“Noćnjak”: Nevenko Herceg primio priznanje za doprinos maslinarstvu i uljarstvu

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg primio je priznanje “Zlatna amfora Noćnjaka” za doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva, koje mu je uručeno na 21. međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara u Neumu.

Herceg je u svom obraćanju u povodu priznanja zahvalio organizatorima “Noćnjaka” – Zadružnom savezu Dalmacije na tomu što je nakon dvadeset godina Manifestacija prvi put izašla izvan granica Republike Hrvatske te je za njezino organiziranje izabran Neum i HNŽ, u kojoj maslinarstvo posljednjih godina doživljava istinski procvat.

Vrijednosti maslinarstva koje ste vi prepoznali, ali prije svega vrijednosti Hercegovačko-neretvanske županije kao regije vrijednih ljudi i autohtone tradicije u poljoprivrednoj proizvodnji uglavnom mediteranskih kultura, snažno prepoznaje i podržava i Vlada HNŽ-a koja je, ne samo ponosni pokrovitelj ovogodišnje manifestacije, nego i najvjerniji pratitelj i promicatelj hercegovačko-neretvanskih proizvođača, kazao je Herceg.

Istaknuo je kako HNŽ ima potencijale u prirodnim resursima, poglavito u ljudima, koji “od svih nas traže veću odgovornost i snažniju potporu unaprjeđenju primarne i prehrambeno-prerađivačke proizvodnje, ali i potporu njihovoj snažnijoj povezanosti s turizmom u kojemu će se trošiti domaći proizvodi”.

Pritom je napomenuo da je maslina dio najstarije zajedničke povijesti i tradicije s obje strane granice, simbol mira i mudrosti, brige za ljude, simbol snage, snažna poveznica zajedničkog prirodnog i kulturnog naslijeđa, ali i gospodarski vrlo unosna kultura zbog čega je maslinarstvo u HNŽ-u posljednjih godina u uzlaznoj putanji.

Nevenko Herceg

Nevenko Herceg

Vjerujem kako će uz vaš trud, ali i potporu nas koji obnašamo javne dužnosti, ono postati jedan od zaštitnih znakova po kojim će naši krajevi biti prepoznatljivi i izvan naših granica, kazao je Herceg.

Inače, trodnevni program manifestacije u Neumu ponudit će niz stručnih predavanja, radionica i degustiranja te biti prigoda za poslovne razgovore, razmjenu iskustava, povezivanje i informiranje.

Prezentirat će se i tehnologija, postrojenja, mehanizacija, kao i alati i oprema te zaštitna sredstva, sustavi za navodnjavanje i drugi proizvodi i usluge vezane uz maslinarstvo i uljarstvo, priopćila je Vlada HNŽ-a, prenosi Fena.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.