Kim Han-sol ne dolazi na nastavu, danima ga ne viđaju nigdje po Mostaru

Rođena Splićanka Valentina Mindoljević, ravnateljica Međunarodnog koledža UWC u Mostaru, gdje se od rujna 2011. godine školuje Kim Han-sol (17) iz vladajuće dinastije u Sjevernoj Koreji, ovih dana je na sto muka. Sa svih strana zovu novinari s namjerom da dobiju neke zanimljive podatke o malodobnom učeniku iz vladajuće sjevernokorejske dinastije, piše Slobodna Dalmacija.

– Ništa vam ne mogu kazati – veli mi Valentina u telefonskom razgovoru.

On je naš učenik kao i 130 ostalih u našem koledžu. Mislim da nije pošteno tako čestitog mladića sada rastezati po novinama. On uopće ne ide u Sjevernu Koreju, tu živi, ima svoje društvo i odličan je učenik. Već smo u “Slobodnoj” pisali prilikom dolaska Kim Han-sola u Mostar, da se na UWC-u školuje oko 130 učenika iz 35 zemalja.

Pa sam pokušao nešto više o njemu saznati pred školskom zgradom na mostarskom Bulevaru, koju je obnovila međunarodna zajednica. No, na spomen mladog Korejca, svi zašute. Očito im je u školi savjetovano da se o tome ne govori. Mostarce, okupirane svakodnevnim egzistencijalnim problemima, uopće ne zanima priča o mladom Kimu.

– Imam ja važnijih problema – kaže jedan prolaznik. Kroz Mostar prolaze brojni hodočasnici Međugorja, bijeli, crni, žuti…, tako da stalno vidim nekog Kima. A baš me briga je li to ovaj naš. I vi ste novinari dosadni. Okanite se djeteta, majke ti.

I pod cijenu da sam dosadan, pokušao sam se domoći kakvog podatka o Kim Han-solu. Pa mi jedan učenik te škole veli da Kim Han-sol već danima ne dolazi na nastavu. A prodavačica na kiosku nadomak škole kaže da ga u zadnje vrijeme ne viđa. To potvrđuje priču da je Kim Han-sol privremeno napustio Mostar.

Međunarodni koledž UWC ima 14 škola diljem svijeta. Dakle, mladog Kima sklonili su iz Mostara u neku drugu školu, kako bi bio pošteđen pritiska javnosti i novinara. Sasvim moguće.

Valja podsjetiti da je za vrijeme školskih praznika u kolovozu prošle godine Kim Han-sol boravio sa svojim školskim prijateljem u Kaknju. Finska televizija također je prošle godine objavila priču o Kim Han-solu, kada je kazao kako želi da „stvari krenu na bolje za njegov narod i kako je oduvijek sanjao da se jednog dana vrati i poboljša stvari, olakša život narodu u Sjevernoj Koreji”.

Podsjetimo, Kim Jong-nam, stariji brat aktualnog „izvrsnog vođe” i otac mostarskog učenika iz Sjeverne Koreje, izgubio je „prijestolje” i danas živi u inozemstvu zbog toga što je 2001. pokušao lažnom putovnicom doći na koncert u Tokio.

To bi moglo značiti da Amerika i zapad igraju upravo na njega, odnosno njegova sina u slučaju do dođe do političkog prevrata.

Zato stoji tvrdnja ravnateljice UWC-a da je Kim Han-sol obični tinejdžer zapadnjačkog tipa, ali se teško oteti dojmu da bi mogao biti ključni politički čimbenik u razračunavanju na Korejskom poluotoku. To prije što mu školovanje u Mostaru ne plaća Sjeverna Koreja, nego SAD.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.