Njemački div otpušta radnike u Sloveniji, proizvodnju seli u BiH

Kompanija Mahle Electric Drives Slovenija, koja je dio njemačke grupe Mahle i zapošljava oko 1.800 ljudi u Sloveniji, ove će godine će smanjiti broj zaposlenih u Sloveniji za 170.

Kako su objasnili, optimiziraju proizvodnju i sele proizvodni program startera u Bosnu i Hercegovinu, u tvornicu u Aleksandrovcu kod Banja Luke, prenosi BiznisInfo.ba.

Mahle Electric Drives Slovenija bivša je Letrika koja od 2014. godine posluje u sklopu njemačkog koncerna Mahle. Spomenuta tvrtka je i ranije prilagođavala proizvodnju u Sloveniji, broj zaposlenih smanjen je već 2020. godine. Slično kao Mahle Electric Drives Slovenija, i druge firme sele “nerentabilnu” proizvodnju u BiH, navodi slovenski 24ur.com.

U Mahle Electric Drives Slovenija sve se više fokusiraju na proizvode za električnu mobilnost, poput motora za pogon električnih vozila.

Okončana izgradnja jedne od najvećih tvornica u BiH

Razvili smo proizvod koji se natječe na najvećem svjetskom tržištu. Još jedna nominacija bila bi velika pobjeda, ne samo za lokaciju u Šempetru kraj Gorice, nego i za regiju i cijelu Sloveniju, rekao je u razgovoru za Delo Uroš Rutar iz spomenute tvrtke.

Na tom području planiraju daljnji rast, no u Sloveniji su ograničeni i prostorom i zaposlenicima.

Naš najveći kupac je industrija traktora. Vrlo smo uspješni u industrijskom radu. Ako danas kupite europski ili sjevernoamerički traktor, postoji 85 posto vjerojatnosti da će dva ključna proizvoda biti proizvedena odavde, dodao je Rutar.

BiznisInfo.ba je ranije pisao da je kompanija Mahle izgradila veliku tvornicu u Aleksandrovcu. Radovi su privedeni kraju prije par mjeseci. Ovo će biti jedan od najvećih proizvodnih objekata u auto industriji u Bosni i Hercegovini.

Ovo su najveće strane investicije u BiH

Površina objekta je impresivnih 26.040 metara kvadratnih, a sadrži suvremenu proizvodnu infrastrukturu i tehnološki napredne resurse.

Načelnik općine Laktaši Miroslav Bojić ranije je rekao da je riječ o investiciji od gotovo 20 milijuna eura.

Tada je rekao da njemačka kompanija “Mahle” na teritoriju općine Laktaši posluje već dugi niz godina, a da bi u novoj tvrtci trebalo biti zaposleno preko 700 radnika, koji bi trebali imati i bolje uvjete za rad.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Svi dolaze samo radi jeftinije radne snage,gdje cvate mito i korupcija,gdje ljude iskoristavaju poslidavci ko robove nekad.Nefolaze oni sto nas vole vec zato da mogu varat,prat porez,i imat sto vecu dobit,jadan je svaki covjek koji koristi drugog covjeka i preko njegovih se ledja bogati,a sve ce propasti jednog dana svima,nazalost

  • Dodiku sankcije a odoše u Dodika. Putinu sankcije a kupuju naftu, derivate , aluminij, bakar, …..od Putina . Dobro ti ameri prcaju eu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.