Njemačka šalje nove vojnike u BiH

Nakon višegodišnje stanke, savezna vlada Njemačke najesen želi poslati do 50 vojnika Bundeswehra u stabilizacijsku misiju Europske unije “Althea”, javlja Der Spiegel.

Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo obrane izvijestili su sigurnosne političare u Bundestagu da Vlada namjerava usvojiti odgovarajući mandat već sljedećega tjedna. Bude li sve išlo po planu, Bundestag bi prije ljetne stanke trebao raspravljati o inozemnom angažmanu. Misija Europske unije već godinama boravi u Bosni i Hercegovini kako bi obuzdala moguće tenzije među različitim etničkim grupama.

Bundeswehr bi prema nacrtu mandata trebao sudjelovati s vojnicima u sastavu misije u Sarajevu. Osim toga, njemački vojnici trebaju podržati dva takozvana tima za vezu i promatranje (LOT) misije. Ovo je mreža promatračkih postaja rasprostranjenih diljem zemlje.

Samo lako naoružani timovi na licu mjesta istražuju mogu li se razviti sukobi ili čekaju velike prosvjede koji bi mogli eskalirati. U takvom slučaju, timovi bi tada tražili izdržljivije jedinice EUFOR-a iz Sarajeva. Zapovjednik misije, Austrijanac, poželio je njemačko sudjelovanje tijekom posjeta savezne ministrice obrane Christine Lambrecht prije nekoliko tjedana, navodi Der Spiegel

Misija Althea raspoređena je u Bosni i Hercegovini od 2004. godine i ima zadatak podržavati poštivanje Daytonskog sporazuma te školovati i obučavati bosanskohercegovačke oružane snage. Temelji se na rezoluciji UN-a.

Međutim, zbog masovnog sukoba s Rusijom, promatrači očekuju da Moskva više ne bi mogla pristati na produljenje ove godine. U ovom slučaju, u mandatu Bundeswehra stoji kako treba preispitati raspoređivanje, piše Der Spiegel.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.