pacijente oboljele od raka, izjavio je prof. Andrew Sewell za BBC.

Do sada nitko nije vjerovao da je to moguće, otkriti sveobuhvatnu terapiju u kojoj bi jedna vrsta T-stanica bila u stanju uništiti više vrsta raka, istaknuo je.

Kako bi ta terapija funkcionirala?

T-stanice na svojoj površini imaju “receptore” koje im pružaju mogućnost da “vide” na kemijskoj razini. Tim iz Cardiffa otkrio je vrstu T-stanice i njezin receptor koji u laboratoriju ima sposobnost pronaći i ubiti široki spektar stanica raka, uključujući one na plućima, koži, debelom crijevu, prostati, jajnicima, bubrezima i maternici.

Ono što je ključno, tijekom tog postupka normalna je tkiva ostavljao netaknutima. No, kako to točno radi za sada se još istražuje.

BBC ipak piše kako je ovaj specifični receptor T-stanice u inerakciji s molekulom nazvanom MR1, koja se nalazi na površini svake stanice u našem tijelu. Smatra se kako upravo MR1 imunološkom sustavu javlja da se u nekoj stanici napadnutoj rakom nešto događa.

Mi smo prvi koji smo opisali T-stanicu koja pronalazi MR1 u stanicama raka, to nitko nikada nije napravio – istaknuo je za BBC znanstvenik Garry Dolton.

Zašto je ovo značajno?

Liječenje raka T-stanicama već postoji i razvoj imunološke terapije tumora jedan je od najznačajnijih doprinosa u borbi s tim smrtonosnim bolestima. Najpoznatiji primjer je CAR-T – personalizirana terapija koja se temelji na genetskoj modifikaciji imunoloških stanica pacijenata kako bi mogle prepoznati i napadati tumorske stanice.

CAR-T je ostvario zapanjujuće rezultate u nekim slučajevima – pacijentima koji su se nalazili na korak do smrti bolest je dovedena do kompletne remisije.

No, ova je terapija vrlo specifična i funkcionira u ograničenom broju vrsta raka gdje postoji jasna meta i put T-stanicama do bolesnih stanica. Također, ova vrsta liječenja nije se pokazala uspješnom u borbi s vrstama raka koji formiraju tumore nego samo protiv zloćudnih bolesti krvi poput leukemije.

Znanstvenici uključeni u ovo istraživanje tvrde kako bi njihova T-stanica mogla voditi prema “univerzalnom” lijeku za rak.

Kako bi sve moglo funkcionirati u praksi?

Liječenje bi započelo uzimanjem uzorka krvi od pacijenta. Njegove T-stanice bi se uzele i genetski modificirale te tako reprogramirale kako bi napravile receptor kojim bi otkrivale rak. Takve, “unaprijeđene” stanice bi se u velikim količinama “uzgajale” u laboratoriju te potom ubrizgavale u pacijenta.

Isti takav postupak koristi se i u CAR-T terapijama. BBC ipak naglašava kako je ovo istraživanje za sada testirano samo na životinjama i stanicama u laboratoriju te će prije testova na ljudima morati biti provedene dodatne provjere.

Što kažu stručnjaci?

Lucia Mori i Gennaro De Libero sa Sveučilišta u švicarskom Baselu poručuju kako ovo otkriće ima “veliki potencijal”. No, ističu kako je sada u vrlo ranoj fazi da bi se moglo govoriti o uspješnoj borbi sa svim vrstama raka.

Vrlo smo uzbuđeni zbog vijesti o imunološkim funkcijama ove T-stanice i potencijalnoj uborabi, objavili su, prenosi Jutarnji list.

Daniel Davis, profesor imunologije sa Sveučilišta u Manchesteru, upozorava kako je ovo tek osnovna razina istraživanja te da znanstvenici nisu tako blizu proizvodnji lijeka za pacijente, ali ističe da je riječ o značajnom otkriću kako za napredak u načinu razumijevanja kako radi naš imunološki sustav tako i za buduće terapije.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • kokaže da i kod nas nije tako.U Mostaru se radi isto kao i Čileu, Saudijskoj Arabiji, Sjevernoj Koreji itd,
    Tko ima novca ima veze i poznanstva i može doći preko veze odmah na red.
    Tko nema, olinjale, istrošene i iispijene radnice na šalterima ,neljubazne i ocvale, na sve načine će te odbiti pa makar ti bilo koliko loše stanje..
    Uostalom, ja bih svakome tko ima novca i poznanstav poručio i preporučio da se ne liječi u Mostaru nego da bježi što dalnje od te napola klaonice u kojima kao da rade mesari a ne lječnici koji su tko zna kako došli do diploma..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.