Mogu li mobiteli izazvati rak mozga?

Ne postoji povezanost između mobilnih telefona i raka mozga, pokazala je 29-godišnja studija.

Istraživači nisu otkrili nikakvo povećanje u broju oboljelih od tumora mozga u posljednjih 29 godina, bez obzira na drastično veću zastupljenost mobilnih telefona u svakodnevici prosječnog čovjeka.

U Australiji, gdje je studija provedena, devet posto ljudi imalo je mobilni telefon 1993. a danas ga posjeduje čak 90 posto stanovnika te zemlje.

Ipak, broj oboljelih od raka mozga u populaciji starosti između 20 i 84 godine, neznatno je povećan za muškarce, a stabilan za žene.

Kod starijih je primjećen “značajan” porast broja slučajeva oboljevanja, ali je taj trend primjećen pet godina prije nego što su mobilni telefoni stigli u Australiju 1987.

Vođa studije, profesor Simon Chapman sa Sveučilišta u Sidneyju, kaže da telefoni emituju nejonizujuće zračenje za koje se smatra da ne oštećuje DNK i da ga ova otkrića čine još uvjerenijim da mobilni telefoni ne izazivaju tumor mozga.

Rad koji je između 1982. i 2012. obuhvatio 19.858 muškaraca i 14.222 žene objavljen je u časopisu “Cancer Epidemiology”.

(Nezavisne novine)

3 komentara

  • Mogu,ako ga nemaš a želiš ga imati jer ga svi tvoji prijetelji imaju onda ti to djeluje baš na psihu i na mozag strašno. Od toga možeš čak dobiti i rak mozga. A ako imaš dobar pravi mobać poput Ajped 6 ili 6s onda se ne sekiraj nema oboljenja sigurno.

Komentiraj: