Nova marka HP Mostar s motivom antičkog kompleksa u Rivinama kod Stoca

Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je redovitu poštansku marku „Arheološko blago 2015. – Antički kompleks u Rivinama (Stolac)“ u arku od 20 maraka, žig i omotnicu prvoga dana (FDC). Autor likovnog rješenja je Ivica Madžar, marka je nominalne vrijednosti 0,10 KM i tiskana je u tiskari Zrinski u Čakovcu. Prvi dan izdanja je 12. svibanj 2015.

Općina Stolac bogata je kulturnim ostacima iz antičke prošlosti. O tome svjedoči otkriće u naselju Rivine, na lokalitetu Crkvina, gdje su provedena arheološka istraživanja u razdoblju 2011. – 2014. Studenti Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta u Mostaru, pod vodstvom prof. dr. Brunislava Marijanovića, u više kampanja otkopali su kasnoantički kompleks iz 5. – 6. st., koji se sastoji od sakralnoga i gospodarskoga zdanja.

Od ranokršćanske crkve istražena je dobro očuvana krstionica, dijelovi kamenoga crkvenog namještaja (pilastri, pluteji, kapiteli i dijelovi oltarne pregrade ukrašeni palmetama i rozetama), velika kasnoantička grobnica na svod i drugi grobovi unutar crkve i oko nje. U jednoj prostoriji, blizu mjesne ceste, pronađena je preša za preradu vina ili maslina, slična onima u Mogorjelu i Višićima. Pojedini dijelovi objekata vrsno su očuvani (kruništa zidova, zidne fasade i podnice).

Usto, otkriven je izvjestan broj sitnoga pokretnog arheološkog materijala, među kojim i fragmenata stakla bočica. Nakon stručne ekspertize nalaza bit će moguće govoriti detaljnije o sadržaju i namjeni otkopanih objekata.

Na kraju je izvršena konzervacija istraženoga kompleksa, što će svakako doprinijeti njegovu očuvanju i korištenju u turističke i edukativne svrhe.

(www.jabuka.tv)