Njemačkoj nedostaje kvalificirane radne snage

VIŠE od polovine udruženja njemačke industrije nije pretjerano zabrinuto zbog američkog protekcionizma i Brexita i iskazuju veći optimizam nego prije godinu dana, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja.

Anketa instituta IW sa sjedištem u Koelnu pokazuje da je 26 od 48 industrijskih udruženja optimističnije no što su bili krajem 2016. godine. Više od dvije trećine očekuje također da će kompanije u njihovom sektoru iduće godine proizvoditi više nego što su proizvodile ove godine.

“Unatoč protekcionističkoj politici američkog predsjednika Donalda Trumpa i očekivanjima Brexita, ulaganja u Njemačku ove su godine porasla, a 2018. godine dodatno će ojačati”, navodi se u priopćenju IW-a.

Manjak radne snage

Samo su dva sektora iskazala pesimizam – drvna industrija, zabrinuta zbog oštrije konkurencije i viših troškova, i pojedini dijelovi bankarskog sektora, pritisnuti niskim kamatnim stopama i maržama.

IW-ovo istraživanje pokazuje također da 24 od 47 udruženja koliko ih je objavilo procjene ulaganja očekuje veću kapitalnu potrošnju svojih članica.

Najveća je pak kočnica za kompanije u najvećem europskom gospodarstvu manjak kvalificirane radne snage, konstatiraju u institutu. Posrijedi je problem koji već dugo zadaje glavobolju kompanijama u Njemačkoj.

“Izgledi za proizvodnju u njemačkom gospodarstvu mogli bi biti bolji kada bi na raspolaganju bilo više kvalificiranih radnika”, ističe direktor IW-a Michael Huether.

Rast aktivnosti

Odvojena anketa među 820 kompanija većinom u obiteljskom vlasništvu pokazala je da 69 posto njih očekuje da će iduće godine bolje poslovati. Prije godinu dana takvu je procjenu iznijelo 59 posto njih.

Većina ekonomista očekuje da će njemačko gospodarstvo iduće godine zabilježiti rast aktivnosti devetu godinu zaredom. Ugledni muenchenski institut Ifo prognozirao je ovog mjeseca da će gospodarstvo iduće godine porasti 2,6 posto, nakon očekivanog 2,3-postotnog rasta u ovoj godini.

(Hina)


7 komentara

  • Govno im nedostaje! Nece da rade! Imaju pomoc , malo ovde, malo od onoga i izadju na 1000. €. Zato ne rade! 60. Posto zena neradi! Nemoraju!!! Samo da se Hiki ustane!!!!! Ja bi i pitala!!!

    • Luce, liči se.
      Radne snage fali jer je industrija u zamahu a obitelji nemaju djece. Tko će raditi ako nema mladih? Jedino što im preostaje je uvoz radne snage.

  • Znate swaba a 80. Miliona, ne tri ili cetri! Od ti osamdeset sigur 15. Mil bez skole, sto znaci da mogu raditi posa koji rade nasi kad dojdu gori! Neka ne pametuju! Njijovi inzenjeri , medicinske seke, rade u svici! I u bankama! Da ne zaboravim!

  • Ma sta si ti palac doli upra??? Za sta??? Da ti vijuge rade imalo, da gledas vjesti znao bi da je tako!!! Zbas li tj sta je Hartz-IV ??! Neznas !!! Luce, palac doli!!

  • Sve je to eto tako kako je, jerbo je.Mi sve znamo i pametujemo cilom svitu pomest ne znamo isprid svojih vrata.Ja tamo radim i znam kako je, zato ne lupajte ono što vodili i doživio niste. Još samo triba opet naš načelnik u novine da ponovi kako mi idemo tamo od bisa ili nas je neko nagovorio. Triba njega neko nagovorit da ne lupa gluposti.Lako je diplit kad paseš narodno i ne brineš se ni za šta.

  • Za ” njemacku” : ti si tamo i tamo radis i zivis, triba li njemackoj radne snage??? Koliko ih prima Hartz – IV???? Kolika je stopa nezaposlenosti?? Koliko ih je u Svicarskoj, strucnog kadra??? Eto sad zelim lip , iskren odgovor. Moja radna kolegica swabica! Pa sad , molim odgovor!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.