Nova pravila u pružanju javnih telekomunikacijskih usluga

Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) donijela je Pravilo o uvjetima pružanja javnih telekomunikacijskih usluga i odnosa sa krajnjim korisnicima u cilju sveobuhvatnog definiranja obaveza operatora telekomunikacija u pogledu pružanja javnih telekomunikacijskih usluga korisnicima u BiH, a slijedeći regulatorne prakse Europske unije.

Pravilo detaljno propisuje obaveze operatora u pogledu utvrđivanja uvjeta poslovanja i sklapanja ugovora sa korisnicima.

Propisan je obavezan sadržaj općih uvjeta poslovanja, način opisa usluga, kao i struktura cjenika.

Također, Pravilo propisuje obavezne elemente pretplatničkog ugovora, kao i prava korisnika u pogledu sklapanja ugovora van poslovnih prostorija i zasnivanja usluga na daljinu.

Pravilo, između ostalog, obavezuje operatore da, u cilju zaštite korisnika od prekomjerne potrošnje, uspostave mjere praćenja potrošnje i upozoravanja korisnika, te pruže mogućnost besplatne zabrane odlaznih poziva za pojedine kategorije usluga.

Posebnim odredbama o oglašavanju, identificiraju se i zabranjuju postupci neprimjerenog, kao i reklamiranja usluga koji korisnike mogu dovesti u zabludu u pogledu svojstva i cijena telekomunikacijskih usluga.

Svi operatori javnih telekomunikacijskih usluga dužni su uskladiti uvjete svog poslovanja s odredbama ovog pravila, koje je objavljeno 15. travnja, devet mjeseci od dana njegovog stupanja na snagu.

Regulatorna agencija za komunikacije cijeni da će primjena ovog Pravila značiti uspostavljanje viših standarda u zaštiti prava i interesa korisnika javnih telekomunikacijskih usluga u BiH, priopćeno je iz Agencije. (Fena)

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.