Nova brojna krštenja u Širokom Brijegu: Osam beba u danu

Nakon što je u veljači u jednom danu krštenu 10 beba, a u travnju osam, u subotu 7. svibnja u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu kršteno je osam beba.

Dječaka i sedam djevojčica krstio je župnik fra Stipe Biško.

Krštenje je sakrament kojim se postaje član zajednice vjernika kod kršćana: katolika, pravoslavaca i protestanata, i ponekih nekršćanskih zajednica poput Sikha.

Krštenje je sakrament kojim postajemo djeca Božja, oslobađamo se od istočnog grijeha i brišu nam se svi osobni grijesi. Njime postajemo Kristovi udovi i pritjelovljeni smo Crkvi te bivamo dionici njezina poslanja.

Krštenje utiskuje kršteniku u dušu neizbrisiv duhovni biljeg koji vjernika posvećuje za bogoslužje kršćanske vjere. Zbog toga pečata krštenje se ne može ponoviti. Nužno je za primanje ostalih sakramenata.

(www.jabuka.tv | Foto: Tomislav Hrkać)


35 komentara

 • Čestitam na prinovama, ali valjda je svima jasno da će 9 od 10 ovih beba prat njemačke podove i njegovat njemačke didove i babe i proklinjat svoj rodni kraj. Danas smo više nego ikad inkubator zapodnoeuropske raznolikosti. Svećenik bi trebao ljudima objasniti zašto se u doba jugoslavenskog sužanjstva broj Hrvata povećao za preko milijun i 200 000 a u 25 godina nezavisne i demokratske nam države taj broj se smanjio za oko 700 000. Recite istinu svećenici, zašto ljudi odlaze danas više nego u doba najveće gladi i turske haračije i zašto crkva na ovim prostorima stalno gomila imovinu i moć ? Zar se naši duhovni pastiri ne bi trebali solidarizirati s najslabijima među nama i živjeti skromno i pošteno?? Zašro blagoslivljate tajkunske domove a sirotinji izbijate zadnju marku iz džepa. Primjera radi, mojem mentalno poremećenom susjedu fratar redovito uzima 50 KM, a on živi od majčine mizerne mirovine u oronuloj kući koja više sliči na sušnicu?? Nek objasne otkud im milijuni kojima se uglanjcava crkva, grade i kupuju prostori i zgrade po Hercegovini i Dalmaciji, kupuju najnovije marke automobila i živi na visokoj nozi. Jer kako će sse svećenik koji ima vlastitu sobu s najnovijim računalom i LCD TV ostale tekovine moderne tehnologije, kojem je trbuh pun vrhunskih delicija, solidarizirati s ljudima (a takvih je u našoj župi najviše) koji nemaju ništa od navedenog, koji ne mogu svom djetetu danas dati marku za sendvič u školi, jer rade (ili ne mogu pronaći posao) za iste te tajkune koji tretiraju radnike kao stoku sitnog zuba, tjeraju ih na nečaste radnje i daju im crkavicu, tek da ne srknu od gladi, a koje ti svećenici redovito posjećuju prilikom blagoslova i zadržavaju se kod njih na ručku, dok naše bijedne domove napuštaju čim dobiju kuvertu sa svojim paricama?? Dokad, ljudi, dokad???

 • Za “ja..
  ” Svaka čast na komentaru.Na žalost svećenici su poprilično zalutali rekao bih i više od svog stada.Samo interes..interes.. i opet interes.
  Inače Bebama I Bebaču sretno u životu i neka žive bole od nas i svojih roditelja.

 • misa na groblju u Mekovcu prije tjedan dana tri fratra i nijedan nije ponio molitvenik…
  Tragedija kršćanskog hrvatskog puka.Ko je god bio na misi more potvrdit…5 do 11 kaže Biško:
  ako neko ima molitvenik fra Anđela Nuića neka ga hitno donese…Eto pripreme za misu,otkontaj pokupi lemuzinu i aj pomalo!

  • Ne znam da im može doteći i lemuzina, nose se NIKE od cca 500 KM, DRI FIT majice znojave jer se bilo u teretani, treba potrošiti kalorije koje se unose bez mjere itd uglavnom naši svećenici ne žive kao što je živio pokojni Pokornik i kao što su se zavjetovali. Njima je uglavi lova, luksuz, teretana, obuća, odjeća, a ni bih se iznenadio da im se i kakve žene motaju po glavi.

   Dici, roditeljima, kumama i kumovima čestitam!

 • Za ovoga komentatora ja,, nije baš da ti svaka nije na mjestu, ali si se itekako namjerio na pogrjeešne, kojima spoočitavaš socijalni i demografski potop dobrog djela Hrvata. Po čemu si ti siguran , da je baš Crkva, dakle naša katolička Crkva, kako ja shvatih iz tvog priopćenja ,barem polovično odgovorna za iseljenički, demografski ili socijalni kolaps našeg naroda!?Ako itko nije KRIV za taj biblijski egzodus onda je to svakako Crkva.
  Zar nas je naša Crkva tamo negdje početkom devedesetih razoružala i napala , srušivši na desetine i stotine gradova i sela!?Tko je srušio na desetine i desetine tisuća kuća, samostana, gospodarskih subjekata, škola, vrtića,stambenih zgrada i ostatke nekoć uspješne ekonomije?
  Je li to zlo učinila Crkva ili je kako smo svi vidjeli to zlo počinila i učinila srpska komunističko četnička zločinačka soldateska?Što je Katolička Crkva mogla učiniti da to zlo spriječi?Gotovo ništa.Mogla je samo pomoći narodu u izbjeglištvu da sačuva (kolko -tolko)živu glavu na ramenima.
  Optuživato danas Crkvu za probleme naroda je krajnje licemjerno ,podlo i smišljeno u onim kuhinjama koje se nikad nisu mirile s neovisnošču jednog naroda. U ovom slučaju Hvatskog.
  Zna se da u nijednom ratu nitko se ne gađa cvijećem a bome ni kolačima. Svaki rat je zlo i donosi samo patnju i zlo. Uglavnom , najgore prođu oni najsiromašniji i najslabiji. Pojave se lešinari, ao i u svakom ratu i otimaju i grabe sebi ono što nikad nije bilo njihovo. Ne moraju to nužno biti “psi rata”-ratni lešinari , koji naplaćuju svoje “zasluge”tijekom rata. Ima i takvi,ali srećom uvijek su u manjini.
  Puno su gori oni stvarni lešinari, oligarhijsko, bankarski, korporacijsko umreženi ekonomisti i dežurni ovršiteljinacionalnih vrjednota pod svoje lihvarske kute.Njima nikad nije dfosta otetzog. Smatraju da uvijek mogu više.Oteti i prigrabiti.
  Upravo ti i takvi su krivi za pad i egzodus Hrvata kao naroda. Takvi su krivi za iseljavanje Hrvata , Za stotine tisućaonih koji su pod ovrhom. Za desetine i stotine tisuća onih Hrvata koji su vođeni njihovim vizionarskim idejama “smutnje i imuljaža”ostali bez posla i našli se u nebranom groždju!
  Ti takvi, ja ih zovem licemjeri i farizeji, ljudski ološ i nezasitni lupeži u stalnoj i i nezasitnoj pohlepi za materijalnim vrjednotama (kojih nikad im dosta), krivi su za socijalnu bjedu , siromaštvo i i egzodus Hrvata koji poprima gotovo biblijske razmjere. Imamo paradoksalnu situaciju , danas u Hrvatskoj. Dok se Hrvati iseljavaju na desetine tisuća refugga , naselit će našu zemlju, jer će njima biti itekako dobro u današnjo Hrvatskoj,prema onom kako im je bilo u zemljama iz kojih ddolaze. Tako dolazimo do surove stvarnosti da se Hrvati odseljavaju u europske zemlje, a pripadnici druge vjere, drugih nama nesklonih kultura će naseljavati naše ispražnjene prostore?!Zar je i za to zlo koje nas udara kriva Crkva. Ništa tu Crkva nije kriva , ona pomaže kolko može , a sama ne može puno, jer joj institucije svijeta-podmeću klipove pod noge pri svakom koraku.
  i TO JE SVA ISTINA.CRKVA se Jedina još bori za svoj narod. Nitko drugi. Spočitavati Crkvi tajkune mogu samo oni koji su vjerojatno slizani s tim istim tajkunima i ološem , koji se u turbulentnim , i mračnim vremenima znao obogatiti preko noći.
  Zašto ne napišeš par rečenica o Američkoj vanjskoj poliici i politici tzv međunarodne zajednice , koje se potpuno podudaraju i u stalnoj su suprotnosti sainteresima i pravima Hrvata u Bosni i Hercegovini?!
  Ili je to zabranjena tema?Tema o kojoj se radje ne govori i i ne piše. Tema o kojoj jedino i uvijek progovore biskupi i kardinali naše katoličke Crkve . U Bosni i Hercegivini, tako i U Hrvatskoj. Biskupi i KARDINALI naše svete Majke Crkve, stalnu upiru prstom u prave krivce naše nesreće i bijede, i nitko da ih čije. Otvoreno im se rugaju tzv, predstavnici medjunarodne zajednice i slugančići i bjedni pijunčići velikih”sila”. Jadna je ta njihova velika sila , kojom se okomljuju na male i najslabije-u ovom slučaju Hrvate BiH.
  To je jadna , prolazna sila, koja je jadnija i krhkija ,puno više nego što misli i koja će se brže nego što misli urušiti i pretvoriti u ruševinu veliku, kako to več navode Evanđelja.
  Crkva je jedina (još)institucija , koja vodi brigu o svom narodu;DRUGE NEMA, BAR JE JA NE VIDIM . SVE SU OSTALE TZV INSTITUCIJE sluge i slugančiči novog svjetskog poretka i bankarsko korporacijskog lobija kojidrma svijetom i upravlja sudbinama naroda.
  Što se tiče ovih novo krštenika , novih bića krštenih i živih u živom Bogu, živom KRISTU, mogu im poželjeti svako dobro ovog svijeta i siguran sam da večina njih , barem 9 od 10 , ne će obijati pragove jedne izluđene Njemačke i da ne će ribati ni glancati podove po europskim kuhinjama it vornicama, već će ovde živjeti životom dostojnim kršćanina i Božjeg stvorenja.
  Najlakše je napadati fratre,svećenike i njih držati krivcima za sve naše slaboće, promašenosti i izluđenosti, kojima nas podvrgava i tretira kao u Jurskom parku-nova-stra paradigma stvarnih vladara svijeta uobličenih u liku američkih, londonskih, pariških i brusselskih masona i neprijatelja ljudskih i Božjih.

 • Da fratri žive od vaše lemuzine ili bi umrli od gladi ili bi prosili. Pojedinci gluposti pišu i izgovaraju a Crkvi nikad ništa nedaju. Blagosov kuća nije obvezan pa nemorate ni plaćati. Nitko vas neće primorati. Roditelji sretno s djecom neka izrastu u dobre i poštene ljude!!!

 • Da, blagoslov kuća nije obvezan, u pravu si, hajde za promjenu probaj ne platiti sljedeći put. Kako bolan nije obvezan kad unaprijed dobiješ kuvertu???? “nekoliko točkica” pitam koje je uopće poslanje crkve? Ima li crkva neke svoje prihode, ostvaruje li profit, plaća li porez?? Opet te pitam, otkud crkvi tolika imovina da će ubrzo prestići državu po ukupnom vlasništvu. NJihovo poslanje je spašavati ljude i činiti dobro, a ne koristiti svoje ime da bi stekla ovozemaljska dobra. Nitko ne očekuje od masona da spašavaju Hrvate, to se jasno očekuje od hrvatskih političara i crkve, budući da se hvale da su u prošlosti osigurali opstanak našeg naroda. U Jugoslaviji se broj Hrvata udvostručio a danas nas ima šaka jada, sapienti sat. Danas je crkva moćnija nego ikad na ovim prostorima a narod jadniji nego u doba Turaka. Svi gledaju kako pobjeći iz svog rodnog kraja dok se svećenici rasipaju i stiskaju s našim tajkunima i političarima. Ne činiti ništa i činiti zlo, razlika je premalena da bih stao u obranu svećenika. Nevjerojatno je da u 21. stoljeću u jednoj europskoj državi crkva ima toliki utjecaj. Doktori i učitelji su prestali biti nedodirljivi, doći će brzo vrijeme kad će se to desiti i crkvi, jer jednostavno njihova prodika o siromaštvu, uboštvu i dobroti toliko će biti u neskladu s realnošću da će ih narod jednostavno prestati cijeniti. P.S. Možemo napraviti analogiju s udrugom “Hrabro dijete” koja je jednim manjim dijelom financirala dječje operacije a veći dio prisvojila i trošila na potrebe svojih članova. Tko ima uši neka čuje.

 • Neka BOG pomogne malene bebice! Cestitam roditelji! Zelim vam sve najbolje! A duhovne vođe u Hrvata neka pomognu siromašne pa će biti još malih HRVATA. Neka crkva proda prebogate nekretnine i novce podijeli sirotinji koju je HDZ STVORIO.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.