Nova otkrića: Žene hrču jednako često i glasno kao muškarci

Dugo se pretpostavljalo da je hrkanje muški problem. Znanstvenici su upravo ustanovili da žene hrču jednako često i jednako glasno. I nisu to sklone priznati.

Izraelski stručnjaci ispitali su gotovo 2.000 pacijenata u svom centru za poremećaj spavanja i otkrili da je dobar dio žena koje su prije ispitivanja bile uvjerene da ne hrču, hrkalo visokim intenzitetom, objavljeno je u časopisu Journal of Clinical Sleep Medicine.

Hrkanje može biti simptom apneje koja povećava rizik od bolesti krvnožilnog sustava.

Otkrili smo da između spolova nema razlika u intenzitetu hrkanja, ali žene imaju tendenciju podcijeniti glasnoću svoga hrkanja, rekao je jedan od autora studije dr. Nimrod Maimon, profesor na Ben-Gurionovom sveučilištu u Izraelu.

Dodao je kako činjenica da žene misle da hrču rjeđe i tiše možda je jedna od prepreka da se češće jave u klinike za poremećaje spavanja.

U istraživanju je sudjelovalo 1913 pacijenata, 675 žena i 1238 muškaraca. Prosječna dob sudionika bila je 49 godina. Prije nego što su zaspali ispunili su upitnik o tome što misle koliko često i glasno hrču. Intenzitet hrkanja je bio ocijenjen kao blag ako je buka bila do 45 decibela, umjeren do 55 decibela, snažan do 60 decibela i vrlo snažan preko toga.

Analiza rezultata pokazala je da žene hrču jednako glasno kao i muškarci.

Prije ispitivanja je 28 posto žena prijavilo da uopće ne hrče, a ispostavilo se da se to pokazalo točnim za samo njih devet posto. Među muškarcima razlika nije bilo toliko velika. Njih je 6,8 posto bilo je uvjereno da ne hrče, a u stvarnosti ih nije hrkalo 3,5 posto.

Mnogi misle da je hrkanje problem pretilih, sredovječnih muškaraca, kazao je stručnjak za probleme spavanja dr. Ryan Soose s medicinskog fakulteta u Pittsburghu koji nije bio uključen u istraživanje.

Zaključio je kako polje medicine iz kojeg on dolazi mora odmaknuti od tih tradicionalnih stereotipa i priznati da potreban osobniji pristup za oba spola.

(Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.